Naar inhoud springen

Station Vorden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
   Vorden   
Station Vorden in 2024
Afkorting Vd
Opening 24 juni 1878
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Zutphen - Winterswijk
Streekbus(sen) 51
Buurtbus(sen) 193
Schoolbus(sen) 651
Belbus(sen) 858
Vervoerder(s) Arriva
Ligging
Plaats Vorden
Coördinaten 52° 6′ 25″ NB, 6° 19′ 2″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Vorden (Nederlands spoorwegstation)
Station Vorden
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Vorden is een spoorwegstation in het Gelderse Vorden aan de spoorlijn WinterswijkZutphen. Het station werd geopend op 24 juni 1878.

Tot 1999 reed de NS op deze lijn. Daarna nam Syntus de exploitatie over en sinds december 2012 exploiteert Arriva de lijn.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
30400 RE 30 Sneltrein (Arriva) ApeldoornZutphenVordenWinterswijk Rijdt 's avonds van Zutphen naar Apeldoorn en van Apeldoorn naar Winterswijk. Rijdt in het weekend de gehele dag tussen Winterswijk en Apeldoorn. Stopt tussen Zutphen en Winterswijk op alle tussengelegen stations.
30800 RS 31 Stoptrein (Arriva) WinterswijkVordenZutphen enkele treinen rijden van/naar Apeldoorn

Het station beschikt over een onbewaakte fietsenstalling en fietskluizen. Ook heeft het parkeerplaatsen voor auto's en er is een bushalte. De bussen vertrekken onder andere in de richting van Doetinchem en worden evenals de treinen op deze lijn geëxploiteerd door Arriva.

Het stationsgebouw heeft een hoog middendeel met korte, lage vleugels. Het gebouw is een monument en is uitgeroepen tot "parel van Vorden". Het gebouw wordt heden niet meer gebruikt als stationsgebouw. Lange tijd is het in gebruik geweest als tandartspraktijk maar deze is in 2008 verhuisd. Sindsdien staat het grootste gedeelte leeg. Ook is er een opslagplaats van een nabijgelegen installatiebedrijf.

Arriva-trein op het station