Wichmond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wichmond
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wichmond (Gelderland)
Wichmond
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Bronckhorst Bronckhorst
Coördinaten 52° 5′ NB, 6° 16′ OL
Algemeen
Inwoners (2020) 760[1]
Overig
Woonplaatscode 3572
Detailkaart
Locatie in de gemeente Bronckhorst
Locatie in de gemeente Bronckhorst
Foto's
De Hervormde kerk van Wichmond
De Hervormde kerk van Wichmond
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Wichmond is een dorp in de gemeente Bronckhorst, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt tussen Zutphen, Hengelo, Vorden, Vierakker en Baak in.

Het heeft 480 inwoners in het dorp zelf en een kleine 760 inclusief de buitengebieden.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het verblijf van Liudger in West-Saksen krijgt hij een aantal onroerende goederen van rijke mensen, die zich tot het christendom hadden bekeerd. Een van deze goederen was afkomstig van graaf Wrachar te Brummen. Hij schonk Liudger in 794 vermoedelijk een stuk grond langs de IJssel. In de schenkingsoorkonde van 794 komt de eerste keer de naam Wichmond voor. Wichmond wordt dan geschreven als Withmundi, waarvan de betekenis nog onzeker is.

Liudger had in Wichmond een kerk of klooster gesticht gewijd aan Sint-Salvator. Hij verliet Wichmond echter al snel voor zijn nieuwe kloosterstichting te Werden, de abdij van Werden. Later in de middeleeuwen was de kerk van Wichmond aan Liudger zelf gewijd en had de abt van Werden het collatierecht. De kerk brandde in 1583 af, waarna de restanten in 1592 op last van Zutphen werden gesloopt zodat de Spaanse troepen er niet zouden kunnen schuilen.

Gemeentelijke herindelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Na jarenlang tot de gemeente Warnsveld behoord te hebben is Wichmond ten gevolge van een gemeentelijke herindeling toegevoegd aan de gemeente Vorden. Dit heeft geduurd tot 1 januari 2005. Sindsdien maakt Wichmond deel uit van de gemeente Bronckhorst. Het dorp werkt heel veel samen met Vierakker, het dorp ernaast; zo is de school er voor kinderen uit beide plaatsen, evenals de peuterspeelzaal en de diverse verenigingen.

Geboren te Wichmond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]