Marknesse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marknesse
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Marknesse
Marknesse
Marknesse
Situering
Provincie Vlag Flevoland Flevoland
Gemeente Vlag Noordoostpolder Noordoostpolder
Coördinaten 52° 43′ NB, 5° 52′ OL
Algemeen
Inwoners (01-04-2014) 3738
Overig
Woonplaatscode 1274
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Marknesse vanuit de lucht
Marknesse in het groen

Marknesse is een dorp in de Noordoostpolder ten oosten van de hoofdplaats Emmeloord. Marknesse telt 3.738 inwoners[1] en is na Emmeloord de grootste plaats in de Noordoostpolder.

Ligging[bewerken]

Marknesse ligt bij de N-wegen de N715, de N333, de N331 en de N719. Het middelgrote dorp ligt vlak bij het dorpje Luttelgeest.

Geschiedenis[bewerken]

Marknesse is in 1942 ontstaan als het barakkenkamp dorp B. In 1944 bij het bekendmaken van alle poldernamen is deze naam omgedoopt in Marknesse. Het is afgeleid van Marcnesse of Maronesse, een dorp dat in de Middeleeuwen in de buurt van Urk en Schokland moet hebben gelegen. In 1948 begon de bouw van Marknesse, naar een ontwerp van de Directie van de Wieringermeer (Noordoostpolderwerken).

Voorzieningen[bewerken]

Opvallend voor het dorpsplein zijn de noord-zuid lopende straten. Brede groene lanen kruisen de straten. In Marknesse zijn verschillende basisscholen, sportvelden, tennisbanen, een sporthal en een ijsbaan te vinden. Plaatselijke sportvereniging is SVM Marknesse dat vijf afdelingen voor diverse sporten heeft. Sinds 1992 is er een verzorgingshuis, de "Markehof". Het dorp heeft een aantal verenigingen en een dorpsvereniging, door wie ieder jaar een dorpsfeest wordt georganiseerd.

Marknesse staat ook bekend om haar discotheek: Chez. Tot 2006 was de uitgaansgelegenheid gevestigd in het centrum, maar sinds 2008 staat er een nieuw complex op het industrieterrein.


Bij Marknesse bevindt zich een vestiging van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, de Stichting Duits-Nederlandse Windtunnels en het Geomaticapark. Rond Marknesse bevindt zich veel landbouw en tuinbouw.

Verkeer en vervoer[bewerken]

De belangrijkste verbindingen van het dorp zijn de snelweg A6 tussen Lelystad en Joure en de autoweg N50 tussen Emmeloord en Kampen. Aan de rand van het dorp (eerder midden in het centrum) ligt een busstation. Het dorp heeft busverbindingen met Emmeloord (lijn 71 en 76), Zwartsluis (lijn 71), Vollenhove (lijn 71), Scherpenzeel/Oldemarkt/De Blesse (lijn 76), Zwolle (lijn 71) en Steenwijk (lijn 75 en 76). Op 15 minuten rijden liggen de natuurgebieden van de Kop van Overijssel.

Monumenten[bewerken]

Weerrecord[bewerken]

In maart 2005 kwam Marknesse in het nieuws door de koudste maart-nacht ooit gemeten in Nederland. In de nacht van 3 op 4 maart 2005 daalde de temperatuur bij het KNMI-meetstation Marknesse tot -20,5 graden. Dit is een verbetering van het record van 7 maart 1971, toen -18,7 graden werd gemeten in Wageningen. Volgens het KNMI was de kou in Marknesse het gevolg van de heldere hemel, het dikke pak sneeuw dat op 2 en 3 maart gevallen was en een bijna totale windstilte. De uitzonderlijke kou richtte grote schade aan aan de plaatselijke fruitteelt. Bloemknoppen liepen onherstelbare schade op, zodat de vruchten niet tot ontwikkeling konden komen. In februari 2012 werd het opnieuw (voor Nederlandse begrippen) extreem koud in Marknesse: de op 4 februari gemeten minimumtemperatuur van -22,8°C was de koudste temperatuur in Nederland sinds 1985 en de koudste februarinacht sinds 1956. Amper een uur later werd het in Lelystad nog iets kouder, namelijk -22,9.

Bekende Marknessenaren[bewerken]

Beluister

(info)