Oldemarkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oldemarkt
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Oldemarkt
(Details)
Oldemarkt
Oldemarkt
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Steenwijkerland
Coördinaten 52° 49′ NB, 5° 58′ OL
Foto's
Kerk Oldemarkt Marktplein 7.jpg
Hervormde kerk van Oldemarkt aan het Marktplein
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oldemarkt (Stellingwerfs: Oldemaark) is een kleine dorpskern in de gemeente Steenwijkerland in de provincie Overijssel. Tot 1973 was Oldemarkt een zelfstandige gemeente maar werd in dat jaar met de gemeenten Kuinre en Blankenham samengevoegd tot de nieuwe gemeente IJsselham. Het gemeentehuis stond in Oldemarkt.

Geschiedenis[bewerken]

Elk jaar wordt op Hemelvaartsdag in Oldemarkt nog de zogenaamde Lambertusmarkt gehouden die duizenden mensen trekt. De markt is het schrale overblijfsel van de belangrijke boter- en veemarkten die tot rond 1900 in Oldemarkt werden gehouden.

De naam Lambertusmarkt vinden we terug in de in 1437 door bisschop Rudolf van Diepholt verleende toestemming tot het houden van twee jaarmarkten in Oldemarkt, waarvan de eerste zou zijn op Sint-Lambertusdag (uit: De Geschiedenis van de Gemeente Oldemarkt door H. Kooy, ambtenaar ter secretarie, 1910).

In een oorkonde van 26 maart 1336 verleent bisschop Jan van Diest aan de eigenerfden van Paasloo en Dodovene (Oldemarkt) toestemming zich kerkelijk af te scheiden van Steenwijk, op voorwaarde dat zij bleven bijdragen in de onderhoudskosten van de kerk van Steenwijk. Ieder huis moest een hoen aan de moederkerk leveren. Die verplichting gold zowel voor de 'geërfden' als voor de 'koters' die in Paasloo en 'an der Market ende op de Hair' woonden.

Honderd jaar later, op 10 juni 1438, verleent bisschop Rudolf van Diepholt aan 'de parochianen van Paesloe' het recht tot instelling van een zelfstandig schoutambt en het recht twee jaarmarkten en een weekmarkt te houden 'in de Oldemarck'.

Handel, verkeer en bedrijvigheid zorgden voor bloei van Oldemarkt, met name de botermarkt en de biggenmarkt.

Vervoer[bewerken]

Oldemarkt is doordeweeks per openbaar vervoer bereikbaar met lijn 76 Steenwijk-De Blesse-Marknesse/Emmeloord

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Lokaal wordt Oldemarkt ook wel Oldejeuje genoemd.

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]