Portaal:Bosnië en Herzegovina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

[bewerk

Inleiding


Vlag van Bosnië en Herzegovina

Wapen van Bosnië en Herzegovina
Bosnië en Herzegovina (Bosna i Hercegovina / Босна и Херцеговина), bestaande uit de landstreken Bosnië en Herzegovina, is een federatieve republiek in het zuidoosten van Europa, die ontstaan is bij het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië (sinds 5 april 1992). De hoofdstad is Sarajevo. Het land grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro; bij Neum heeft het 24 kilometer kustlijn met de Adriatische Zee.

Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in april 1992 brak de Bosnische Burgeroorlog uit, die na internationaal ingrijpen in 1995 eindigde met het verdrag van Dayton. Sindsdien is het land verdeeld in twee entiteiten: De Federatie van Bosnië en Herzegovina (Federacija Bosna i Hercegovina), en een Servische entiteit: de Servische Republiek (Republika Srpska). In deze laatste is Banja Luka de belangrijkste stad, grondwettelijk is Sarajevo de hoofdstad. Naast de voornoemde twee deelrepublieken is er het Federaal District Brcko.


Kaart van Bosnië en Herzegovina.

[overzicht

[bewerk

Uitgelicht

De Ugljevik elektriciteitscentrale
De Ugljevik elektriciteitscentrale

De Ugljevik elektriciteitscentrale, officieel Mijn en elektriciteitscentrale 'Ugljevik' (Rudnik i Termoelekrana Ugljevik, Servisch: Latijns alfabet of Рудник и Термоелектрана Угљевик cyrillisch alfabet), is een met steenkool gestookte thermische centrale te Ugljevik in Bosnië en Herzegovina. De centrale heeft een capaciteit van 300 Megawatt en een 310m hoge schoorsteen, hetgeen de hoogste vrijstaande structuur in Bosnië is. De constructie duurde van 1979 tot 1985.

Steenkool wordt sinds 1899 ontgonnen te Ugljevik.

Tijdens de Bosnische Oorlog sloot de centrale, van april 1992 tot November 1995. De centrale en installaties werden niet beschadigd gedurende het conflict. Lees meer...

[overzicht

[bewerk

Afbeelding van de maand

De Una bij Blagaj.

[bewerk

Nieuwe artikelen

[bewerk

Meehelpen aan artikelen

voeg een gewenst artikel toe

Subportalen van Zuidoost-Europa
Klik op een regio om naar het portaal over de regio te gaan

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul