Hijkersmilde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hijkersmilde
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Hijkersmilde (Drenthe)
Hijkersmilde
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Midden-Drenthe Midden-Drenthe
Coördinaten 52° 56′ NB, 6° 26′ OL
Overig
Postcode 9422
Netnummer 0592
Woonplaats (BAG) Smilde
Belangrijke verkeersaders N371
Detailkaart
Kaart van Hijkersmilde
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hijkersmilde is een buurtschap in de gemeente Midden-Drenthe, in de Nederlandse provincie Drenthe. De buurtschap is gelegen langs de Drentsche Hoofdvaart ten zuidwesten van Smilde en Assen.

De buurtschap is ontstaan als een veenkolonie rond 1750. Het centrum van de moderne buurtschap is gelegen rond de Leembrug. Men kan ook spreken van een lintdorp, gelegen tussen Smilde en Hoogersmilde. De buurschap val binnen de kom van Smilde maar kent wel eigen witte (buurtschap)borden. Dit in tegenstelling tot de buurtschap De Polle dat aan een zijweg van Hijkersmilde is gelegen.

Beide buurtschappen vallen onder de wijk Smilde-Zuid waar 345 inwoners woonden in 2010.

Voormalig NTM-tramstation Hijkersmilde

Vanaf 1915 tot 1947 had Hijkersmilde een NTM-station aan de stoomtramlijn Oosterwolde - Assen. In 1916 werd dit station tevens het eindstation van de tramlijn Meppel-Hijkersmilde. Die laatste lijn sloot alweer in 1933. De eerstgenoemde lijn werd opgeheven in 1947. Het goederenvervoer over deze lijn naar 1 of meer bedrijven in Hijkersmilde vanaf Steenwijk via Hoek Makkinga bleef echter doorgaan tot 1962. Het stationsgebouw werd daarbij echter niet meer gebruikt.[1] Het stationsgebouw is daarna blijven bestaan maar heeft meerdere functies gehad.

Zie de categorie Hijkersmilde van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.