Ravensbosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ravensbos nabij Strabeek

Het Ravensbosch (soms ook Ravensbos geschreven) is gedeeltelijk gelegen in de gemeente Valkenburg aan de Geul, een ander, groter deel is gesitueerd in de gemeente Beekdaelen bij Hulsberg en Schimmert.

Het Ravensbosch is een gevarieerd hellingbos met hoogteverschillen van zo'n 50 meter en een oppervlakte van zo'n 80 ha. Het zeer heuvelachtige bos is, hoewel aan drukke verkeersaders gelegen, vrij onbekend gebleven. Het bos is vanuit alle windrichtingen toegankelijk en lijkt vanuit elke 'entree' telkens weer een andere aanblik te bieden. Het bos kent een grote lengte aan smalle en brede paden.

Het bos bestaat grotendeels uit voormalig hakhout, dat in opgaand eikenbos is omgezet. In de laaggelegen delen aan de Strabekervloedgraaf (een zijbeekje van de Geul) zijn essenbos, waterpartijen en moerasgebiedjes te vinden. Hier groeien planten als reuzenpaardenstaart en bosbies en laat zich de glimworm zien.

In het bos bevinden zich twee vijvers die door twee dammetjes opgestuwd zijn. Ook zijn er meerdere delen waar Romeinse villa's (Romeinse villa Op den Billich en Romeinse villa Ravensbosch) en andere Romeinse gebouwen gestaan hebben.

Omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]