Lingepad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lingepad
Pad LAW 6-2
Kenmerken
Van Leerdam, Vlag van Nederland
Naar Wyler, Vlag van Duitsland
Lengte 98 km

Het Lingepad (LAW 6-2) is een lange-afstand-wandelpad met een lengte van 98 kilometer tussen Leerdam en Wyler, vlak ten oosten van Nijmegen. Het pad is, zoals gebruikelijk, in twee richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven.

Hoewel het pad globaal de loop van de Linge volgt, wordt dit riviertje slechts over een deel van het traject (globaal tussen Leerdam en Beesd) aangedaan. Tussen Tiel en Ochten loopt het pad door de uiterwaarden van de Waal.

Het pad loopt langs de volgende plaatsen: Leerdam, Beesd, Tricht, Buren, Tiel, Ochten, Zetten, Oosterhout, Lent, Nijmegen en Beek. Waar mogelijk worden onverharde paden gevolgd, doch over een groot gedeelte loopt het over verharde wegen. Op zomerse dagen kan overlast worden ondervonden van fietsers en motorrijders. Het kruisen van het Amsterdam-Rijnkanaal bij Tiel maakt het onvermijdelijk, een voor wandelaars minder interessant industrieterrein te passeren.

In Leerdam sluit het pad aan op het Oeverloperpad (LAW 6-1) naar Hoek van Holland. In Beek kruist het pad het Pieterpad (LAW 9) en het Streekpad Nijmegen. De gehele route maakt deel uit van de Europese wandelroute E8. De E8 loopt van Ierland naar Polen en een deel in Bulgarije. Als het pad voltooid is, loopt het tot Turkije.

De route kan gedurende het gehele jaar gelopen worden. Speciaal zijn het voorjaar met de in bloei staande boomgaarden en het najaar met de appel- en walnotenoogst. Bij hoog water zal de route door de uiterwaarden gesloten zijn, de weg over de dijk is dan het alternatief.

Aansluitingen op het openbaar vervoer zijn voldoende aanwezig, met stations te Leerdam, Beesd, Tiel, Zetten-Andelst en Nijmegen, en bushaltes in vrijwel alle andere plaatsen. De wandeling is tussen Tiel en Leerdam als NS-wandeling uitgegeven. Deze wandeling volgt een iets afwijkende route.

In het voorjaar van 2011 is het Lingepad samengevoegd met het Oeverloperpad tot het Grote Rivierenpad.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lopende Zaken, nieuwsbrief Stichting Wandelfplatform-LAW, april 2011