N-weg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een N-weg is een genummerde hoofdweg die niet de kenmerken van een autosnelweg heeft. Een N-weg wordt geïdentificeerd door een uniek nummer dat begint met de hoofdletter N, afgeleid van "nationaal"[1] of "niet-autosnelweg"[2] (in Nederland).

België[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van Belgische N-wegen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

N-wegen in België kunnen over hun traject door verschillende overheden beheerd worden en zijn dus gewestwegen (beheerd door de gewesten), provinciewegen (beheerd door de provincies, al worden deze bevoegdheden overgedragen) of gemeentelijke wegen (beheerd door de gemeenten). Dit zijn belangrijke verbindingswegen op landelijk en regionaal niveau, die geen autosnelweg zijn. Lokaal dragen veel van deze wegen een normale straatnaam, zoals Rijksweg, Grote Weg, of steenweg. Deze naamgeving kan variëren naargelang gemeente. In België werd de N-nummering doorgevoerd halverwege de jaren 80. Toen waren deze wegen nog 'nationale wegen', vandaar de kenletter N.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland wordt een autosnelweg aangeduid met de letter A. Een genummerde niet-autosnelweg wordt aangeduid met de letter N. N- en A-wegen kunnen zowel rijksweg als provinciale weg zijn, hoewel het grootste deel van de A-wegen rijksweg is.[3]

Frankrijk[bewerken | brontekst bewerken]

In Frankrijk worden de routes nationales (nationale wegen) als N-weg aangeduid.