Boukoul

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Boukoul
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Boukoul
Boukoul
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Roermond Roermond
Coördinaten 51° 13′ NB, 6° 3′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2006) 970
Overig
Postcode 6071 (Swalmen)
Netnummer 0475
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Boukoul (Limburgs (Zjwaams): De Boekoêl) is een kerkdorp in de Nederlandse gemeente Roermond, tot 2007 onderdeel van de voormalige gemeente Swalmen, gelegen in de provincie Limburg. Boukoul had in 2006: 970 inwoners en zo'n 400 huizen. Het dorpje is rijk aan natuurschoon (bossen). Er bevinden zich verschillende monumentale historische gebouwen (een belangrijk kasteel en enkele voorname landhuizen / boerenhofsteden), alsmede de restanten van een oude Romeinse weg. Sedert de gemeentelijke fusie van de voormalige gemeente Swalmen met Roermond is er in het kerkdorp Boukoul enige groei van de bebouwing waarneembaar.

Monumenten[bewerken]

  • Resten van de Romeinse weg van Heerlen naar Xanten, aan de zuidoostrand van de gemeente, tussen de landgoederen Blankwater en Zuidewijck Spick te Boukoul. Bij grenspaal 425 ligt een laatneolithische grafheuvel aan de Romeinse weg.
  • Kasteel Hillenraad, vooral uit de 17e/18e eeuw, vormt veruit de belangrijkste bezienswaardigheid. Het is een van de mooiste waterkastelen in Nederland, met vier hoektorens en omringd door grachten. Hillenraad werd al genoemd in 1392. Dit rijksmonument, gelegen in het bos bij het kerkdorp Boukoul, wordt nog bewoond en is niet voor publiek toegankelijk, maar kan van buitenaf waargenomen worden.
  • Kasteelboerderij Zuidewijck Spick, edelmanshuis uit de 17e/18e eeuw (rijksmonument). Deze "Spijker" (Spiek) werd al genoemd in 1463.
  • Graeterhof, oorspronkelijk een hoeve, sinds de tweede helft van de 19e eeuw een landhuis.

Onderwijs[bewerken]

Boukoul heeft binnen de dorpskern een basisschool: Basisschool St.Theresia, groepen 1 t/m 8

Kerk[bewerken]

De kerk werd in 1935 naar ontwerp van Joseph Franssen gebouwd. In 1945, een paar dagen voor de bevrijding van Boukoul, werd de toren opgeblazen. De kerk werd in 1946-1947 in de oude toestand hersteld. De kerk heet Heilige Theresia van het kind Jezus en is vernoemd naar Theresia van Lisieux.

Verenigingen[bewerken]

Boukoul kent verschillende verenigingen waaronder:

Zie ook[bewerken]