Azewijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Azewijn
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Azewijn
Azewijn
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Montferland
Coördinaten 51° 53′ NB, 6° 18′ OL
Detailkaart
Locatie in de gemeente Montferland
Locatie in de gemeente Montferland
Foto's
Mattheuskerk van Azewijn
Mattheuskerk van Azewijn
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Azewijn (Nederfrankisch: Azem) is een kerkdorp in de gemeente Montferland (in de voormalige gemeente Bergh) gelegen in de Gelderse streek De Liemers aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Azewijn ligt ongeveer 5 kilometer oostwaarts van 's-Heerenberg.

Het dorp bestaat uit twee delen, te weten de dorpskern zelf en een uitgestrekt buitengebied. Ten oosten van de dorpskern liggen de Grote- en Kleine Reeven. In het laatste gebied ligt een zandafgraving waar fossiele vondsten gemeld zijn. Hier ligt tevens een vuilstortplaats waarop een solarpark is gebouwd.

Geschiedenis[bewerken]

Van het bestaan van het dorp wordt voor het eerst melding gemaakt in bronnen die uit de vroege Middeleeuwen stammen. Eveneens in de Middeleeuwen is aan de rand van het dorp een kleine burcht gebouwd van waaruit de Ridders van Aswin de omgeving onveilig maakten. De restanten hiervan zijn nog altijd zichtbaar op de hoek van de Dr. Hoegenstraat en de Marssestraat.

In de dorpskern ligt het water De Laak waar in vroegere tijden Mechteld ten Ham, een vrouw uit 's Heerenberg, in het water is gegooid, om te laten bewijzen dat ze een heks was. Ze bleef drijven, hetgeen als bewijs gold. Vervolgens is deze laatste heks van Nederland op de brandstapel gezet te 's-Heerenberg.

Voorzieningen[bewerken]

Het dorp, overwegend van katholieke signatuur, heeft een eigen rooms-katholieke kerk, de Sint-Mattheüskerk. Deze kerk is gewijd aan de heilige Mattheüs. Azewijn heeft ondanks haar geringe grootte, nog enkele voorzieningen zoals onder meer een basisschool. Azewijn heeft iets minder dan 800 inwoners.

Trivia[bewerken]

  • In de rechtsgeleerdheid is Azewijn bekend van het arrest Azewijnse paard, waarbij een Duitser met een lus een paard over de grens roofde.
  • In 2006 werd de eerste Monumentenprijs van de jonge gemeente Montferland toegekend aan de pastorie van Azewijn.
  • In het naburige Klein-Azewijn staan steenbakkerijen voor handvorm en strengpers gevelbaksteen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)