Portaal:Albanië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Mirsevini!
Welkom!
Portaal van Albanië
Apollonia
Apollonia
Kasteel van Elbasan Valbona, Shkodër Albanese Riviera
----
Albanië (Albanees: Shqipëria of Shqipnija), officieel de Republiek Albanië, is een land in het westen van het Balkanschiereiland, grenzend aan de Adriatische en Ionische Zee en aan Griekenland, Noord-Macedonië, Kosovo en Montenegro.

Albanië is lid van de Verenigde Naties, de NAVO, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de Raad van Europa, de Wereldhandelsorganisatie, de Organisatie van de Islamitische Conferentie en een van de oprichtende leden van de Unie voor het Middellandse Zeegebied. Op 28 april 2009 heeft het land bovendien officieel het EU-lidmaatschap aangevraagd.

Albanië is een parlementaire democratie. De Albanese hoofdstad Tirana is de thuisbasis van ongeveer 895.000 van de 3,6 miljoen inwoners van het land, en het is ook de financiële hoofdstad van het land. Vrijemarkthervormingen in het land hebben de weg opengesteld voor buitenlandse investeerders, met name in de energie- en vervoersinfrastructuursector.

(Lees verder over Albanië)


Uitgelicht

Kosovo (Albanees: Republika e Kosovës, Servisch: Република Косово, Republika Kosovo) is een de facto onafhankelijke staat op het Balkanschiereiland. Kosovo riep eenzijdig zijn onafhankelijkheid uit op 17 februari 2008. Deze onafhankelijkheid wordt echter niet volledig door de internationale gemeenschap erkend. Kosovo is volgens Servië een autonome provincie van Servië, ook al heeft dat land in de praktijk vrijwel geen gezag in Kosovo.

Kosovo werd sinds juni 1999 op basis van VN-resolutie 1244 bestuurd door de VN-missie UNMIK. Op 15 juni 2008 werd in Kosovo een nieuwe grondwet van kracht. Kosovo kreeg daarmee formeel de leiding over het eigen land, na negen jaar van VN-bestuur. De Verenigde Naties hebben belangrijke bevoegdheden overgedragen aan de Kosovaarse regering. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat de Kosovaarse president voortaan de wetten zal afkondigen in plaats van de Verenigde Naties, die tot nu toe de voogdij hadden. Daarnaast krijgt Kosovo voor het eerst een minister van Buitenlandse Zaken. Kosovo mag voortaan ook zelf verkiezingen organiseren, het krijgt een centrale bank, staatsburgerschap, een veiligheidsmacht en een nieuw volkslied. (Lees verder)


Uitgelichte afbeelding
Et'hem Bey-moskee in Tirana


Geschiedenis
Ismail Qemali
Ismail Qemali

De onafhankelijkheid van Albanië werd uitgeroepen op 28 november 1912 in Vlorë door Ismail Bey Qemali. Overigens werd op 26 november in Elbasan de eerste Albanese vlag opgehangen boven het gemeentehuis.

Hasan Bey Prishtina en Ismail Bey Qemali, twee liberale grondbezitters, vormden het eerste bestuur van Albanië. Op 28 november 1912 werd Qemali voorzitter van het Voorlopige Parlement en daarmee in feite staatshoofd. De grote mogendheden waren niet tevreden over deze gang van zaken en besloten dat Albanië een onafhankelijk prinsdom moest worden. In plaats van de beoogde kandidaat, de Turkse prins Halim Eddin, werd op 15 augustus 1913 de sprekend op hem lijkende Duitse circusartiest Otto Witte tot koning gekroond. Het bewind van koning Otto I duurde vijf dagen, daarna werd het bedrog ontdekt en ontvluchtte hij het land.

Op 21 februari 1914 werd de Duitse prins Wilhelm zu Wied (een verwant van koningin Wilhelmina), vorst van het onafhankelijke Albanië. De staat verkeerde echter in een toestand van anarchie. Om het gezag te herstellen, stuurde de Nederlandse regering kolonel Willem de Veer en majoor Lodewijk Thomson naar Albanië om de gendarmerie aldaar te reorganiseren. Op 3 september 1914 verliet vorst Wilhelm zu Wied het onbestuurbare Albanië. Een Raad van Internationale Toezichthouders werd daarna ingesteld, maar deze raad kon geen werkelijke invloed uitoefenen als gevolg van de uitgebroken Eerste Wereldoorlog. Het formeel neutrale Albanië werd bezet door Oostenrijk-Hongarije. In 1918 verlieten de Oostenrijk-Hongaarse troepen het land en bezetten de Fransen en Italianen delen van Albanië in de hoop het land te kunnen koloniseren. In 1920 wisten de Albanezen de Fransen en Italianen er toe te bewegen om Albanië te verlaten. Dit werd gedaan in de Vlora-oorlog. (Lees verder)


Cultuur en natuur

Bashkimi (Nederlands: Unie), was van 1945 tot 1991 de benaming van de door het Democratisch Front in Albanië uitgegeven krant. Bashkimi was een veelgelezen krant, maar de oplage van Zëri i Popullit ("Stem van het Volk"), de partijkrant van de communistische Albanese Partij van de Arbeid (Partia e Punës e Shqipërisë) was veel hoger. (Lees Verder)


Politiek
Bamir Topi
Bamir Topi

Bamir Topi (Tirana 24 april 1957) is een Albanees politicus en president van Albanië sinds 24 juli 2007.

Topi studeerde diergeneeskunde en moluculaire biologie in onder andere Italië. Vanaf het begin van de jaren 90 van de 20e eeuw was Topi tevens actief in de politiek en had vanaf 1996 zitting in het Albanees parlement. In juli 2007 werd hij, na drie stemmingsrondes, door het parlement van Albanië tot president gekozen in welke capaciteit hij Alfred Moisiu opvolgde. (Lees Verder)


Wist je dat...
Skanderbeg
Skanderbeg
 • ... koning Zog I van Albanië van Albanië in het Guinness Book of Records staat als grootste roker aller tijden, en dat hij tevens het vaakst vogelvrij is verklaard?
 • ... diezelfde koning voor Hergé als model diende voor de Syldavische koning in Kuifje-album De scepter van Ottokar?
 • ... Skanderbeg meer dan 1.500.000 Ottomaanse soldaten versloeg en daardoor Europa behoedde voor een Turkse overheersing?
 • ...Albanië tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna één miljoen joden onder zijn hoede nam, en er uiteindelijk slechts dertig zijn gedeporteerd?
 • ... Albanië op 28 november de nationale feestdag viert?
 • ... Albanië (5,4%) en Cyprus (3,6%) de enige landen in Europa zijn die in het eerste kwartaal van 2009 nog een economische groei kenden?
 • ... Albanië het eerste land was dat aan de Verenigde Staten officieel aanbood om gevangenen van hun detentiecentrum Guantánamo Bay op Cuba te nemen?
 • ... Albanië de grootste en diepste meren van de Balkan heeft?
 • ... Moeder Teresa Albanese was?
 • ... de UNESCO-site Butrint in Zuid-Albanië heel populair is als uitstapje met de ferry bij archeologisch geïnteresseerde reizigers op het Griekse eiland Korfoe?
 • ... Albanië de meeste kikkers exporteert in de hele wereld?
 • ... volgens de Engelse krant The Observer het de beste backpack bestemming is?
 • ... de laatste slag tussen Julius Caesar en Pompeius plaatsvond in de Albanese stad Kavajë?
 • ... de Korab de hoogste berg van Albanië is met zijn 2764 meter hoogte?
 • ... Albanië samen met Spanje de meeste dagen zon van Europa heeft?
 • ... de Albanezen samen met de Grieken en Turken worden gezien als een van de eerste bewoners van Europa?


Artikelen
Goede artikelen

In de Etalage:

Er is nog geen etalageartikel over Albanië, help mee artikelen verbeteren!

Andere goede artikelen:

Skanderbeg
Moeder Teresa
Beleg van Krujë (1450)

Gewenste artikelen

Lijst met gewenste artikelen over Albanië:

Lijst met artikelen die dienen uitgebreid te worden:

(Vul aan)


Dit kan beter

Wij zijn nog op zoek naar portaalmedewerkers:

 1. Vinie007
 2. ...

Word medewerker


Categorieën
Afbeelding
Cultuur
Economie
Gebouw
Geografie
Geschiedenis
Natuur
Persoon
Politiek
Sport


Verwant
Subportalen van Zuidoost-Europa
Klik op een regio om naar het portaal over de regio te gaan

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul