Heilige Familie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heilige Familie met Heilige Anna (Sebastiano Ricci, 1709)
Reliekschrijn van de Heilige Familie in de kathedraal van Brussel

De Heilige Familie is de christelijke benaming voor het gezin waarin Jezus werd geboren, bestaande uit Jezus, zijn moeder Maria en voedstervader Jozef. Het beeld van de Heilige Familie is voorwerp van een bijzondere devotie in de Rooms-Katholieke Kerk. In de liturgie wordt het als een feest gevierd op de zondag onder het octaaf van Kerstmis (mogelijke data: 26 tot en met 31 december). In de jaren die geen zondag tellen tussen 25 december en 1 januari wordt het feest op 30 december gevierd. In de oude kalender (voor het tweede Vaticaans concilie) wordt het feest gevierd op de zondag na Epifanie.

De op de Heilige Familie gerichte spiritualiteit leidde in de 19e eeuw onder meer tot de oprichting van:

Het thema van de Heilige Familie is in de kunstgeschiedenis een steeds terugkerend thema. Meestal worden Jezus, Maria en Jozef afgebeeld tegen de achtergrond van Jezus' geboorte, de aanbidding der koningen of de vlucht naar Egypte.

In de 19e eeuw zijn vele kerken opgedragen aan de H. Familie. In België in Gent, Antwerpen en Deurne, in Nederland in Venlo, Rotterdam en Amsterdam, en in Duitsland in Berlijn en Hannover. De Sagrada Familia in Barcelona is wellicht de bekendste kerk toegewijd aan de Heilige Familie.

Genealogie[bewerken | brontekst bewerken]

De Heilige Familie door Pavel Filonov (1914)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Joachim
 
Anna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zacharias
 
Elisabet, Maria's veel oudere nicht
 
Jozef
 
Maria
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Johannes de Doper
 
 
 
 
 
 
 
Jezus

Jozef, rechtstreeks afstammend van koning David, was volgens Matteüs zoon van Jakob, volgens Lucas zoon van Eli. Volgens sommige uitleggers was Eli niet de vader van Jozef maar van Maria. Daarbij wordt opgemerkt dat Joachim en Anna niet bijbels zijn.

Aangezien zowel Jezus als zijn neef Johannes de Doper volgens de gangbare opvattingen stierf zonder nageslacht zijn er geen afstammelingen meer.

Het evangelie volgens Marcus vermeldt dat Jezus nog broers heeft gehad.[1] In de rooms-katholieke traditie maakt men hier halfbroers of neven van, vanwege het dogma dat Maria altijd maagd was. Een van zijn broers, Jakobus de Rechtvaardige, blijkt later in de apostolische tijd een prominente positie te hebben in de christelijke gemeente.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Holy Family van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.