Spoorwegknooppunt Blauwkapel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spoorwegknooppunt Blauwkapel
STR lijn van Hilversum/Hollandsche Rading
eHST Blauwkapel
STR+lxABZgr
KRZuxKRZuSTRq lijn van Utrecht naar Amersfoort <> hoogspoor
ABZqrxKRZ+k2kABZq+3 lijn van Utrecht naar Amersfoort laagspoor
xkABZg+1
STR lijn naar Maliebaan
    Blauwkapel   
Afkorting Bkp
Opening 10 juni 1874
Sluiting 1911
Lijn(en) Centraalspoorweg;
Hilversum–Lunetten
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Blauwkapel (geografische afkorting Bkp) is de naam van een spoorwegknooppunt bij de wijk Blauwkapel.

De spoorlijn Utrecht–Amersfoort heeft hier vier sporen: de twee noordelijkste, aangelegd tussen 1988 en 1998, zijn voor de intercity's en rijden op een viaduct op het linker spoor; de twee zuidelijke zijn alleen nog voor de sprinters. Een kilometer oostelijker komen de sporen samen en rijden intercity's en sprinters op hetzelfde spoor. Vroeger kruiste hier de tweesporige spoorlijn Hilversum–Maliebaan-Lunetten, onder een hoek van ongeveer 70°.

Een speciale constructie was nodig bij de bovenleiding van de vrijwel loodrechte kruising, om te voorkomen dat de stroomafnemers achter de kruisende draad bleven haken.

Er is sinds 1905 een verbindingsboog Amersfoort-Maliebaan (ooit voor goederenvervoer en nu nog voor de pendeldienst Utrecht Centraal – Utrecht Maliebaan) en sinds 1921 een verbindingsboog Hilversum–Utrecht Centraal.

Blauwkapel is ook de naam van twee voormalige spoorweghaltes. Deze haltes lagen vlak bij elkaar, beide aan een overweg in de Voordorpsedijk:

Tijdens het Hemelvaartweekend (26 mei-29 mei) van 2022 is de gelijkvloerse kruising gesloopt, omdat ze geluidsoverlast gaf voor omwonenden, onderdelen moeilijk verkrijgbaar waren en ze feitelijk niet meer noodzakelijk was, na het opbreken van het spoor tussen Maliebaan en Lunetten.[1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]