Portaal:Albanië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Mirsevini!
Welkom!
Portaal van Albanië
Apollonia
Kasteel van Elbasan Valbona, Shkodër Albanese Riviera
----
Albanië (Albanees: Shqipëria of Shqipnija), officieel de Republiek Albanië, is een land in het westen van het Balkanschiereiland, grenzend aan de Adriatische en Ionische Zee en aan Griekenland, Noord-Macedonië, Kosovo en Montenegro.

Albanië is lid van de Verenigde Naties, de NAVO, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de Raad van Europa, de Wereldhandelsorganisatie, de Organisatie van de Islamitische Conferentie en een van de oprichtende leden van de Unie voor het Middellandse Zeegebied. Op 28 april 2009 heeft het land bovendien officieel het EU-lidmaatschap aangevraagd.

Albanië is een parlementaire democratie. De Albanese hoofdstad Tirana is de thuisbasis van ongeveer 895.000 van de 3,6 miljoen inwoners van het land, en het is ook de financiële hoofdstad van het land. Vrijemarkthervormingen in het land hebben de weg opengesteld voor buitenlandse investeerders, met name in de energie- en vervoersinfrastructuursector.

(Lees verder over Albanië)


Cartella rossa.jpg
Crystal Clear mimetype txt.png
Uitgelicht

Albanezen zijn een volk van het Balkan-schiereiland.

De oorsprong van de Albanezen is onduidelijk. De meeste geschiedkundigen en taalkundigen denken aan een Illyrische of een Daco-Thracische oorsprong.

Albanezen vormen de overgrote meerderheid van de bevolking in Albanië, Kosovo en het westen van Noord-Macedonië. In Griekenland maken ze deel uit van de moslimminderheid aldaar. Ook buiten de Balkan worden grote groeperingen Albanezen aangetroffen, vooral in het Verenigd Koninkrijk, Italië en de Verenigde Staten.

De Albanezen spreken Albanees, een Indo-Europese taal zonder nauwe verwanten. Het Albanese alfabet is gebaseerd op het Latijnse alfabet en heeft 36 letters.

De meeste Albanezen zijn soennitische moslims. Belangrijke religieuze minderheden zijn Bektashi-moslims, Albanees-orthodoxen en Rooms-katholieken. (Lees verder)


Cartella rossa.jpg
Crystal Clear app lphoto.png
Uitgelichte afbeelding
Skanderbeg's standbeeld in Tirana


Cartella rossa.jpg
Gnome-globe.svg
Geschiedenis
Albanese onder Ottomaanse tijd

Tot 1912 maakte Albanië deel uit van het Ottomaanse Rijk. Veel invloedrijke politici van het Ottomaanse Rijk waren afkomstig uit Albanië en Kosovo. De Albanezen hadden binnen het rijk de reputatie van eersteklas soldaten en handelaren en zwermden uit naar alle delen van het rijk. Een aantal vooraanstaande Griekse families heeft Albanese wortels.

Met het echte Albanië ging het echter bergafwaarts. De sultan stak weinig in de ontwikkeling van dit buitengewest, en de pasha's (gouverneurs) waren er oppermachtig. De bevolking verarmde, en de cultuur kwam weinig tot ontwikkeling. De Albanezen hadden niet, zoals de Serviërs en Grieken, een belangrijke gemeenschap buiten het rijk, noch buitenlandse vrienden. Terwijl andere volken een eigen staat stichtten en een culturele traditie opbouwden, was er nog steeds verwarring over het Albanese alfabet.

In de tweede helft van de 19e eeuw kalfde de Ottomaanse macht echter in versneld tempo af. Rond de eeuwwisseling was bij de Albanese elite het besef doorgedrongen dat ze wel eens de boot zouden kunnen missen als ze niet voor zichzelf opkwamen. Albanië zou dan opgedeeld worden en de nationale identiteit zou verloren gaan. In de jaren '80 van de 19e eeuw hadden zij zich nog met succes tegen de hebzucht van Montenegro verdedigd, en hier bitter weinig voor teruggekregen van de sultan. De Albanezen kwamen in 1912 in opstand, en wisten zelfs Skopje te bezetten. Vlak voor het uitbreken van de Eerste Balkanoorlog, verkreeg Albanië autonomie binnen het Ottomaanse Rijk, maar voor Servië, Montenegro, Bulgarije en Griekenland was dit een teken dat het rijk op zijn zwakst was. Ze vielen de Turken aan. Tijdens de Eerste Balkanoorlog verklaarde Albanië zich onafhankelijk (1912). (Lees Verder)


Cartella rossa.jpg
Gnome-globe.svg
Cultuur en natuur

Het Nationaal park van Butrint is een UNESCO World Heritage plek in het zuiden van Albanië. Het is een van de belangrijkste archeologische plekken in het land met archeologische monumenten die beginnen bij de bronstijd en doorgaan tot de 19de eeuw. Een aantal belangrijke monumenten zijn nog bewaard gebleven, zoals de stadsmuren, een laat-antieke doopkapel, de Groot-basiliek, het theater en Venetiaanse kastelen. Als aanvulling op de archeologische overblijfselen ligt het in een natuurlijke bos met een complex ecosysteem dat afhangt van de aanwezigheid van het nabijgelegen zoetwatermeer Butrint en het Vivari-kanaal dat uitmondt in de Ionische Zee. Het is de combinatie van historische monumenten en de natuurlijke omgeving die Butrint zo'n unieke plek maken, een 'landschap met monumenten' dat erg in trek is bij toeristen vanaf de 18de en 19de eeuw. (Lees Verder)


Cartella rossa.jpg
Gnome-globe.svg
Politiek

Mehmet Shehu (Çorush, 10 januari 1913Tirana, 17 december 1981) was een Albanees politicus. Mehmet Shehu behoorde tot de Zuid-Albanese bevolkingsgroep de Tosken en was de zoon van een mullah (moslim geestelijke). Shehu ontving een middelbareschoolopleiding aan de American Vocational School in Korçë. In 1930 bezocht hij korte tijd het militaire college in Napels, maar vanwege zijn linkse denkbeelden moest hij het militaire college verlaten. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog vocht hij in de internationale Garibaldi Brigade tegen de nationalisten van generaal Franco. (Lees Verder)


Cartella rossa.jpg
Torchlight help red.png
Wist je dat...
Skanderbeg
 • ... koning Zog I van Albanië van Albanië in het Guinness Book of Records staat als grootste roker aller tijden, en dat hij tevens het vaakst vogelvrij is verklaard?
 • ... diezelfde koning voor Hergé als model diende voor de Syldavische koning in Kuifje-album De scepter van Ottokar?
 • ... Skanderbeg meer dan 1.500.000 Ottomaanse soldaten versloeg en daardoor Europa behoedde voor een Turkse overheersing?
 • ...Albanië tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna één miljoen joden onder zijn hoede nam, en er uiteindelijk slechts dertig zijn gedeporteerd?
 • ... Albanië op 28 november de nationale feestdag viert?
 • ... Albanië (5,4%) en Cyprus (3,6%) de enige landen in Europa zijn die in het eerste kwartaal van 2009 nog een economische groei kenden?
 • ... Albanië het eerste land was dat aan de Verenigde Staten officieel aanbood om gevangenen van hun detentiecentrum Guantánamo Bay op Cuba te nemen?
 • ... Albanië de grootste en diepste meren van de Balkan heeft?
 • ... Moeder Teresa Albanese was?
 • ... de UNESCO-site Butrint in Zuid-Albanië heel populair is als uitstapje met de ferry bij archeologisch geïnteresseerde reizigers op het Griekse eiland Korfoe?
 • ... Albanië de meeste kikkers exporteert in de hele wereld?
 • ... volgens de Engelse krant The Observer het de beste backpack bestemming is?
 • ... de laatste slag tussen Julius Caesar en Pompeius plaatsvond in de Albanese stad Kavajë?
 • ... de Korab de hoogste berg van Albanië is met zijn 2764 meter hoogte?
 • ... Albanië samen met Spanje de meeste dagen zon van Europa heeft?
 • ... de Albanezen samen met de Grieken en Turken worden gezien als een van de eerste bewoners van Europa?


Cartella rossa.jpg
Nuvola apps ksig.png
Artikelen
Goede artikelen

In de Fairytale bookmark.png Etalage:

Er is nog geen etalageartikel over Albanië, help mee artikelen verbeteren!

Andere goede artikelen:

Skanderbeg
Moeder Teresa
Beleg van Krujë (1450)

Gewenste artikelen

Lijst met gewenste artikelen over Albanië:

Lijst met artikelen die dienen uitgebreid te worden:

(Vul aan)

Dit kan beter

Wij zijn nog op zoek naar portaalmedewerkers:

 1. Vinie007
 2. ...

Word medewerker


Cartella rossa.jpg
Crystal Clear action viewmag.png
Categorieën
Uitklappen.gif Afbeelding
Uitklappen.gif Cultuur
Uitklappen.gif Economie
Uitklappen.gif Gebouw
Uitklappen.gif Geografie
Uitklappen.gif Geschiedenis
Uitklappen.gif Natuur
Uitklappen.gif Persoon
Uitklappen.gif Politiek
Uitklappen.gif Sport


Cartella rossa.jpg
Crystal Clear action viewmag.png
Verwant
Subportalen van Zuidoost-Europa
Klik op een regio om naar het portaal over de regio te gaan

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul