Station Woerden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Woerden   
Station Woerden
Afkorting Wd
Opening 21 mei 1855
Perrons 2 (eilandperrons)
Perronsporen 4 (Sporenschema)
Perrontoegang via poortjes
Spoorlijn(en) Utrecht - Rotterdam
Woerden - Leiden
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Arriva & Syntus Utrecht
Reizigers 13.358 (2018)[1] per dag
Ligging
Plaats Woerden
Coördinaten 52° 5′ 5″ NB, 4° 53′ 35″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Woerden (Randstad)
Station Woerden
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Woerden is een spoorwegstation in Woerden gelegen aan de trajecten UtrechtRotterdam/Den Haag (km 16) en LeidenUtrecht (km 0) en RotterdamBreukelenAmsterdam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd geopend op 21 mei 1855 tegelijk met de spoorlijn Utrecht – Gouda (– Rotterdam Maas) van de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). Het eerste, houten stationsgebouw van Woerden was tijdens de aanleg van de spoorlijn al als directiekeet in gebruik geweest. Nagenoeg gelijke gebouwen stonden in Oudewater, Nieuwerkerk en Capelle aan den IJssel.

In 1911 kwam er een nieuw, in jugendstil uitgevoerd, gebouw.

In 1993-1996 is het station gemoderniseerd, waarbij het bestaande gebouw weliswaar is gehandhaafd, maar toch enkele grote ingrepen werden gedaan. De oude, houten, voetgangersbrug over de sporen is vervangen door een modernere versie, de oude houten overkapping over de sporen is vervangen, een zuidzijde-ingang bij het station is er bijgebouwd en tot slot is er een moderne aanbouw bij de ingang gekomen die een grotere toestroom van reizigers aankan. Het oude loket werd verbouwd tot een van de eerste Wizzl-winkels in Nederland. Ook werd in deze periode de overweg vervangen door een tunnel onder het spoor door.

In 2005 werd het oude middenperron, spoor 3 verwijderd. Het perron was daarvoor al een ruimte tijd afgesloten geweest.

In de richting Leiden werd even buiten Woerden een keerspoor aangelegd.

OV-chipkaart[bewerken | brontekst bewerken]

Dit station is sinds 2014 afgesloten met OVC-poorten.

Treinbotsing bij station Woerden[bewerken | brontekst bewerken]

In de nacht van 7 op 8 oktober 1936 vond bij station Woerden een groot treinongeluk plaats. Een personentrein uit de richting Utrecht, getrokken door locomotief 3708, ontspoorde op een aftakkende wissel. De machinist had de seinen verkeerd geïnterpreteerd en reed daarom te snel. Twee minuten later boorde een goederentrein uit de richting Rotterdam zich in de ontspoorde personentrein. De seinhuiswachters probeerden vergeefs deze trein te laten stoppen. Twee reizigers werden gedood, een andere raakte zwaargewond, verder waren er negen lichtgewonden te betreuren. De meeste reizigers waren op het moment van de botsing al uitgestapt, wat heeft voorkomen dat meer slachtoffers waren gevallen. De locomotief van de goederentrein, de 3707, kwam in een sloot terecht en kon daar met moeite weer uit worden getakeld.[2]

Treinseries[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4000 Sprinter (NS) UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
6900 Sprinter (NS) Den Haag CentraalGoudaWoerdenUtrecht CentraalGeldermalsenTiel
8800 Intercity (NS) Leiden CentraalAlphen a/d RijnWoerdenUtrecht Centraal Is te Utrecht Centraal gekoppeld aan de serie 6000.
8900 Sprinter (NS) (Leiden CentraalAlphen a/d Rijn – )WoerdenUtrecht Centraal Rijdt niet 's avonds na 20:00, vrijdag en in het weekend; Rijdt tijdens een brede spits de gehele route.
14000 Sprinter (NS) Utrecht CentraalWoerdenGoudaRotterdam Centraal Rijdt alleen 's morgens vroeg en alleen richting Rotterdam.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Woerden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.