Međugorje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Međugorje
Međugorje (Bosnië en Herzegovina)
Međugorje
Situering
Kanton Herzegovina-Neretva
Coördinaten 43° 11′ 0″ NB, 17° 41′ 0″ OL
Overig
Website www.medjugorje.hr
Portaal  Portaalicoon   Bosnië en Herzegovina

Međugorje is een bergdorp in het zuiden van Bosnië en Herzegovina. Het werd bekend door een reeks verschijningen van Maria die er sinds 1981 zouden plaatsvinden. Het is sindsdien een bedevaartsoord geworden. De Rooms-Katholieke Kerk heeft dit bedevaartsoord niet erkend. Sinds het begin van de verschijningen hebben meer dan 25 miljoen bedevaarders Međugorje bezocht. Met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar is Međugorje het grootste rooms-katholieke bedevaartsoord in Zuidoost-Europa.

De beweerde verschijningen in Međugorje, het aantal wordt sinds het begin in 1981 op 35.000 geschat, zijn onderwerp van Romeinse controverses geworden. In 2006 wilde paus Benedictus XVI de vermeende verschijningsplaats in het zuiden van de Bosnische regio Herzegovina niet als officieel katholiek bedevaartsoord erkennen. Dat verklaarde de bisschop van Mostar-Duvno, Ratko Peric, in het Kroatische dagblad Jutarnji list. Op de directe vraag naar de erkenning van de Mariaverschijningen in Međugorje zou de paus slechts 'verwonderd hebben gelachen', aldus de bisschop, die een onderhoud met Benedictus XVI had. "Voor de Katholieke Kerk geldt, dat er geen bewijzen bestaan dat de verschijningen in Međugorje bovennatuurlijk zijn", aldus Peric. Daarom is het volgens hem geen erkende bedevaartsplaats, en zijn er ook geen officiële bedevaarten toegestaan.

Op 26 juni 2006 berichtte de redactie van CNS dat er een nieuw kerkelijk onderzoek naar de vermeende Mariaverschijningen zou komen. Ditmaal kwam het nieuws van kardinaal Vinko Puljic van Sarajevo.

Twee jaar later, op 4 september 2008, werd door de bisschop van Mostar-Duvno meegedeeld dat de franciscaan Tomislav Vlašić, een van de promotors van de Mariaverschijningen, door de Congregatie voor de Geloofsleer was geschorst. [1] Vlašić had enige tijd daarvoor met het bedevaartsoord gebroken en was een eigen religieuze gemeenschap begonnen. Het Vaticaan motiveerde de schorsing vanwege "flagrante schending van de kerkelijke discipline" en op "verdenking van ketterij en schisma, alsmede scandaleus gedrag contra sextum [tegen het kuisheidsgebod – red.], verergerd door mystieke motivaties".

Op 9 januari 2009 kondigde papanews.it aan dat de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer op korte termijn een document met nieuwe en stringentere richtlijnen voor diocesane onderzoeken naar de authenticiteit van beweerde Mariaverschijningen zal publiceren.

Op 17 maart 2010 maakt het Vaticaan officieel de oprichting van een nieuwe Internationale Commissie openbaar, die het fenomeen Međugorje zal onderzoeken. De Commissie zal worden voorgezeten door kardinaal Camillo Ruini. Bisschop Ratko Peric van Mostar, bevoegd voor Međugorje, wordt niet opgenomen in deze Commissie. Na drie eerder opgerichte commissies, legt het Vaticaan de resultaten ervan naast zich neer, en wil een eigen onderzoek starten, met een twintigtal deskundigen van over de hele wereld. Op 20 maart 2010 geeft de apostolische nuntius in Bosnië en Herzegovina, aartsbisschop Alessandro D'Errico, verdere informatie over de motivering van de paus voor de oprichting van de nieuwe Commissie.

Sint-Jacobus de Meerderekerk

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Međugorje van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.