Streekpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Markering streekpaden

In Nederland is een streekpad een regionaal recreatief wandelpad van tussen de 80 en 365 km. De streekpaden zijn verdeeld in etappes van 10 tot 25 km. In Vlaanderen (België) worden deze paden Streek-GR genoemd.

Een streekpad is meestal een gesloten route, dat wil zeggen dat het begin- en eindpunt hetzelfde zijn. Een uitzondering hierop vormt het Hanzestedenpad. Soms heeft het pad een of meer dwarsverbindingen ("spaken") zodat er kleinere lussen ontstaan, zoals in het Maas-Schwalm-Nettepad. Ook kan het een heel wandelnetwerk zijn, zoals het Veluwe Zwerfpad.

Streekpaden zijn in het veld met geel-rode streepmarkering in beide richtingen gemarkeerd (deze markering is volgens het merkenrecht beschermd), zijn in wandelgidsen beschreven en worden op kaartuitsnedes op websites van aanbieders getoond. In principe kun je de routes lopen door de markering te volgen, maar door allerlei oorzaken verdwijnen er wel eens markeringen. Het is aan te raden om de route ook op papier of via een mobiel apparaat mee te nemen. Actuele wijzigingen in de route zijn te vinden op de hieronder genoemde websites van Wandelnet en Nivon.

Beperkte toegankelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Op een aantal routes is sprake van beperkte toegankelijkheid. Dit kan betrekking hebben op honden: deze zijn dan niet toegestaan vanwege begrazing door met name schapen. Gedurende het broedseizoen kunnen trajecten verboden zijn. Het broedseizoen loopt in het algemeen van medio maart tot medio juli, maar uitzonderingen zijn mogelijk. Ook kan een traject op zondag verboden zijn vanwege de zondagsrust. In deze gevallen is in het gidsje van de desbetreffende route een omleiding aangegeven.

Lijst van streekpaden[bewerken | brontekst bewerken]

  1 Scholtenpad 105 km
  2 Twentepad   87 km
  3 Streekpad Nijmegen 117 km
  4 Waddenwandelen 300 km (was vroeger SP 18)
  4 Texelpad   80 km (opgegaan in Waddenwandelen)
  5 Brabants Vennenpad 233 km
  6 Drenthepad 329 km
  7 Krijtlandpad   90 km
  8 Graafschapspad 116 km
  9 Streekpad Westfriese Omringdijk 147 km
10 Maas-Niederrheinpad 342 km
11 Hanzestedenpad 164 km
12 Groene Hartpad 191 km
13 Utrechtpad 163 km
14 Maas- en Peelliniepad 122 km
15 Oosterscheldepad 196 km
16 Veluwe Zwerfpad 357 km
17 De Brabantse Wal 112 km
19 Elfstedenpad 283 km
20 Streekpad Noardlike Fryske Wâlden 165 km
21 Betuwepad 150 km
Streek-GR in Vlaanderen

Ook in Vlaanderen bestaan geel-rood bewegwijzerde streekpaden, waaronder de Streek-GR Vlaamse Ardennen, Streek-GR Kempen, Streek-GR Hageland, Streek-GR Groene Gordel, Streek-GR Dijleland, Streek-GR Waas- en Reynaertland, Streek-GR Haspengouw, Streek-GR Heuvelland, Streek-GR Uilenspiegel.

Naast de streekpaden bestaan er langeafstandswandelpaden (LAWen) en wandelnetwerken (knooppuntnetwerken)

Streekpad 9 (Stelling van Amsterdam) en streekpad 18 (Waterliniepad) zijn in 2019 samengevoegd tot LAW 17 (Waterliniepad).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]