Schin op Geul

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schin op Geul
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Schin op Geul
Schin op Geul
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Valkenburg aan de Geul Valkenburg a/d Geul
Coördinaten 50° 51′ NB, 5° 52′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2006) 1680
Overig
Postcode 6305
Netnummer 043
Belangrijke verkeersaders N595
Foto's
RK Sint-Mauritiuskerk
RK Sint-Mauritiuskerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Schin op Geul (Limburgs: Sjin) is een kerkdorp in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Tot Schin op Geul behoren ook de buurtschappen en gehuchten Engwegen, Keutenberg, Walem, Schoonbron en Strucht. Het grondgebied van Schin op Geul is 691 hectare groot en er zijn ongeveer 1700 inwoners. Het dorp is bekend als vakantieoord. Er zijn dan ook enkele hotels, campings en een bungalowpark gevestigd. Tot 1940 was Schin op Geul een zelfstandige gemeente, nadien onderdeel van Valkenburg-Houthem.

De eerste geschreven vermelding van het dorp dateert uit 1145. In een gunstbrief beschrijft Paus Eugenius III de eigendommen van de monniken van Reims. Daarbij wordt ook de kerk van Schin genoemd.

Volgens C.A. Huygen, in "Groot Valkenburg historisch gezien" blz. 10 en 76, uitgave weekblad Het Land van Valkenburg wordt Schin op Geul voor het eerst vermeld in de jaren 847 en 968 in schenkingsoorkonden ten gunste van de abdij van St.Remigius te Reims en haar proostdij te Meerssen. Schin op Geul is daarmee de oudste met name genoemde plek in de gemeente Valkenburg.

Naam[bewerken]

Voor de naam Schin bestaan verschillende verklaringen. De naam zou kunnen afstammen van het keltische woord schin dat plek betekent. Waarschijnlijker is een afleiding bij een germaanse waternaam Schin welke de betekenis "helder water" heeft. Deze naam zou dan de oudtijdse naam voor de Geul zijn. Het dorp is ontstaan als dochternederzetting van Oud-Valkenburg bij een doorwaadbare plaats in de Geul. De huidige naam Schin op Geul is ontstaan om het dorp te onderscheiden van andere plaatsen in de omgeving als Schinnen en Schinveld, die eenzelfde grondvorm kennen.

Een andere verklaring van de naam Schin op Geul is dat de naam is afgeleid van een volk, de Sunici. Dit volk vestigde zich na de uitroeiing van de Eburonen door de Romeinen in het huidige Zuid-Limburg. Deze verklaring is weinig overtuigend daar Schin op Geul in het middeleeuwse ontginningsgebied rondom Valkenburg is gelegen.

Kerk[bewerken]

De parochiekerk is gewijd aan Sint-Mauritius. Het oudste gedeelte van de huidige kerk is gebouwd in romaanse stijl. In 1926 werd de kerk in neoromaanse stijl vergroot volgens plannen van architect Hubert van Groenendael uit Maastricht. Aan het oude zaalkerkje werden een schiptravee, een transept en een nieuw rondgesloten priesterkoor en twee sacristieën toegevoegd. De kerk is sinds 1859 een bedevaartsoord van Sint-Cornelius, vanwege relieken die zich hier bevinden.

Treinverbindingen[bewerken]

Schin op Geul is gelegen aan de spoorlijn Heerlen - Schin op Geul en de spoorlijn Aken - Maastricht en heeft een station. Naar Kerkrade en Maastricht stopt elk half uur de stoptrein van Veolia. Op het traject naar Simpelveld rijdt sinds 1995 de stoomtrein van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). Vaak wordt gedacht dat dit de Miljoenenlijn is, maar dat is het traject Landgraaf - Simpelveld.

Trivia[bewerken]

De spoorwegovergang aan de Holleweg werd in 1986 gebruikt voor de opnames van de film Flodder 1. Opa Flodder wordt op deze overgang namelijk zogenaamd overreden door een gele Blauwe engel.

Vanuit Schin op Geul loopt er onderaan de Schaelsberg langs de Geul een wandelpad naar Valkenburg die de Drie Beeldjes en de kastelen Genhoes, Schaloen en Oost passeert. Ook loopt er een wandelpad via Engwegen over de westoever van de Geul langs de Gronselenput naar Stokhem. Aan de zuidzijde van het dorp ligt de Sousberg met daar schuin achter de Keutenberg.

Panorama van het Heuvelland tussen Schin op Geul en Valkenburg aan de Geul
Panorama van het Heuvelland tussen Schin op Geul en Valkenburg aan de Geul

Omloop Schin op Geul[bewerken]

Sinds 2010 is er in Schin op Geul een wielrenwedstrijd waar teams vanuit België, Duitsland en Nederland aan deelnemen. De editie van dit jaar staat gepland op 17 juli 2011. Het parcours gaat over verschillende heuveltoppen in de omgeving over een afstand van 15 km. De renners rijden op dit parcours 10 ronden richting de finish op de Geulbrug aan de Tolhuisstraat.

Zie ook[bewerken]