Oud-Valkenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oud-Valkenburg
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Oud-Valkenburg
(Details)
Oud-Valkenburg
Oud-Valkenburg
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Valkenburg aan de Geul Valkenburg a/d Geul
Coördinaten 50° 51′ NB, 5° 51′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2005) 130
Overig
Postcode 6301 (Valkenburg), 6305 (Schin op Geul)
Netnummer 043
Woonplaats (BAG) Schin op Geul
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oud-Valkenburg (Limburgs: Oud-Valkeberg) is een kerkdorp (en tevens de naam van de hoofdstraat, zonder koppelteken geschreven) in de Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul. Het dorp is gelegen tussen Valkenburg en Schin op Geul. De oorsprong van Valkenburg ligt waarschijnlijk in Oud-Valkenburg. Vermoedelijk wordt op de oorkonde met als datum 15 februari 1041 en de naam Falchenberch - de eerste schriftelijke vermelding van Valkenburg - niet de tegenwoordige stad aan de Geul bedoeld, maar het huidige Oud-Valkenburg. Na afloop van de Tachtigjarige Oorlog bij de verdeling in 1661 van het Land van Valkenburg met het Partagetraktaat viel Oud-Valkenburg aan de Spaansen. Bij het verdrag van Fontainebleau in 1785 werd het gebied overgedragen aan de Republiek der Nederlanden. Vanaf de Franse tijd tot 1 oktober 1940 vormde het dorp een zelfstandige gemeente.

De kerk van Oud-Valkenburg is gewijd aan Johannes de Doper en dateert gedeeltelijk uit de 11e eeuw. De kerk bevat een barok altaar uit de 18e eeuw. Verder wordt de kerk verlucht door 14 moderne kruiswegstaties, gemaakt door het kunstenaarsechtpaar Vroemen-Jager.

In Oud-Valkenburg bevinden zich twee kastelen, Kasteel Genhoes en Kasteel Schaloen. Kasteel Genhoes is het stamkasteel van de heren van Valkenburg. De huidige gebouwen, een kasteel en een gesloten hoeve, dateren uit de 17e en 18e eeuw.
Kasteel Schaloen werd gebouwd in 1656 en is in de 19e eeuw ingrijpend gerestaureerd door Pierre Cuypers. Ook bij dit gebouw hoort een hoeve. Verder liggen er bij het kasteel een watermolen (Schaloensmolen of Sjloens Meule) en de bekende Kasteeltuin Oud-Valkenburg met planten die typerend zijn voor de Zuid-Limburgse flora.

Ten noorden van Oud-Valkenburg stroomt de beek de Geul. Vanuit het dorpje is via het voetpad en de brug over de Geul de Drie Beeldjes, het hellingbos Schaelsbergerbos en de Schaelsberg met daarop de Kluis bereikbaar.

Aan de zuid- en zuidwestzijde liggen het Biebosch, het Sint-Jansbosch en het Gerendal.

De dorpskern van Oud-Valkenburg is een beschermd dorpsgezicht.

Oud-Valkenburg is gelegen aan de spoorlijn Aken - Maastricht. Van 23 oktober 1853 tot 1 juni 1923 had het dorp een eigen stopplaats: Station Oud Valkenburg. Verder ligt het dorp aan de weg van Valkenburg naar Schin op Geul de N595.

Geboren in Oud-Valkenburg[bewerken]

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]