Drenthepad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drenthepad
Drenthepad
Pad RP 6
Uitgave Nivon
ISBN 9789491142130
Kenmerken
Van Beilen
Naar Beilen
Lengte 329 km
Verbindingen Groot Frieslandpad, Pieterpad
Drenthepad
fKBHFaBAHN Beilen
fSTRFOREST Nationaal Park Dwingelderveld
fHSTBSicon .svg Ruinen
fhKRZWaeBSicon .svg Drentsche Hoofdvaart
fHSTBSicon .svg Uffelte
fSTRFOREST Holtingerveld
fHSTBSicon .svg Diever
fSTRFOREST Nationaal Park Drents-Friese Wold
fHSTBSicon .svg Appelscha
fSTRFOREST Fochteloërveen
fHSTBSicon .svg Norg
fHSTBSicon .svg Roden
fHSTBSicon .svg Leek
fHSTBSicon .svg Paterswolde
fSTRWDOCKS Zuidlaardermeer
fHSTBSicon .svg Zuidlaren
fSTRFOREST Nationaal Park Drentsche Aa
fHSTBSicon .svg Gieten
fHSTBSicon .svg Gasselte
fHSTBSicon .svg Borger
fHSTBSicon .svg Exloo
fBHFBAHN Emmen
fHSTBSicon .svg Sleen
fHSTBSicon .svg Oosterhesselen
fHSTBSicon .svg Westerbork
fSTRMUSEUM Kamp Westerbork
fHSTBSicon .svg Hooghalen
fKBHFeBAHN Beilen

Het Drenthepad is een streekpad dat grote delen van Drenthe aandoet. Het pad was (voorheen 262 km, en na de wijzigingen in 2009 en 2019 respectievelijk 324 en 329 km) geruime tijd het langste streekpad van Nederland, het in 2006 verschenen Veluwe Zwerfpad is met 357 km de huidige recordhouder.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het huidige pad is in 1995 ontstaan uit het oorspronkelijke Nivonpad. Dit pad was het eerste LAW-pad dat na de oorlog werd uitgezet. Bij de tweede druk van het gidsje werd de naam gewijzigd in Drentepad (zonder th).

Toen het Pieterpad werd uitgezet, volgde het in veel gevallen al bestaande LAW's. Dit werd voor het Drenthepad op den duur onwenselijk gevonden, waarop men besloot het niet-Pieterpadgedeelte samen te voegen met het "kwijnende" Zwerfsteenpad. Aan de noord- en zuidzijde werden de paden verbonden zodat een rondgaand pad ontstond.

1995 - 2009[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 2009 begon het pad in Emmen en liep via Sleen, Oosterhesselen, Gees, Nieuw-Balinge, Mantinge en Westerbork naar Orvelte. Vandaar volgde het het oude Nivonpad via Schattenberg (het kamp Westerbork), Hooghalen, Beilervaart, het Dwingelerveld, Uffelte naar het natuurvriendenhuis Het Hunehuis. Dan volgde het de route via Diever, Appelscha (het pad deed dan even Friesland aan), het gevangenisterrein van Veenhuizen, Norg, Vries, Yde, Eelde en na een stukje door Groningen naar het natuurvriendenhuis De Hondsrug. Het laatste gedeelte, terug naar Emmen, is nagenoeg gelijk aan het oude Zwerfsteenpad en doet Zuidlaren, Anloo, Gieten, Gasselte, Borger en ten slotte Valthe aan. Het pad eindigde op het station van Emmen. Destijds was de totale lengte 262 km.

Na 2009[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 is het pad grondig herzien en uitgebreid. Het nieuwe begin- en eindpunt is station Beilen. Niet veel later wordt de oude route gevolgd richting Ruinen. Tot Norg is de route ongewijzigd. Na Norg gaat de nieuwe route noordwaarts via Roden en Peizerwold naar Eelde. Hier is gebruikgemaakt van het Domelapad, dat niet meer in stand werd gehouden. Ten zuidoosten van Eelde wordt bij Vosbergen de oude route weer gevolgd. Het vernieuwde Drenthepad is op 2 april 2009 feestelijk heropend bij het Hunehuis in Darp door gedeputeerde Rein Munniksma van de provincie Drenthe.

In de wandelgids zijn gedichten in het Drents opgenomen van Gerard Nijenhuis, Hans Heijting, Miny Hofsteenge, Jan Siebo Uffen en Marinus Elting. De nieuwe ondertitel van de gids is "wandelen door poëtisch Drenthe".

In 2019 verscheen opnieuw een herziene versie van het Drenthepad. Nu met als ondertitel "Wandelen door Nationale parken", met een verwijzing naar het Dwingelderveld, het Fochteloërveen en het gebied van de Drentse Aa. De gedichten zijn uit de gids verdwenen.

Geel-rode richtingsmarkeringen van het Drenthepad op een knooppunt van wandelnetwerk Westerveld in het Holtingerveld

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Wandelvakantie – Drenthepad.