Kuinre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kuinre
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Kuinre
(Details)
Kuinre
Kuinre
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Steenwijkerland
Coördinaten 52° 47′ NB, 5° 51′ OL
Algemeen
Inwoners c.a. 710
Foto's
Kuinre
Kuinre
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kuinre (Nedersaksisch: De Kuunder) is een plaats in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel.

Geschiedenis[bewerken]

De oudste notities waarin sprake is van Cuinder, dateren van ongeveer het jaar 1100. Kuinre was tot 1973 een zelfstandige gemeente en ging toen op in IJsselham. Sinds 2001 is het een onderdeel van Steenwijkerland. Aan de rand van Kuinre is het Kuinderbos te vinden. In Kuinre bevindt zich de voormalige Waag uit 1776 en de voormalige watertoren uit 1933 met de status van Rijksmonument.

De inwoners worden Kuundersen genoemd. Kuinre lag vroeger aan een riviertje dat door de Friezen Tsjonger werd genoemd, en door Stellingwervers Kuunder.

Kuinre was een bescheiden vissers- en havenplaatsje, maar kwam door aanleg van de Noordoostpolder in 1942 op het droge te liggen. De polder werd voor een groot deel, in strijd met de Zuiderzeewet, direct aan het bestaande land (Overijssel) vastgelegd, zonder randmeer ertussen. Een beslissing waar men in verband met de gevolgen voor de waterhuishouding later spijt van kreeg. Het in de jaren 1990 gerenoveerde havenhoofd van Kuinre ligt op de provinciegrens, midden in het land, ongeveer een kilometer buiten de plaats.

De Kuinderburcht[bewerken]

Eveneens in de weilanden en bossen vlak voor Kuinre in Overijssel liggen nu op het droge de gereconstrueerde overblijfselen van een zeerovernest, de eerste Kuinderburcht.

De Heren van Kuinre waren de ergste zeerovers van Noord Nederland, te vergelijken met roofridders als Zweder van Bentheim, Herbrun van Putten ('de gesel der Veluwe') en Zweder van Voorst. Hun kasteel lag op een uitermate strategische locatie ten opzichte van de Hanzeroutes naar het Oostzeegebied. Kooplieden uit onder ander Danzig (Gdansk) en Hamburg werden nogal eens opgebracht en voor losgeld op het slot te Kuinre vastgezet.

Het Kuundersfeest[bewerken]

1 keer in de drie jaar in het begin van September viert Kuinre Het Kuundersfeest. Elke Straat in Kuinre word versierd en de mooiste straat krijgt een geldprijs voor 3 jaar de titel als mooiste buurt. op vrijdag is er een optocht die door heel Kuinre rijd. Op vrijdag en Zaterdag word het Kuundersfeest afgesloten door muziek feesten in de tent op het waagplein.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]