Beluister (info)

Drempt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drempt
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Drempt (Gelderland)
Drempt
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Bronckhorst Bronckhorst
Coördinaten 52° 0′ NB, 6° 10′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.640[1]
Overig
Woonplaatscode 1520
Detailkaart
Kaart van Drempt
Locatie in de gemeente Bronckhorst
Foto's
De Hervormde kerk van Voor-Drempt
De Hervormde kerk van Voor-Drempt
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Komborden Rijksweg Drempt, vanuit richting Doesburg (2016)
Komborden Rijksweg Drempt, vanuit richting Doesburg (2016)

Drempt is een plaats in de Gelderse gemeente Bronckhorst, bestaande uit de dorpskernen Voor-Drempt en Achter-Drempt.

De beide kernen liggen in een agrarisch gebied in de Achterhoek. Voor-Drempt telt ongeveer 1030 inwoners en Achter-Drempt telt ongeveer 320 inwoners.[2] Inclusief de buitengebieden telt Drempt ruim 1.640 inwoners. Tot 2004 behoorde Drempt tot de gemeente Hummelo en Keppel.

Voor-Drempt[bewerken | brontekst bewerken]

Voor-Drempt moet al vroeg bewoond zijn geweest. In het voorjaar van 2011 werd tijdens de aanleg van een gasleiding een Germaanse nederzetting uit de 2e en 3e eeuw na Christus gevonden. Bijzonder was daarbij de vondst van een bronzen fibula voorzien van een swastikamotief en een onbeschadigd aardewerken potje, dat naar Romeins voorbeeld werd nagemaakt[3].

Het tegenwoordige Voor-Drempt is ontstaan rond de hervormde Sint-Joriskerk, die teruggaat op een kapel uit de 8ste eeuw. Het langs de Rijksweg gelegen dorp heeft sinds 2014 een Kulturhus, waarin een basisschool en het dorpshuis zijn ondergebracht.

Achter-Drempt[bewerken | brontekst bewerken]

Achter-Drempt ontstond als lint van boerderijen en arbeiderswoningen langs de Zomerweg. De rooms-katholieke Sint Willibrorduskerk vormt vanwege zijn massa een markant element tussen de relatief kleinschalige bebouwing. Het is een relatief jong dorp, dat vanwege de bescherming van het omliggende landschap niet verder zal groeien.

Bij Achter-Drempt gaat de terrasrug geleidelijk over in het bouwland van het essenlandschap. De gronden rondom de bebouwde kom zijn vooral in gebruik als bouwland.

Het grootste deel van de bevolking werkt in een van de naburige steden en in de agrarische sector. De plaatselijke voetbalvereniging Drempt Vooruit (na de fusie met H&K uit het naburige Hoog-Keppel in 2003 HC'03 genoemd) is ooit uitgekomen in de 1e klasse van de zondagamateurs van de KNVB. De vereniging heeft het sportcomplex 't Doornslag als thuisbasis. Verder zijn er nog enkele kleine middenstanders.

De katholieke basisschool St. Willibrordus is sinds 2014 verdwenen na een fusie met de openbare basisschool De Gildeschool in Voor-Drempt. Samen heten ze nu basisschool De Klimtoren, die in Voor-Drempt staat.

In Achter-Drempt wordt jaarlijks het Drempts volksfeest (kermis) gehouden op de derde maandag van september en de (zaterdagavond en) zondag ervoor.

Openbare voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Drempt heeft een aantal openbare voorzieningen, zoals basisschool De Klimtoren en het Dorpshuis in Voor-Drempt. In Achter-Drempt staat Het Hessenhuus, dat o.a. dient als voetbalkantine voor sportclub HC'03.

Geboren in Drempt[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]