Achter-Drempt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Achter-Drempt
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Achter-Drempt (Gelderland (hoofdbetekenis))
Achter-Drempt
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Bronckhorst Bronckhorst
Coördinaten 52° 1′ NB, 6° 11′ OL
Algemeen
Inwoners (2010) 345[1]
Woonplaats (BAG) Drempt
Detailkaart
Locatie in de gemeente Bronckhorst
Locatie in de gemeente Bronckhorst
Foto's
Sint Willibrorduskerk
Sint Willibrorduskerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Achter-Drempt is een dorp in de gemeente Bronckhorst, in de Nederlandse provincie Gelderland.

Het ligt in het zuidwesten van de Achterhoek en telt ongeveer 345 inwoners. Het dorp behoorde tot 1 januari 2005 tot de voormalige gemeente Hummelo en Keppel.

Geschiedenis[bewerken]

Achter-Drempt is ontstaan uit een kerk en een school. Langs de Zomerweg is een lint ontstaan van boerderijen en arbeiderswoningen. De rooms-katholieke Sint Willibrorduskerk vormt vanwege zijn massa een markant element tussen de relatief kleinschalige bebouwing. Het is een relatief jong dorp dat vanwege de bescherming van het omliggende landschap niet verder zal groeien.

Bij Achter-Drempt gaat de terrasrug geleidelijk over in het bouwland van het essenlandschap. De gronden rondom de bebouwde kom zijn vooral in gebruik als bouwland.

Voorzieningen[bewerken]

Het grootste deel van de bevolking werkt in een van de naburige steden en in de agrarische sector. Het dorp kent beperkte voorzieningen als de rooms-katholieke kerk en beperkte middenstand. De basisschool is in 2013 opgegaan in een schoolvoorziening in het nabijgelegen Voor-Drempt. De voetbalvereniging HC'03, voortgekomen uit H&K (Hummelode en Keppel) en Drempt Vooruit, kent goede voorzieningen en het clubhuis doet tevens dienst als dorpshuis. Het eerste elftal van de vereniging komt uit in de 3e klasse KNVB. HC'03 (voormalig H&K) is de vereniging waaruit Klaas Jan Huntelaar is voortgekomen.