Schinveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schinveld
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Schinveld
(Details)
Schinveld
Schinveld
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Onderbanken
Coördinaten 50° 58′ NB, 5° 59′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2007) 4960 (388 inw./km²)
Overig
Website http://www.schinveld.nl/
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Schinveld (Limburgs: Sjilvend) is een landelijk gelegen dorp in de gemeente Onderbanken in Nederlands-Limburg. Het dorp ligt tegen de Duitse grens. In Schinveld bevindt zich het gemeentehuis van de gemeente Onderbanken. Wat bewinkeling betreft is het de belangrijkste kern in de gemeente. Het dorp telt een kleine 5000 inwoners en is de grootste kern van Onderbanken (ruim 8000 inwoners). Het dorp ligt midden in het Nederlandse deel van het Bekken van de Roode Beek.

Ten zuidwesten van de dorpskern ligt de nog gedeeltelijk omgrachte Schinvelder Hoeve, die ook wel Sjilvender Huuske genoemd werd. De carréboerderij werd grotendeels in de 18e eeuw gebouwd. Tegenwoordig is er een restaurant in gevestigd. In Schinveld staat er ook de Sint-Eligiuskerk.

Heerlijkheid Brunssum[bewerken]

In 1609 werd de schepenbank van Brunssum, bestaande uit Brunssum, Schinveld en Jabeek, door de Spaanse regering verpand aan Arnold III Huyn van Geleen en verheven tot de heerlijkheid Brunssum. In 1664 ging deze heerlijkheid op in het graafschap Geleen en Amstenrade.
Per 1796, aan het einde van de Ancien Régime, werd Schinveld een zelfstandige gemeente, die op 1 januari 1982 opging in de gemeente Onderbanken.

Etnische diversiteit[bewerken]

De afkomst van de inwoners:

  • Nederlanders: 78%
  • Amerikanen: 6%
  • Europeanen: 6%
  • overige: 10%

De AWACS-problematiek[bewerken]

Schinveld ligt onder de aanvliegroute van AWACS-vliegtuigen naar Geilenkirchen. In december 2005 werd een deel van de Schinveldse Bossen in deze aanvliegroute door actievoerders van GroenFront! bezet om de kap van bomen tegengegaan; in januari 2006 werd dit deel van het bos ontruimd en gekapt.

Op 18 juli 2007 heeft de Raad van State de bezwaarmakers rond de bomenkap in het gelijk gesteld. In de bezwaarprocedure die onder meer de gemeente Onderbanken en de Vereniging STOP awacs tegen het Ministerie van VROM hadden aangespannen. De Raad oordeelde dat in 2006 ten onrechte de NIMBY-procedure is toegepast. Daarmee werd de gemeente buitenspel gezet en kon 6 hectare bos worden gekapt. Volgens de Raad was er geen noodzaak om deze procedure uit te voeren. Bovendien heeft de Minister haar besluit onzorgvuldig voorbereid. De uitspraak houdt ook in dat er geen enkele boom meer mag worden gekapt. Er is geen beroep mogelijk.

Afkomstig uit Schinveld[bewerken]

Toerisme en recreatie[bewerken]

In de bossen van Schinveld bevindt zich het mini-museumdorp "Nonke Buusjke". Verder is er sinds enkele jaren een nieuw Natuurpark gerealiseerd. Natuurmonumenten en Waterschap Roer en Overmaas werken samen met de gemeente Onderbanken aan dit Natuurpark. Bovendien bevindt zich in het natuurgebied van Schinveld de zweefvliegclub Eerste Limburgse Zweefvliegclub (ELZC). In Schinveld bestaat al meer dan 60 jaar de traditie van de Denne-strijd. Meivereniging "De Jonkheid" en vereniging "De Getrouwden" leveren twee weken lang een dynamische "strijd" om de meiboom in hun bezit te krijgen. Op 30 April om 12 uur is de winnaar bekend en gezamenlijk wordt om 21 uur de mei-den opgezet op "De Platz".

Zie ook[bewerken]