Station Duiven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Duiven   
Station Duiven
Afkorting Dvn
Opening 15 februari 1856
Sluiting 4 oktober 1936
Heropening 31 mei 1980
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Rhijnspoorweg
Streekbus(sen) 62
Vervoerders
- Treinvervoerder Arriva & Hermes (Breng)
- Busvervoerder Hermes (Breng)
Reizigers 3.264 (2005) per dag
Ligging
Plaats Duiven
Coördinaten 51° 56′ 35″ NB, 6° 0′ 53″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Duiven (Nederlands spoorwegstation)
Station Duiven
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Duiven is een spoorwegstation in het Gelderse Duiven aan de Rhijnspoorweg. Het station werd gelijktijdig met de oplevering van de spoorlijn Arnhem - Emmerich geopend op 15 februari 1856. Aanvankelijk werd het station gebruikt door boeren en tuinders die in Arnhem hun groenten en eieren verkochten en door scholieren. Door de opkomst van de bus in de jaren twintig liep het reizigersvervoer sterk terug. In 1936 werd het station gesloten. Eenzelfde lot ondergingen de nabijgelegen stations Westervoort en Groessen.

Op 11 september 1944 werd het stationsgebouw verwoest.

In 1967, met het verschijnen van de tweede nota voor ruimtelijke ordening, kwamen de eerste plannen het station te heropenen. Uiteindelijk kwam het hiervan in 1980. Het nieuwe station lag overigens een paar honderd meter oostelijker dan het voorgaande station.

Het station van Duiven is in 2008 gebruikt om de nieuwe huisstijl van de NS uit te proberen. Het Duivense station was een van de vier locaties in Nederland waar nieuwe meubels, wanden, vloeren en verlichting werden getest. In 2012/2013 is het station geheel gerestaureerd en gemoderniseerd, tevens is het gebied eromheen opnieuw ingericht als voetgangersgebied.

Dienstregeling[bewerken | brontekst bewerken]

Station Duiven wordt bediend door de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
30700 RS 32 Stoptrein (Hermes) Arnhem CentraalDuivenDoetinchem Rijdt onder de naam brengdirect en rijdt niet in de avonduren (na 20:00 uur) en het weekend. Verzorgt samen met Arriva een kwartierdienst tussen Arnhem en Doetinchem.
30900 RS 32 Stoptrein (Arriva) Arnhem CentraalDuivenDoetinchemWinterswijk Verzorgt samen met Hermes (die onder de naam brengdirect rijdt) doordeweeks tot 20:00 uur een kwartierdienst tussen Arnhem en Doetinchem.
36900 RS 32 Stoptrein (Arriva) Arnhem CentraalDuivenDidamDoetinchemTerborg Rijdt van maandag t/m donderdag één rit in de ochtendspits van Didam naar Arnhem Centraal en stopt niet in Zevenaar en Arnhem Velperpoort.
Rijdt op zondagochtend alleen richting Terborg.

Van december 2005 tot juni 2006 reed Syntus op proef in het weekend een extra stoptreinverbinding Arnhem – Emmerich. Deze proef werd wegens tegenvallende reizigersaantallen eerder dan gepland beëindigd. Vanaf 6 april 2017 rijdt er weer een trein tussen Arnhem en Emmerich, deze trein stopt echter niet op station Duiven.