Westerbork (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Westerbork
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Westerbork Wapen van Westerbork
(Details) (Details)
Westerbork (dorp)
Westerbork (dorp)
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Midden-Drenthe Midden-Drenthe
Coördinaten 52° 51′ NB, 6° 37′ OL
Algemeen
Inwoners (2007 [1]) 4.710
Foto's
Kerk van Westerbork2.jpg
De hervormde Stefanuskerk van Westerbork
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Westerbork (Drents: Börk) is een brinkdorp in de provincie Drenthe, sinds 1998 behorend tot de gemeente Midden-Drenthe. Voordien was het een zelfstandige gemeente.

In de volksmond wordt ook wel over Westerbork gesproken als het voormalige kamp Westerbork bedoeld wordt. Kamp Westerbork werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om Joden, Roma en verzetsmensen te deporteren. Het kamp ligt echter dichter bij Hooghalen dan bij Westerbork.

Na de Tweede Wereldoorlog werden in het kamp ex-KNIL-militairen ondergebracht. Het kamp werd toen hernoemd tot woonoord Schattenberg. Eind jaren 70 is het woonoord gesloopt en werd nabij de locatie een oorlogsmonument ingericht.

Deels op het terrein van het voormalige kamp bevinden zich veertien radiotelescopen, die samen de Westerbork Synthese Radio Telescoop vormen. De telescopen worden beheerd door ASTRON. De bekende astronoom Jan Hendrik Oort speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van deze telescopen.

Westerbork heeft een voetbalvereniging met meer dan 400 leden. Vv VKW speelt in het seizoen 2014/2015 in de 1e klasse E, op zondagen.

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]