Heilige Familie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het reliekschrijn van de Heilige Familie, Brussel kathedraal
de Heilige Familie met de Heilige Anna

De Heilige Familie is de christelijke benaming voor het kerngezin waarin Jezus werd geboren, bestaande uit Jezus, zijn moeder Maria en voedstervader Jozef. Het beeld van de Heilige Familie is voorwerp van een bijzondere devotie in de Rooms-katholieke Kerk. In de liturgie wordt het als een feest gevierd op de zondag onder het octaaf van Kerstmis (mogelijke data: 26 tot en met 31 december). In de jaren die geen zondag tellen tussen 25 december en 1 januari wordt het feest op 30 december gevierd.

De op de Heilige Familie gerichte spiritualiteit leidde in de 19e eeuw onder meer tot de oprichting van:

Het thema van de Heilige Familie is in de kunstgeschiedenis een steeds terugkerend thema. Meestal worden Jezus, Maria en Jozef afgebeeld tegen de achtergrond van Jezus' geboorte (Kerstmis), de epifanie of de vlucht naar Egypte.

In de 19e eeuw zijn vele kerken opgedragen aan de H. Familie. Zo in Gent, Antwerpen en Deurne in België, Berlijn en Hannover in Duitsland, en Venlo, Rotterdam en Amsterdam in Nederland. De Sagrada Familia in Barcelona is de bekendste kerk, toegewijd aan de Heilige Familie.

Genealogie[bewerken]

De Heilige Familie door Pavel Filonov (1914)

Aangezien zowel Jezus als zijn neef Johannes de Doper volgens de gangbare opvattingen stierf zonder nageslacht zijn er geen afstammelingen meer. Jakobus de Rechtvaardige wordt door sommige christenen als een half-broer of neef van Jezus gezien.

Verder geeft het evangelie volgens Marcus volgens sommigen aanleiding te veronderstellen dat Jezus naast Jakobus nog drie broers of halfbroers heeft gehad en enkele zusters of halfzusters. Deze interpretatie, veeleer van protestantse strekking, wordt door de rooms-katholieke kerk afgewezen en is ook in onderzoekskringen omstreden[bron?] .

Zie ook[bewerken]