Klimmen (Limburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie voor de gemeente, het artikel Klimmen (gemeente)
Klimmen
Klumme
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Klimmen
(Details)
Klimmen (Limburg)
Klimmen (Limburg)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Voerendaal Voerendaal
Coördinaten 50° 53′ NB, 5° 53′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2009) 3283
Overig
Postcode 6343
Netnummer 045
Belangrijke verkeersaders A79 en A76
Foto's
Zicht op Klimmen
Zicht op Klimmen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Klimmen (Limburgs: Klumme) is een dorp in Zuid-Limburg (Nederland) en was tot 1982 een zelfstandige gemeente welke is opgegaan in de huidige gemeente Voerendaal. In 2005 had het dorp circa 1980 inwoners en 1500 in de bijbehorende buurtschappen en gehuchten.

Naam[bewerken]

De naam klinkt wellicht opvallend en is ook daadwerkelijk afgeleid van het werkwoord 'klimmen' [bron?], omdat de woonplaats via diverse toegangswegen (waaronder de oude hoofdweg ValkenburgHeerlen) te bereiken is door een heuvel te beklimmen. Zowel overdag als bij duisternis is de plaats door de hoge ligging en de 's avonds verlichte Remigiuskerk vanuit de hele streek te herkennen.

Buurtschappen[bewerken]

Tot de plaats Klimmen behoren ook de buurtschappen Barrier, Overheek en een gedeelte van Heek. Andere nabijgelegen gehuchten die administratief onder Klimmen vallen zijn Craubeek, Retersbeek, Termaar en Weustenrade. De meeste hiervan zijn rondom het dorp als linten langs de wegen gegroeid. Het dorp zelf is wel geconcentreerd bebouwd, de kerk is aan de rand van het dorp gelegen en vormt vanuit Heerlen de hoofdentree.

Kerk[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sint-Remigiuskerk (Klimmen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De kerk stamt uit de 11e eeuw, de toren uit de 14e eeuw. Het huidige romaanse karakter van de kerk is voor het grootste deel het resultaat van de restauratie die P.J.H. Cuypers en zijn zoon Jos Cuypers van 1904 tot 1906 uitvoerden.

Wandelroutes[bewerken]

Door Klimmen lopen de beide varianten van de Mergellandroute en doen hier de beklimming bij het bungalowpark "Hellebeuk". De wandelroute Klimmenderwijs gaat door Klimmen en zijn buurtschappen.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]