Braamt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Braamt
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Braamt
Braamt
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Montferland
Coördinaten 51° 55′ NB, 6° 16′ OL
Algemeen
Inwoners (2017) 675 + 650 in het buitengebied[1]
Overig
Postcode 7047
Netnummer 0314
Detailkaart
Locatie in de gemeente Montferland
Locatie in de gemeente Montferland
Foto's
Het Stroombroek (Braamtse Gat)
Het Stroombroek (Braamtse Gat)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Braamt (Nederfrankisch: Braomp) is een Nederlandse plaats in de gemeente Montferland, provincie Gelderland, regio Liemers, enkele kilometers ten zuiden van de A18 en direct naast de doorgaande weg van Doetinchem naar 's-Heerenberg. Het dorp is gelegen in de voormalige gemeente Bergh. In 2013 woonden er in Braamt 670 personen en in het buitengebied rond Braamt 635 personen.[1]

Braamt is een kerkdorp dat vanouds als buurtschap hoorde bij de parochie Zeddam, gegroeid door ontginning van de heidevelden en woeste gronden in de Zeddammermark. In 1245 wordt het dorp vermeld als "Brameth". De naam heeft waarschijnlijk met braambegroeiing te maken. In 1949 werd Braamt afgescheiden van de parochie Zeddam en kreeg het dorp een eigen kerk, de Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk.

Een deel van het buitengebied van Braamt is gelegen tegen de Montferlandse heuvels. Dit hoger gelegen gedeelte (in de volksmond bekend als "Baoven-Braomp) maakt geen onderdeel van de kern van Braamt.

Tegenover Auberge Graaf Hendrik in Braamt staat een carnavalsbeeldje geplaatst door de lokale carnavalsvereniging. Dit beeld is ontworpen en gemaakt door Marcel Kuster. Braamt telt diverse voorzieningen, zoals een R.K. kerk, een R.K. basisschool, een dorpshuis, een zalencentrum, een voetbalveld en een korenmolen. Het attractiepark Het Land van Jan Klaassen bevindt zich in Braamt.

Verenigingen[bewerken]

  • voetbalvereniging Sint Joris
  • carnavalsvereniging de Nöttekrakers
  • het St. Jorisgilde, vermeld in 1713
  • de hooglandse schutterij St. Martinus
  • muziekvereniging te Riele
  • koperkwartet Brameth Brass
  • dweilorkest Braomps Kabaal

Stroombroek (Braamtse Gat)[bewerken]

Stroombroek, in de volksmond ook wel het Braamtse Gat genoemd, is een voormalige zandwinningplas nabij het dorp Braamt, gelegen tussen 's-Heerenberg en Doetinchem. Het meer dat na de zandwinning ontstond, is populair in de regio Bergh/Montferland, de Duitse grensstreek en ook veel mensen uit Doetinchem verblijven er in de zomer en lente. De ligging van het meer is bijzonder want het ligt aan de voet van de Montferlandse heuvels en heeft daarmee vooral gezien vanuit het noorden een haast on-Nederlandse aanblik op het Bergherbos. Aan de oostelijke kant van het meer ligt Landal Stroombroek, een grootschalig bungalowpark in neogriekse stijl. In september 2005 werd de gegijzelde Claudia Melchers twee dagen vastgehouden in dit bungalowpark. Aan de westzijde van het meer bevindt zich een kabelskibaan die in 2006 is geopend.

Koendersmolen[bewerken]

De Koendersmolen, Zeddamseweg 5 in Braamt is een rijksmonument. De molen is een zogenaamde Grondzeiler en heeft een vlucht van 22 meter. Op de baard staat vermeld dat de molen uit 1832 stamt. De molen is in 1964 gerestaureerd en voorzien van een halfsteens ommanteling. De molen is sinds begin jaren 90 niet meer in bedrijf.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)