Boukoul

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boukoul
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Boukoul (Limburg (Nederland))
Boukoul
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Roermond Roermond
Coördinaten 51° 13′ NB, 6° 3′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2006) 970
Overig
Postcode 6071 (Swalmen)
Netnummer 0475
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Boukoul (Limburgs (Zjwaams): De Boekoêl) is een kerkdorp in de Nederlandse gemeente Roermond, tot 2007 onderdeel van de voormalige gemeente Swalmen, gelegen in de provincie Limburg. Boukoul had in 2006: 970 inwoners en zo'n 400 huizen. Het dorpje is rijk aan natuurschoon (bossen). Er bevinden zich verschillende monumentale historische gebouwen (een belangrijk kasteel en enkele voorname landhuizen / boerenhofsteden), alsmede de restanten van een oude Romeinse weg. Sedert de gemeentelijke fusie van de voormalige gemeente Swalmen met Roermond is er in het kerkdorp Boukoul enige groei van de bebouwing waarneembaar.

Geschiedenis[bewerken]

In 1463 werd voor het eerst schriftelijk gerept omtrent land opter Buyeckulen. Later werd de naam van de buurtschap op diverse wijzen geschreven, zoals ook Boeckholt in 1780. Kerkelijk behoorde Boukoul tot de parochie van Asselt. In 1935 kreeg Boukoul een eigen parochiekerk. Tot 2007 behoorde Boukoul tot de gemeente Swalmen, daarna werd Swalmen opgenomen in de fusiegemeente Roermond.

Monumenten[bewerken]

  • Resten van de Romeinse weg van Heerlen naar Xanten, aan de zuidoostrand van de gemeente, tussen de landgoederen Blankwater en Zuidewijck Spick te Boukoul. Bij grenspaal 425 ligt een laatneolithische grafheuvel aan de Romeinse weg.
  • Kasteel Hillenraad, vooral uit de 17e/18e eeuw, vormt veruit de belangrijkste bezienswaardigheid. Het is een van de mooiste waterkastelen in Nederland, met vier hoektorens en omringd door grachten. Hillenraad werd al genoemd in 1392. Dit rijksmonument, gelegen in het bos bij het kerkdorp Boukoul, wordt nog bewoond en is niet voor publiek toegankelijk, maar kan van buitenaf waargenomen worden.
  • Kasteelboerderij Zuidewijck Spick, edelmanshuis uit de 17e/18e eeuw (rijksmonument). Deze "Spijker" (Spiek) werd al genoemd in 1463.
  • Graeterhof, oorspronkelijk een hoeve, sinds de tweede helft van de 19e eeuw een landhuis.
  • Sint-Theresia van het Kind Jezuskerk, van 1935.

Zie ook[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Boukoul ligt op het middenterras van de Maas, op een hoogte van ongeveer 25 meter. Een oude Maasarm verloopt in noordelijke richting en men treft hier kwel aan, beken zoals de Eppenbeek, en een aantal broekgebieden die zich voornamelijk ten zuiden van Boukoul bevinden: Carthuisersbos, De Haak, Vlinkenbroek, Spiekerboek en Haambroek. De hoogte hiervan is ongeveer 23 meter, terwijl iets hoger gelegen gebieden tot 28 meter gaan, en bedekt zijn met naaldbos, zoals Boeshei. Meer naar het oosten, richting Duitse grens, wordt nieuwe natuur ontwikkeld in het gebied Blankwater. De Duitse grens valt vrijwel samen met de steilrand naar het hoogterras, waar zich aan de Duitse zijde het Elmpter Wald uitstrekt, met hoogten tot ruim 60 meter.

Ten noorden van Boukoul bevindt zich het Kasteel Hillenraad met park, en het landgoed Bisschopskamp.

Onderwijs[bewerken]

Boukoul heeft binnen de dorpskern een basisschool: Basisschool St.Theresia, groepen 1 t/m 8

Verenigingen[bewerken]

Boukoul kent verschillende verenigingen waaronder:

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Swalmen, Asenray, Maasniel, Asselt, Elmpt