Echt (Limburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Echt
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Echt Wapen van Echt
(Details) (Details)
Echt (Limburg)
Echt (Limburg)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Echt-Susteren Echt-Susteren
Coördinaten 51° 6′ NB, 5° 52′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2011) 7656
Overig
Postcode 6100-6102
Netnummer 0475
Belangrijke verkeersaders A2 A73 N276 N572 Julianakanaal
Foto's
Sint-Landricuskerk
Sint-Landricuskerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Echt (Limburgs: Ech) is een plaats in de gemeente Echt-Susteren, provincie Limburg (Nederland). De plaats telt 7656 inwoners (1-1-2011) en heeft een oppervlakte van ongeveer 75,13 km².

Wapen van Echt[bewerken]

Vanaf in ieder geval 1277 voert ze een Andreaskruis op een schild met in elke van de 4 hoeken 3 herkruiste kruisjes. Echt heeft twee zegels, t.w. het Schependomszegel (tweede helft 13e eeuw). Waarschijnlijk is dit het oudst bewaarde originele Schepenzegel in Nederland. Ook is er een stadszegel bekend, dat van latere datum is (aangetroffen op een 17e-eeuwse akte).

Geschiedenis[bewerken]

De schepenen van Echt worden voor het eerst genoemd op 29 juni 1259. Zeer waarschijnlijk had Echt in 1343 stadsrechten, want het bezegelde toen met haar zegel het verbond van Gelderse steden. Er was een omwalling met poorten en het had een hospitaal en lakenhal. Na de tweede helft van de 13e eeuw werd de stadsgracht aangelegd. Bij de Zuiderpoort zelfs een dubbele. Later, na de vele verwoestingen door oorlogen en de pest werd Echt meestal als dorp aangeduid, enkele keren (1590) als stad. Pas in 1630 werd het consequent door de schepenbank zelf stad genoemd. Echt heeft voor die tijd dus steeds stedelijke allure gehad. Vanaf de 13e eeuw was het de belangrijkste stad in het Overkwartier van het graafschap Gelder.
Later hoorde het bij het Overkwartier of Spaans Opper-Gelre. Vanaf 1713 kwam het samen met enkele andere gemeenten als Staats-Opper-Gelre aan de Verenigde Provinciën. Echt is op 1 januari 2003 met Susteren gefuseerd en is nu onderdeel van de gemeente Echt-Susteren.

Bezienswaardigheden[bewerken]

De katholieke Sint-Landricuskerk is een van oorsprong Romaanse kerk. Tot de vergroting en uitbreiding van de kerk van 1872 stond aan de westzijde nog de Romaanse toren. Verschillende keren werd de kerk tot gotische hallenkerk in de 15e eeuw verbouwd/vergroot. In 1872-1873 volgde een restauratie c.q. vergroting door architect P.J.H. Cuypers. Deze kerk is opgedragen, eerst aan de H. Anna. Later aan de H. Anna en de H. Lendrich (Landricus), die hierna alleen als kerk- en stadspatroon gold. Niet zeker is of deze H. Landricus, reliekschrijn bevindt zich in het Belgische Zinnik als juiste Landricus geldt. Er bestaat ook een bisschop Landricus, die te Parijs wordt vereerd. Deze komt, wegens de geschiedenis van Echt, (koningin Gerberga van Francie (Frankrijk)), eerder hiervoor in aanmerking. Gerberga had namelijk in de 10e eeuw haar belangrijkste landgoed in Echt. De neogotische toren raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en werd na de oorlog deels vervangen door een moderne bovenbouw. Eveneens van dezelfde architect P.J.H. Cuypers de kerk van Peij (1861). Het oude stadhuis werd vervangen in 1888 (architect J.H.J. Kayser) door nieuwbouw. In de kerk bevindt zich een herdenkingsaltaar ter ere van Edith Stein, bestaande uit een lessenaar met drieluik van de hand van kunstenaar Karin Deneer en een vitrine met de koormantel van Edith Stein, die zij droeg toen zij in 1942 gearresteerd werd. In deze kerk wordt iedere zondag een Hoogmis verzorgd, waarbij de gezangen in het Gregoriaans zijn.

De moderne rooms-katholieke Pius X-kerk uit 1959 is ontworpen door architect Jan Zollner en is inmiddels gesloten en gesloopt.

In 1875 vestigden twintig zusters karmelietessen uit Keulen zich in Echt vanwege de Kulturkampf in Duitsland. In 1879 werd voor deze zusters een nieuw klooster gebouwd, waarvoor P.J.H. Cuypers de kapel ontwierp. Het klooster is tegenwoordig sterk verbonden met de herinnering aan Edith Stein, de Duitse filosofe en karmelietesse die vanwege haar Joodse afkomst Duitsland in 1938 ontvluchtte en tot haar deportatie door de nazi's in 1942 in dit klooster verbleef.

Verenigingsleven[bewerken]

  • Koninklijke Harmonie "St. Caecilia" Echt, opgericht in 1880.[1]
  • Schutterij Sint Antonius Slek, opgericht 28 juni 1928, heropgericht in 1945. Een onderdeel van de schutterij is het Fluit- en Trommelkorps. Echt heeft een lange geschiedenis van schutterijen. De oudste is Schutterij Sint Landricus, opgericht in 1432, meermalen heropgericht en sinds eind jaren 1990 rustende, evenals de andere schutterijen in de voormalige gemeente Echt.[2]
  • Zangvereniging Vriendenkoor in Echt, opgericht in 1868 als Liederentafel, heropgericht in 1900 als Vriendenkoor[3] en Herenkoor H. Landricus in Echt.
  • Carnavalsvereniging De Aester, opgericht in 1959.[4]

Oud-burgemeesters van Echt[bewerken]

1rightarrow blue.svg Lijst van burgemeesters van Echt

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]