Strabeek (buurtschap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Strabeek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Strabeek (Limburg)
Strabeek
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Valkenburg aan de Geul Valkenburg aan de Geul
Coördinaten 50° 52′ NB, 5° 49′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,37 km²
- land 0,37 km²
- water 0 km²
Inwoners
(2023-01-01)
185
(500 inw./km²)
Woningvoorraad 100 woningen[1]
Overig
Postcode 6301 (Valkenburg)
Netnummer 043
Detailkaart
Kaart van Strabeek
Locatie in de gemeente Valkenburg aan de Geul
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Strabeek (Limburgs: Sjtraobaek) is een buurtschap (en tevens de hoofdstraat) in de gemeente Valkenburg aan de Geul in de Nederlandse provincie Limburg. Het ligt aan de weg tussen Houthem(-St. Gerlach) en Broekhem. Het wordt beschouwd als kern van Houthem[bron?], hoewel het niet aan het westelijk gelegen Houthem is vastgegroeid maar in het oosten aan Broekhem. Vroeger noemde men Strabeek ook wel Strabach, en er zijn nog een aantal alternatieve schrijfwijzen bekend. Strabeek is landelijk bekend als etappeplaats van het Pieterpad. De buurtschap is genoemd naar de Strabeek die vanuit het Ravensbosch richting de Geul stroomt.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding van Strabeek is uit 1331. De hoeve Strabeek is het stamhuis van het geslacht Strabach.

In het midden van de 19e eeuw bouwde Generaal A.P. de Ceva een kasteeltje in Strabeek, de tegenwoordige Geerlingshof. De bewoners van dit gebouw hadden destijds een treinhalte op verzoek aan de spoorlijn tussen Maastricht en Heerlen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Strabeek ligt in de vallei van de Geul op een hoogte van ongeveer 70 meter, tussen Houthem en de Valkenburgse buurtschap Broekhem. Ten noorden van Strabeek bevinden zich de hellingbossen Kloosterbosch en Ravensbosch. Ten zuidwesten van Strabeek ligt het natuurgebied Ingendael.

Opmerking[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de wijkindeling die de gemeente Valkenburg aan de Geul hanteert liggen zowel Geerlingshof als Hoeve Strabeek respectievelijk ruim 200 m en 100 m buiten de wijk Strabeek, en wel in de wijk Broekhem.