Pieterpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pieterpad
LAW9.png
Pad LAW 9
Uitgave Nivon
ISBN 978-9491142055 (deel I)
978-9491142086 (deel II)
Kenmerken
Van Pieterburen
Naar Sint-Pietersberg
Lengte 498 km
Verbindingen Drenthepad, Graafschapspad, Krijtlandpad, Lingepad, Maarten van Rossumpad, Maas- en Peelliniepad, Maasduinen-Nierspad, Maas-Swalm-Nettepad, Marskramerpad, Noaberpad, Overijssels Havezatenpad, Pelgrimspad, Streekpad Nijmegen, Wad- en Wierdenpad, wandelroute GR5
Bijzonderheden geen
Bordje
Pieterpad
KBHFa Pieterburen
STR Eenrum
HST Winsum
STR Alinghuizen
STR Garnwerd
STR Wierumerschouw
hSTRae Van Starkenborghkanaal
HST Groningen
hSTRae Noord-Willemskanaal
STR Haren
STR Glimmen
STR Midlaren
HST Zuidlaren
STR Gasteren
HST Rolde
HST Anderen
HST Schoonloo
HST Sleen
STR Holsloot
STR Dalerveen
HST Coevorden
STR Gramsbergen
STR Ane
hSTRae Vecht
HST Hardenberg
hSTRae Vecht
STR Rheeze
HST Ommen
STR Nieuwebrug
STR Lemele
HST Hellendoorn
HST Holten
HST Laren
hSTRae Twentekanaal
HST Vorden
STR Linde
STR Varssel
HST Zelhem
STR IJzevoorde
hSTRae Oude IJssel
HST Braamt
STR Hoch-Elten Vlag van Duitsland
STR Spijk
STR Tolkamer
TRAJEKT Rijn
HST Millingen aan de Rijn
STR Leuth
STR Zyfflich Vlag van Duitsland
STR Beek
HST Groesbeek
STR Ottersum
HST Gennep
STR Afferden
TRAJEKT Maas
HST Vierlingsbeek
STR Holthees
STR Smakt
STR Wanssum
STR Meerlo
HST Swolgen
STR Lottum
STR Grubbenvorst
TRAJEKT Maas
STR Velden
HST Venlo
STR Tegelen
HST Swalmen
STR Boukoul
STR Roermond
STR Melick
STR Sint Odiliënberg
HST Montfort
STR Echt
STR Susteren
STR Isenbruch Vlag van Duitsland
STR Millen Vlag van Duitsland
HST Sittard
STR Windraak
STR Puth
STR Spaubeek
STR Groot-Haasdal
HST Strabeek (Valkenburg)
STR Berg
STR Terblijt
STR Bemelen
STR Maastricht
hSTRae Maas
KBHFe Sint Pietersberg

Het Pieterpad (LAW 9) is de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. De route voert van Pieterburen nabij de Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht en heeft een lengte van omstreeks 498 kilometer, onderverdeeld in 26 etappes. De route voert door de meest uiteenlopende landschappen en wordt onderhouden door het Nivon.

Het Pieterpad is in het veld gemarkeerd met de internationaal bekende wit-rode merktekens van langeafstandswandelpaden (LAW) en staat in detail beschreven in twee wandelgidsen die worden uitgegeven door het Nivon. Er zijn diverse mobiele wandelapps beschikbaar, waarin alle Pieterpadetappes zijn opgenomen (soms inclusief uitvoerige beschrijving) en die met gebruikmaking van GPS de wandelaar behoeden van de route af te geraken. Op de Sint-Pietersberg sluit het Pieterpad aan op de Europese wandelroute GR5, die tevens onderdeel is van wandelroute E2. De GR5, die via de Ardennen en de Franse Alpen naar Nice loopt, is een van de populairste internationale wandelpaden voor Nederlandse wandelaars.

Op elke etappe komen vrijwel dagelijks wandelaars van het Pieterpad langs.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het pad is ontworpen door de Tilburgse Toos Goorhuis-Tjalsma en de Groningse Bertje Jens uit onvrede over het gebrek aan langeafstandswandelpaden in Nederland. Van 1978, toen Jens met pensioen ging, tot 1983 maakten de vriendinnen tal van wandelingen om de route uit te stippelen. Ze maakten gebruik van bestaande wandelpaden, waarbij het uitdokteren van de beste verbinding tussen twee paden soms dagen kostte. In 1983 werd het Pieterpad halverwege in Vorden officieel in gebruik genomen.

Op 21 april 2006 is er in Vorden een bronzen plaquette onthuld als eerbetoon aan beide dames. Ook in de boswachterij het Sleenerzand bevindt zich een monument met plaquette ter ere van de ontwerpers van de wandelroute. Het Pieterpad wordt onderhouden door een werkgroep, onder aanvoering van Maarten Goorhuis (zoon van Toos Goorhuis) en fotograaf Wim van der Ende.

Nivon had in 2009 250.000 gidsen van het Pieterpad verkocht. Op basis van de ervaring dat elke gids gemiddeld door vier personen wordt gebruikt, becijferde de vereniging dat er toen al ongeveer een miljoen mensen het Pieterpad hebben bewandeld.[1]

Wijzigingen[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop van de tijd zijn er heel wat wijzigingen in het tracé van het pad gekomen. Deze wijzigingen kunnen voortkomen uit veranderingen in het landschap zelf, zoals de aanleg van de A73. Belangrijker voor de wandelaar zijn echter die wijzigingen waarbij naar mooiere routes is gezocht vanuit landschappelijk oogpunt. Er zijn door natuurontwikkeling nieuwe mogelijkheden bij gekomen, zodat de route meer over onverharde paden gaat. Met de herdenking van het 25-jarig bestaan van het pad op 25 oktober 2008 in Vorden werd een vernieuwd noordelijk tracé (deel I) gepresenteerd. In 2010 volgde het vernieuwde zuidelijke tracé (deel II).

Op de officiële website wordt aangegeven welke (tijdelijke) wijzigingen er in de route zijn (in afwijking van de laatste editie van de officiële gids; een aanrader voor iedereen die op pad gaat).

In 2016 werd het eindpunt van het Pieterpad op de Sint-Pietersberg verplaatst van een weinigzeggende groevewand naar het nieuwe uitzichtplatform dat uitkijkt over de ENCI-groeve.[2]

Etappes[bewerken | brontekst bewerken]

etappe van naar lengte (km)
1 Pieterburen Winsum 12
2 Winsum Groningen 19
3 Groningen Zuidlaren 21
4 Zuidlaren Rolde 18
5 Rolde Schoonloo 18
6 Schoonloo Sleen 24
7 Sleen Coevorden 21
8 Coevorden Hardenberg 19
9 Hardenberg Ommen 21
10 Ommen Hellendoorn 21
11 Hellendoorn Holten 16
12 Holten Laren 15
13 Laren Vorden 13
14 Vorden Zelhem 17
15 Zelhem Braamt 18
16 Braamt Millingen aan de Rijn 24
17 Millingen Groesbeek 20
18 Groesbeek Gennep 14
19 Gennep Vierlingsbeek 19
20 Vierlingsbeek Swolgen 22
21 Swolgen Venlo 21
22 Venlo Swalmen 23
23 Swalmen Montfort 21
24 Montfort Sittard 24
25 Sittard Strabeek (Valkenburg)   22
26 Strabeek Sint-Pietersberg 17

De afstanden zijn overgenomen uit de officiële routegids, waarbij vermeld staat dat ze afgerond zijn op hele kilometers. De som van de etappeafstanden kan daardoor afwijken van de daadwerkelijke lengte van het Pieterpad.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Boven de Bergen is een Nederlandse film die speelt tegen de achtergrond van een wandelvakantie langs het Pieterpad. De film is geproduceerd in 1992 en is geregisseerd door Digna Sinke.
  • In 2005 verscheen de thriller Moord op het Pieterpad van Gebr. Wagenaar (pseudoniem van het schrijversduo Gert Jan de Vries en Auke Leistra). Het verhaal speelt zich af rond de etappeplaats Vorden, waar de biograaf van de dichter Staring wordt vermoord.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pieterpad van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.