Station Breukelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Breukelen   
Westzijde van het station
Afkorting Bkl
Opening 18 december 1843
Perrons 1
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Rhijnspoorweg
Harmelen - Breukelen
Streekbus(sen) 120 & 130
Buurtbus(sen) 523 | 524 | 526
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Syntus Utrecht
Reizigers 4789 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Breukelen
Coördinaten 52° 10′ 12″ NB, 4° 59′ 26″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Breukelen (Randstad)
Station Breukelen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Breukelen is een spoorwegstation in het Utrechtse Breukelen. Station Breukelen ligt langs de Rhijnspoorweg en is het eindpunt van de spoorlijn Harmelen - Breukelen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd geopend op 18 december 1843, gelijktijdig met de oplevering van de spoorlijn Amsterdam-Utrecht. Op 5 november 1869 werd de spoorlijn Harmelen - Breukelen geopend. Hierdoor kreeg de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS) een snellere verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam (via Gouda). De concurrent (de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM) exploiteerde de andere verbinding, de Oude Lijn via Haarlem.

Het oude stationsgebouw van Breukelen in 1967

In 1872 kreeg Breukelen een volwaardig stationsgebouw. Evenals bij de stations van Maarssen en Nieuwersluis-Loenen betekende de aanleg van het Merwedekanaal (nu het Amsterdam-Rijnkanaal) in 1892 een scheiding tussen het dorp en het station. Bij de brug over het kanaal ontstonden lange wachttijden. Veel inwoners van Breukelen gaven de voorkeur aan station Nieuwersluis, dat een vaste voetbrug had en door meer treinen werd aangedaan.

In 1944 werd het station gedeeltelijk verwoest door een bom. Het verwoeste gedeelte werd niet meer opgebouwd. In 1981 is het hele station gesloopt en vervangen door nieuwbouw, een station van het type Beilen. Bij station Breukelen was een veel gebruikte laad- en losplaats. Het station werd gebruikt door de in Breukelen gevestigde zuivelfabrikant Insulinde, door brandstofhandelaren, een schapenslachterij en een vishandel. Inmiddels is al het goederenvervoer stopgezet.

In 2002 is het stationsgebouw, vanwege werkzaamheden ten behoeve van de spoorverdubbeling Utrecht - Amsterdam, afgebroken. Het station is door een eilandvormig exemplaar vervangen.

In 2008 is ten noorden van het station een kopspoor gerealiseerd waardoor treinen vanuit de richtingen Utrecht en Harmelen hier kunnen keren.

In het plafond van de wachtruimte van het huidige station is door de kunstenares Sanja Medić onder de titel De Reiziger een reliëf aangebracht geïnspireerd door de iconen van grafisch ontwerper Gerd Arntz.[2]

Spoorverdubbeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het station van Breukelen in 1992
Station Breukelen in 2007

Vanwege de spoorverdubbeling Amsterdam – Utrecht werd het stationsgebied van Breukelen gereconstrueerd. In 2002 is een tijdelijk station gebouwd op de nieuwe plaats. Er is een hoge brug met vier sporen over de Aa gebouwd ter vervanging van de hefbrug. De splitsing van de lijn richting WoerdenGouda is ongelijkvloers geworden, waarvoor een dubbelsporig viaduct is gebouwd voor de treinen richting Utrecht. Eind 2006 moest de spoorverdubbeling gereed zijn. Uiteindelijk werd de spoorverdubbeling op 25 april 2007 opgeleverd.

Dienstregeling[bewerken | brontekst bewerken]

In Breukelen stoppen de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4000 Sprinter (NS) UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
7300 Sprinter (NS) BreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal CentrumRhenen
7400 Sprinter (NS) UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenUtrecht CentraalDriebergen-Zeist Rijdt alleen tijdens de brede spitsuren, waarbij net na de ochtendspits en net vóór de middagspits enkel tussen Uitgeest en Utrecht Centraal v.v. wordt gereden.

Busvervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Heden ten dage stoppen hier de volgende lijnen.

Lijn Route Soort
Vervoerder: Syntus Utrecht  Concessiegebied: Provincie Utrecht
120 Amsterdam Bijlmer ArenA - Holendrecht - Abcoude - Loenen a/d Vecht - Breukelen - Maarssen - Utrecht Streekbus
130 Uithoorn Busstation - Amstelhoek - Mijdrecht - Wilnis - Vinkeveen - Breukelen Station Streekbus
523 Woerden Station - Kamerik - Teckop - Kockengen - Breukelen Station Buurtbus
524 Noorden Rooms Katholieke Kerk - Zegveld - Woerden - Kamerik - Kanis - Teckop - Kockengen - Breukelen Station Buurtbus
526 Uithoorn Busstation - De Hoef - Mijdrecht - Wilnis - Vinkeveen - Nieuwer ter Aa - Breukelen Station Buurtbus

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 6.091
2020 2.605
2021 2.931
2022 4.789

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]