Roode Beek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roode Beek
Roode Beek bij Schinveld (2009).
Roode Beek bij Schinveld (2009).
Lengte ca. 29 km
Van Brunssummerheide / Siepenbusch
Naar Geleenbeek
Stroomt door Kreis Heinsberg (Duitsland)
Limburg (Nederland)
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Roode Beek (Duits: Rodebach) is een zijriviertje van de Geleenbeek en stroomt door de Duitse Kreis Heinsberg en de Nederlandse provincie Limburg. De beek kent twee bovenlopen: een rechter bovenloop die ontspringt nabij Siepenbusch, een dorp in de Duitse gemeente Übach-Palenberg, en een linker bovenloop die ontspringt in het natuurgebied Brunssummerheide, ten zuidoosten van Brunssum. Beide takken vloeien samen ter hoogte van Mindergangelt en stromen vervolgens als één beek verder die bij Dieteren in de Geleenbeek uitmondt. De Roode Beek heeft een aantal kleine zijbeken, waaronder de overkluisde beek die vroeger door het centrum van Brunssum stroomde, de Merkelbekerbeek (Merkelbeek) en het Ruischerbeekje. Op verschillende plaatsen vormt de beek de rijksgrens tussen Nederland en Duitsland. Het gebied van de Roode Beek vormt naast dat van de Geul en de Geleenbeek een van de drie belangrijkste beekdalen van Zuid-Limburg.

Bronnen en stroomgebied[bewerken]

De rechter bovenloop had zijn bron oorspronkelijk op de Teverener Heide, maar is in de bovenloop verlengd tot aan Siepenbusch om het overtollige regenwater uit het gebied af te voeren. Deze tak heeft een lengte van circa twaalf kilometer en stroomt de eerste helft noordwaarts langs Grotenrath en Teveren naar Gillrath om vervolgens westwaarts te stromen langs Niederbusch, Stahe en Gangelt. Vlak voor Mindergangelt vloeit ze samen met de linker bovenloop.

De linker bovenloop ontspringt op de Brunssummerheide en stroomt over een lengte van circa zeven kilometer van zuid naar noord door het Schutterspark bij Brunssum en het natuurgebied Dal van de Roode Beek van Natuurmonumenten bij Schinveld. Hierna stroomt ze door de dorpskern van Schinveld om iets ten noorden van dit dorp met de rechter bovenloop samen te vloeien.

Na het samenvloeien van de twee bovenlopen vormt de Roode Beek over een lengte van circa drie kilometer de grens tussen Duitsland en Nederland. De beek stroomt vervolgens verder westwaarts door de Duitse Selfkant langs Süsterseel, Wehr en Tüddern. Na circa vijf kilometer stroomt de beek tussen Broeksittard en Millen opnieuw door Nederland. Bij Millen wordt een groot deel van het water van de Roode Beek opgenomen door de Vloedgraaf, een gegraven aftakking. Tussen Millen en Susteren vormt de Roode Beek opnieuw de rijksgrens om vanaf het gehucht Isenbruch definitief in Nederland te blijven. De beek stroomt door het stadje Susteren en zuidelijk langs Dieteren en mondt ten westen van dit laatste dorp uit in de Geleenbeek.

De boven- en middenloop van de beek stroomt door een drassig beekdal, waarin onder andere de natuurgebieden Gangelter Bruch, Tüdderner Fenn en de Schwienswei zijn gelegen. In dit beekdal ontstaan onder de druk van de omliggende plateaus verschillende bronnen en kwellen.

Zijbeken[bewerken]

Onderweg monden verschillende zijbeken uit in de Roode Beek, waaronder de:

Natuur en ontwikkelingen[bewerken]

In het bronnengebied van de Roode Beek komt een aantal relatief zeldzame plantensoorten voor, zoals de Zonnedauw, Veenbes en Lavendelheide.

De Roode Beek werd in de twintigste eeuw gekanaliseerd en stroomde sindsdien in een betonnen, kunstmatige bedding. Sinds enkele jaren wordt er gewerkt aan de renaturalisering van het beekverloop. In de toekomst moet de Roode Beek weer als vanouds gaan meanderen.

Begin 2010 werd in de kern van Schinveld de Roode Beek ontkluisd. Daardoor kwam de Roode Beek weer tevoorschijn. In 1963 was de Roode Beek onder de grond verdwenen. Dit omdat de beek vooral werd gebruikt als afvoerkanaal van de Staatsmijn Hendrik in Brunssum. Door het sluiten van de mijn werd het weer mogelijk om de Roode Beek zichtbaar te maken in de dorpskern van Schinveld.

De bovenloop van de Roode Beek, bij Schinveld, ligt in het Bekken van de Roode Beek.

Watermolens[bewerken]

Op de Roode Beek liggen onder andere de volgende watermolens: