Station Den Dolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Den Dolder   
Station Den Dolder in september 2008
Afkorting Dld
Opening 1895
Perrons 1
Perronsporen 2[1]
Perrontoegang vrij
Spoorlijn(en) Centraalspoorweg
Den Dolder - Baarn
Streekbus(sen) 59
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Syntus Utrecht
Reizigers 1898 (2018)[2] per dag
Ligging
Plaats Den Dolder
Coördinaten 52° 8′ 24″ NB, 5° 14′ 29″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Den Dolder (Randstad)
Station Den Dolder
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Den Dolder is een spoorwegstation aan de Centraalspoorweg (spoorlijn UtrechtAmersfoort CentraalZwolle) in Den Dolder. Het station werd geopend in 1895 en heette tot 1 mei 1912 Dolderscheweg. Het huidige eilandstation werd geopend in 1914. Enkele kilometers ten oosten van het station takt de spoorlijn Den Dolder - Baarn van de Centraalspoorweg af.

In 1911 was er kortstondig een tramverbinding naar Vliegkamp Soesterberg.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
5500 Sprinter (NS) Utrecht CentraalDen DolderBaarn Rijdt 's avonds en in het weekend 1x per uur.
5600 Sprinter (NS) Utrecht CentraalDen DolderAmersfoort CentraalZwolle
Station Den Dolder in 1973.

Tussen station Den Dolder en station Bilthoven ligt een middenspoor waarover sprinters bij vertragingen geleid kunnen worden om intercity's te laten passeren. Ook wordt dit spoor gebruikt om goederentreinen aan de kant te nemen.

Is de spoorlijn bij Utrecht voor sprinters afgesloten (door een storing, een ongeval of werkzaamheden), dan eindigen de sprinters uit Amersfoort Centraal en Baarn in Den Dolder, niet in Bilthoven. Dankzij het genoemde middenspoor kan een trein van Den Dolder gemakkelijk uitgerangeerd worden om te wachten op de terugreis, zonder dat de intercity's gehinderd worden. In Bilthoven is dat veel lastiger.

De overweg nabij het station blijkt uit onderzoek niet gevaarlijk te zijn. De afstand tussen de beveiligde sporen vormt een extra veiligheidszone, waardoor het onmogelijk is om haastig de 'tegentrein' te ontmoeten. Het station is door lokaal initiatief in 2015 gerestaureerd aan de buitenzijde. Lokale ondernemers in de vereniging DenDolderCS openen eind 2016 de netwerk-flexwerk en vergaderlocatie DenDolderCS in het hoofdgebouw, waarbij het ook functies krijgt die de lokale gemeenschap ondersteunen. Naast het station is de voormalige woning van de stationschef nog aanwezig. Sinds 2018 is ook het sociale initiatief de Bijzondere Eetfabriek op het station te vinden.

Overig openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Bij station Den Dolder is ook een bushalte. Het busvervoer rond Den Dolder wordt uitgevoerd door Syntus Utrecht in opdracht van de provincie Utrecht. De volgende buslijn doet station Den Dolder aan:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]