Station Vorden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Vorden   
Station Vorden in 1996
Station Vorden in 1996
Plaats Vorden
Afkorting Vd
Opening 24 juni 1878
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Lijn(en) Zutphen - Winterswijk
Stadsbus 80
Streekbus 51 & 651
Buurtbus 193
Vervoerder(s) Arriva
Coördinaten 52° 6′ NB, 6° 19′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Vorden (Nederlands spoorwegstation)
Station Vorden
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Vorden is een spoorwegstation in het Gelderse Vorden aan de spoorlijn WinterswijkZutphen. Het station werd geopend op 24 juni 1878.

Tot 1999 reed de NS op deze lijn. Daarna nam Syntus de exploitatie over en sinds december 2012 exploiteert Arriva de lijn. Op werkdagen tot 19.00 uur en op zaterdagmiddag rijdt er ieder half uur een trein in beide richtingen. Op andere tijden is er een uurdienst.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
30800 Stoptrein (Arriva) WinterswijkVordenZutphen

Het station beschikt over een onbewaakte fietsenstalling en fietskluizen. Ook heeft het parkeerplaatsen voor auto's en er is een bushalte. De bussen vertrekken onder andere in de richting van Doetinchem en worden evenals de treinen op deze lijn geëxploiteerd door Arriva.

Het stationsgebouw heeft een hoog middendeel met korte, lage vleugels. Het gebouw is een monument en is uitgeroepen tot "parel van Vorden". Het gebouw wordt heden niet meer gebruikt als stationsgebouw. Lange tijd is het in gebruik geweest als tandartspraktijk maar deze is in 2008 verhuisd. Sindsdien staat het grootste gedeelte leeg. Ook is er een opslagplaats van een nabijgelegen installatiebedrijf.