Azewijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Azewijn
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Azewijn (Gelderland)
Azewijn
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Montferland Montferland
Coördinaten 51° 53′ NB, 6° 18′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 785[1]
Overig
Woonplaatscode 2202
Detailkaart
Locatie in de gemeente Montferland
Locatie in de gemeente Montferland
Foto's
Mattheuskerk van Azewijn
Mattheuskerk van Azewijn
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Azewijn (Nederfrankisch: Azem) is een kerkdorp van 785 inwoners in de gemeente Montferland (in de voormalige gemeente Bergh) gelegen in de Gelderse streek Liemers aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Azewijn ligt ongeveer drie kilometer ten oosten van 's-Heerenberg.

Het dorp bestaat uit twee delen, te weten de dorpskern zelf en een uitgestrekt buitengebied. Ten oosten van de dorpskern liggen de Grote- en Kleine Reeven. In het laatste gebied ligt een zandafgraving waar fossiele vondsten gemeld zijn. Hier ligt tevens een vuilstortplaats waarop een zonnepark is gebouwd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van het bestaan van het dorp wordt voor het eerst melding gemaakt in bronnen die uit de vroege Middeleeuwen stammen. Eveneens in de Middeleeuwen is aan de rand van het dorp een kleine burcht gebouwd van waaruit de Ridders van Aswin de omgeving onveilig maakten. De restanten hiervan zijn nog altijd zichtbaar op de hoek van de Dr. Hoegenstraat en de Marssestraat.

In de dorpskern ligt het water De Laak waar in 1605 Mechteld ten Ham, een vrouw uit 's Heerenberg, in het water is gegooid, om te laten bewijzen dat ze een heks was. Ze bleef drijven, hetgeen als bewijs gold. Vervolgens is deze laatste[bron?] heks van Nederland op de brandstapel gezet te 's-Heerenberg.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp, overwegend van katholieke signatuur, heeft een eigen rooms-katholieke kerk, de Sint-Mattheüskerk. Deze kerk is gewijd aan de heilige Mattheüs. In 2006 werd de eerste Monumentenprijs van de jonge gemeente Montferland toegekend aan de pastorie. De kerk heeft in 2015 zijn deuren gesloten. Azewijn heeft ondanks haar geringe omvang nog enkele voorzieningen, zoals een basisschool en een café met een zaal. Winkels zijn er echter niet meer. De laatste kruidenier-bakkerij is in 2016 gesloten.

Verenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Azewijn heeft haar eigen voetbalclub, genaamd VV Den Dam. Ook heeft het dorp een schutterij (Schutterij Wilhelmina), fanfare (Fanfare St. Joseph) en is er een toneelvereniging onder de naam "ONS Genoegen".

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de rechtsgeleerdheid is Azewijn bekend van het arrest Azewijnse paard, waarbij een Duitser met een lus een paard over de grens uitvoerde. De vraag was of Nederland in dit geval rechtsmacht had.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]