Oud-Valkenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oud-Valkenburg
Oud-Valkeberg
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Oud-Valkenburg (Limburg)
Oud-Valkenburg
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Valkenburg aan de Geul Valkenburg aan de Geul
Coördinaten 50° 51′ NB, 5° 51′ OL
Algemeen
Inwoners
(1 jan 2005)
130
Overig
Postcode 6301 (Valkenburg), 6305 (Schin op Geul)
Netnummer 043
Woonplaats (BAG) Schin op Geul
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oud-Valkenburg (Limburgs: Oud-Valkeberg) is een kerkdorp (en tevens de naam van de hoofdstraat, zonder koppelteken geschreven) in de Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul. Het dorp is gelegen tussen Valkenburg en Schin op Geul.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van Valkenburg ligt in Oud-Valkenburg. Op de oorkonde met als datum 15 februari 1041 en de naam Falchenberch - de eerste schriftelijke vermelding van Valkenburg - werd niet de tegenwoordige stad aan de Geul bedoeld, maar het huidige Oud-Valkenburg. Van hier uit werd in 1087 het Kasteel Valkenburg gesticht.

Voortvloeiend uit de Vrede van Münster (1648) kwam het Partagetraktaat (1661) tot stand, waarbij het Land van Valkenburg werd verdeeld tussen de voormalige strijdende partijen. Hierbij werd Oud-Valkenburg toebedeeld aan de Spaanse Nederlanden. Ten gevolge van het Verdrag van Fontainebleau van 1785 werd het gebied overgedragen aan de Republiek der Nederlanden. Vanaf de Franse tijd vormde het dorp met Sibbe en IJzeren een zelfstandige gemeente die in 1866 625 inwoners telde. In 1940 werd de gemeente Valkenburg-Houthem gevormd welke in 1981 opging in de gemeente Valkenburg aan de Geul.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Oud-Valkenburg ligt in het dal van de Geul, die ten noorden van het dorp stroomt. De hoogte bedraagt ongeveer 75 meter. Vanuit het dorpje is via het voetpad en de brug over de Geul de Drie Beeldjes, het hellingbos Schaelsbergerbos en de Schaelsberg met daarop de Kluis bereikbaar. Bij de Kluis wordt jaarlijks in het bos de Sjaasbergergank georganiseerd. Ten oosten van de Kluis ligt de Daolkesberg met gele kalksteenwand. Aan de voet van de heuvel ligt de Kalkoven Schaelsberg.

Aan de zuid- en zuidwestzijde liggen het Biebosch, het Sint-Jansbosch en het Gerendal.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Oud-Valkenburg is gelegen aan de spoorlijn Aken - Maastricht. Van 23 oktober 1853 tot 1 juni 1923 had het dorp een eigen stopplaats: Station Oud Valkenburg. Verder ligt het dorp aan de weg van Valkenburg naar Schin op Geul: de N595.

Geboren in Oud-Valkenburg[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Valkenburg, Sibbe, Scheulder, Schin op Geul

In de omgeving van Oud-Valkenburg liggen nog de buurtschappen IJzeren en Strucht.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oud-Valkenburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.