Vorden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vorden
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Vorden Wapen van Vorden
(Details) (Details)
Vorden (Gelderland)
Vorden
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Bronckhorst Bronckhorst
Coördinaten 52° 6′ 15″ NB, 6° 18′ 47″ OL
Algemeen
Inwoners (2021-01-01) 7.220[1]
Overig
Woonplaatscode 3573
Belangrijke verkeersaders N316 N319
Website http://www.bronckhorst.nl
Detailkaart
Kaart van Vorden
Locatie in de gemeente Bronckhorst
Foto's
Het kasteel van Vorden
Het kasteel van Vorden
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Vorden (Nedersaksisch: Vodden) is een dorp in de gemeente Bronckhorst in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt ongeveer 10 km ten zuidoosten van Zutphen. In 2021 telde het dorp 7.220 inwoners.[1]

Vorden wordt doorsneden door de weg van Zutphen naar Ruurlo (N319) en door de Baakse beek (ter plaatse ook wel Vordense beek genoemd), die naar de IJssel stroomt. Vorden ligt aan de in 1878 geopende spoorlijn Zutphen - Winterswijk en heeft een station centraal gelegen aan de Stationsweg.

Geschiedenis en architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

In de middeleeuwen ontstond Vorden op een aan de "Vordensche" beek gelegen dekzandgebied, vlak bij huis Vorden (zie onder). Het dorp dankt zijn naam vermoedelijk aan het woord 'voorde', dat doorwaadbare plaats betekent. Het werd in 1235 een zelfstandige parochie. Tot 2005 was Vorden een zelfstandige gemeente, maar ten gevolge van een gemeentelijke herindeling werd Vorden op 1 januari van dat jaar samengevoegd met de buurgemeenten Hummelo en Keppel, Steenderen, Hengelo en Zelhem tot de gemeente Bronckhorst. Andere kernen in de voormalige gemeente waren Delden, Kranenburg, Linde, Medler, Mossel, Veldwijk, Vierakker, Wichmond, Wientjesvoort en Wildenborch.

In 2014 werd het centrum van Vorden opnieuw ingericht, waarbij er een aantal wegen verlegd werd en op bepaalde plaatsen werden ook de stoepen breder gemaakt. Daarnaast zijn er bomen aangeplant en werd er een nieuwe parkeerplaats aangelegd voor langparkeerders. In de plaats is zowel een hervormde kerk (Dorpskerk) als een rooms-katholieke kerk (Christus Koningkerk) aanwezig.

Kastelendorp[bewerken | brontekst bewerken]

Het bekendst is Vorden vanwege het feit dat het acht kastelen telt, waarmee het een van de meest kastelen-rijke dorpen van Nederland is. Huis Vorden staat aan de rand van het dorp, de andere zeven staan er in een kring omheen.

 1. Huis Vorden werd voor het eerst vermeld in 1315. In 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het geplunderd en dertig jaar later hersteld. In 1976 werd het gerestaureerd en fungeerde het als gemeentehuis. In 2004 heeft de gemeente Vorden het kasteel verkocht aan een particulier. Sindsdien wordt het kasteel gebruikt als huwelijkslocatie.
 2. Kasteel Hackfort werd voor het eerst genoemd in 1324. Na gedeeltelijk verwoest te zijn door een brand in 1586, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het herbouwd. De huidige voorgevel in Lodewijk XVI-stijl kreeg het in 1788. Tegenwoordig is het opgedeeld in appartementen.
 3. Den Bramel. Van de voor het eerst in 1396 vermelde versie en die uit ongeveer 1645 resteert weinig meer; het huidige gebouw dateert grotendeels uit de periode 1720-1726.
 4. De Kieftskamp, in Lodewijk XV-stijl, werd in 1776 opgetrokken. In 1920 en 1930 werd het uitgebreid.
 5. De Wildenborch is een voormalige havezate, voor het eerst in 1372 genoemd. Na verwoesting in 1490 werd het herbouwd tussen 1523 en 1533. In de 17e eeuw werd het grotendeels gesloopt. De overblijvende poorttoren werd onderdeel van een in 1782 gebouwd nieuw landhuis. De zoon van de opdrachtgevers was de dichter Anthony Staring, die er van 1791 tot 1840 woonde. De verbouwing van 1847 werd in 1931 ongedaan gemaakt.
 6. De Wiersse, voor het eerst genoemd in 1288. Inmiddels vervallen werd het in 1681 herbouwd. In de 18e eeuw en in 1925 onderging het verbouwingen.
 7. Onstein, in Lodewijk XIV-stijl, werd gebouwd in 1711 op een plek waar voorheen een herenhuis uit 1613 had gestaan. Tegenwoordig in het bezit van Hans Melchers.
 8. Het Medler is een uit de 17e eeuw daterend herenhuis, dat later nog meermalen werd verbouwd.

Het Enzerinck is een in 1835-1836 gebouwd neoclassicistisch landhuis. Het uit 1850 daterende Wientjesvoort heeft dezelfde stijl.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Winkelen[bewerken | brontekst bewerken]

Het grootste gedeelte van de winkels is te vinden aan de Dorpsstraat, Zutphenseweg, Burgemeester Galleestraat en de Raadhuisstraat. Er zijn verschillende supermarkten, drogisterijen en kledingwinkels te vinden.

Weekmarkt[bewerken | brontekst bewerken]

Wekelijks vindt er op vrijdagochtend een markt plaats in het centrum van Vorden, rondom de N.H. Kerk. Op de weekmarkt staan onder andere viskramen, bakkerskramen en kledingkramen/stofverkopers.

Scholen[bewerken | brontekst bewerken]

Vorden heeft vier basisscholen: de Dorpsschool (openbaar), de Hoge Voorde (oecumenisch), de Kraanvogel (buurtschap Kranenburg) en sinds 2014 de Hofakker voor onderwijs op antroposofische basis. Daarnaast heeft Vorden nog de middelbare school 't Beeckland (vmbo); deze is onderdeel van het Ulenhofcollege in Doetinchem.

Fiets- en wandelroutes[bewerken | brontekst bewerken]

 • De achtkastelenroute is in totaal 33 kilometer lang en onderweg zijn er acht kastelen te zien.
 • De Berendroute, een fietstocht van zo'n 20 kilometer rondom Vorden.
 • Door Vorden loopt het Pieterpad. De route voert van Pieterburen aan de Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht.
 • Het Trekvogelpad kruist het Pieterpad in Vorden bij kasteel Vorden en loopt van Bergen aan Zee naar Enschede.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Koningsdag en de zomerfeesten worden in Vorden uitbundig gevierd. Andere evenementen in Vorden zijn Mañana Mañana, NK Skeeler marathon, Achtkastelenloop, de kunstzondagen en de kerstmarkt.

Wim Kuijpertoernooi[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1990 en 2015 vond in Vorden het Wim Kuijpertoernooi plaats op de sportvelden van voetbalvereniging vv Vorden. Het Wim Kuijpertoernooi was een internationaal voetbaltoernooi voor D pupillen. Voorbeelden van teams die (bijna) jaarlijks deelnamen aan het toernooi waren Feyenoord, PSV, Bayer 04 Leverkusen, Dynamo Moskou en Everton FC.

Verenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Muziek: Vorden kent een muziekvereniging (Harmonie vorden) die ontstaan is uit een fusie van twee corpsen (Sursum Corda en Concordia) en een mannenkoor (Vordens mannenkoor)
 • Sport: voetbalvereniging VV Vorden, volleybalvereniging, tennisvereniging, badmintonvereniging, gymnastiekvereniging Sparta en squashclub en een fitnessschool, auto en motorclub VAMC
 • Dieren: vogelvereniging De Vogelvriend, pluimvee- en konijnenvereniging PKV Vorden en hengelsportvereniging De Snoekbaars
 • Jeugd: scouting David G. Alford Vorden
 • Evenementen: Stichting VOEST (Vordense Evenementen Stichting).

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

In 1976 droeg Vorden het predicaat "Parel van Gelderland", een jaarlijkse verkiezing onder Gelderse gemeenten.

Bekende personen woonachtig (geweest) in Vorden[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vorden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.