Portaal:Albanië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Mirsevini!
Welkom!
Portaal van Albanië
Apollonia
Kasteel van Elbasan Valbona, Shkodër Albanese Riviera
----
Albanië (Albanees: Shqipëria of Shqipnija), officieel de Republiek Albanië, is een land in het westen van het Balkanschiereiland, grenzend aan de Adriatische en Ionische Zee en aan Griekenland, Noord-Macedonië, Kosovo en Montenegro.

Albanië is lid van de Verenigde Naties, de NAVO, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de Raad van Europa, de Wereldhandelsorganisatie, de Organisatie van de Islamitische Conferentie en een van de oprichtende leden van de Unie voor het Middellandse Zeegebied. Op 28 april 2009 heeft het land bovendien officieel het EU-lidmaatschap aangevraagd.

Albanië is een parlementaire democratie. De Albanese hoofdstad Tirana is de thuisbasis van ongeveer 895.000 van de 3,6 miljoen inwoners van het land, en het is ook de financiële hoofdstad van het land. Vrijemarkthervormingen in het land hebben de weg opengesteld voor buitenlandse investeerders, met name in de energie- en vervoersinfrastructuursector.

(Lees verder over Albanië)


Cartella rossa.jpg
Crystal Clear mimetype txt.png
Uitgelicht

De Belegering van Shkodër was een gewapend conflict rond de Albanese stad Shkodër dat plaatsvond in 1912 tussen de Albanezen en Servisch-Montenegrijnse troepen. Doordat de Albanezen de stad wisten te houden kon ook Shkodër zich aansluiten bij het uitroepen van de onafhankelijkheid. (Lees Verder)


Cartella rossa.jpg
Crystal Clear app lphoto.png
Uitgelichte afbeelding
Centrale plein van Tirana


Cartella rossa.jpg
Gnome-globe.svg
Geschiedenis
de Stoa in Byllis, een archeologische site in Albanië

Byllis was in de oudheid een Griekse stad in Illyrië, in het huidige Albanië.

Byllis is, naast Apollonia en Butrint, een van de belangrijkste en grootste (30ha) archeologische sites van de oudheid, gelegen op een heuvelplateau ruim 500 meter boven de brede Vjosa-vallei. Vanwege de moeilijke bereikbaarheid is het gespaard gebleven van een al te grote toeristische belangstelling.

In de oudheid was Byllis de belangrijkste stad van Zuid-Illyrië, gesticht door de Billions (Bylliones in het Latijn), die na de val van Ilion (of Troje, Ἴλιον in het Grieks) omstreeks 1200 vóór Chr. naar de Illyrische kust in ballingschap waren vertrokken om er zich nabij de noordelijke grens met Griekenland in Amantia, Butrint, Nikaia en Phoinike te vestigen. Volgens het stratenplan en de technieken voor de bouw van de oostelijke en westelijke stadsmuren (3,5m dik, 9m hoog en 2.250m lang) kreeg de stad definitieve vorm tussen 370 en 350 vóór Chr. De vier hoofdstraten van elk 8,30 meter breed, liepen 134 meter van elkaar van Noord naar Zuid, en iedere 64m waren er zijstraten van Oost naar West, elk 6,6m breed, zodat huizenblokken (insulae) van acht residenties ontstonden, zoals die trouwens ook in het veel kleinere Zuid-Italiaanse Pompeii werden teruggevonden.

Het belangrijkste monument van Byllis uit de antieke periode is het Theater, met de grote Stoa, het Stadium en het Gymnasium, gelegen naast de Agora (4ha), uit het midden van de 3de eeuw vóór Chr., 16m hoog en een diameter van 78m, zodat het plaats kon bieden aan 7.500 bezoekers. Ten behoeve van de Billions en de omwonende Bylline Illyrians was er vlakbij onder de trappengalerij van 134m aan de noordelijke vleugel van het stadium (190m), een gigantische waterreservoir (50,9 x 4,2 x 7,0m) gebouwd. De talrijke inscripties in de muren van Byllis, Nikaia, Amantia en in de regio van Mallakaster getuigen over de Koinon van de Billions, een politieke, militaire, economische en monetaire organisatie, die zich over een gebied van 20 km², langs weerszijde van de Vjosa-rivier uitstrekte. (Lees Verder)


Cartella rossa.jpg
Gnome-globe.svg
Cultuur en natuur
Ster en ridderkruis

De Orde van Skanderbeg, Albanees: "Urdhëri i Skënderbeut", werd naar de nationale held van Albanië, Skanderbeg, genoemd. De orde was de oudste en meest belangrijke onderscheiding van het land dat door de eeuwenlange bezetting door het Turkse rijk en het isolement van West-Europa eeuwenlang geen eigen traditie van ridderorden kende. In 1925 vond het Albanese parlemenmt het nodig om een eigen ridderorde te bezitten zodat men buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en diegenen die zich voor het land ingezet hadden kon onderscheiden.

De ridderorde werd in 1925 door de toenmalige president en latere koning Ahmed ben Zogu ingesteld als een orde van verdienste met vier graden. De Italiaanse koning nam met de regering van Albanië ook de Albanese ridderorden over. Victor Emanuel II voegde als Grootmeester van de Orde van Skanderberg in 1940 een vijfde graad, Officier in de Orde van Skanderbeg, aan de orde toe.

De oude orde met haar vijf graden werd in 1945 door de Volksrepubliek Albanië afgeschaft. Toch kwam er al in datzelfde jaar een nieuwe orde met drie graden. (Lees Verder)


Cartella rossa.jpg
Gnome-globe.svg
Politiek
Sali Berisha

Sali Berisha (Vicidol, 15 oktober, 1944) is minister-president van Albanië. Hij was ook president van Albanië van 1992 tot 1997. Berisha staat bekend om zijn gevecht tegen het communisme en om de toetreding tot de NAVO tijdens zijn regering. (Lees verder)


Cartella rossa.jpg
Torchlight help red.png
Wist je dat...
Skanderbeg
 • ... koning Zog I van Albanië van Albanië in het Guinness Book of Records staat als grootste roker aller tijden, en dat hij tevens het vaakst vogelvrij is verklaard?
 • ... diezelfde koning voor Hergé als model diende voor de Syldavische koning in Kuifje-album De scepter van Ottokar?
 • ... Skanderbeg meer dan 1.500.000 Ottomaanse soldaten versloeg en daardoor Europa behoedde voor een Turkse overheersing?
 • ...Albanië tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna één miljoen joden onder zijn hoede nam, en er uiteindelijk slechts dertig zijn gedeporteerd?
 • ... Albanië op 28 november de nationale feestdag viert?
 • ... Albanië (5,4%) en Cyprus (3,6%) de enige landen in Europa zijn die in het eerste kwartaal van 2009 nog een economische groei kenden?
 • ... Albanië het eerste land was dat aan de Verenigde Staten officieel aanbood om gevangenen van hun detentiecentrum Guantánamo Bay op Cuba te nemen?
 • ... Albanië de grootste en diepste meren van de Balkan heeft?
 • ... Moeder Teresa Albanese was?
 • ... de UNESCO-site Butrint in Zuid-Albanië heel populair is als uitstapje met de ferry bij archeologisch geïnteresseerde reizigers op het Griekse eiland Korfoe?
 • ... Albanië de meeste kikkers exporteert in de hele wereld?
 • ... volgens de Engelse krant The Observer het de beste backpack bestemming is?
 • ... de laatste slag tussen Julius Caesar en Pompeius plaatsvond in de Albanese stad Kavajë?
 • ... de Korab de hoogste berg van Albanië is met zijn 2764 meter hoogte?
 • ... Albanië samen met Spanje de meeste dagen zon van Europa heeft?
 • ... de Albanezen samen met de Grieken en Turken worden gezien als een van de eerste bewoners van Europa?


Cartella rossa.jpg
Nuvola apps ksig.png
Artikelen
Goede artikelen

In de Fairytale bookmark.png Etalage:

Er is nog geen etalageartikel over Albanië, help mee artikelen verbeteren!

Andere goede artikelen:

Skanderbeg
Moeder Teresa
Beleg van Krujë (1450)

Gewenste artikelen

Lijst met gewenste artikelen over Albanië:

Lijst met artikelen die dienen uitgebreid te worden:

(Vul aan)

Dit kan beter

Wij zijn nog op zoek naar portaalmedewerkers:

 1. Vinie007
 2. ...

Word medewerker


Cartella rossa.jpg
Crystal Clear action viewmag.png
Categorieën
Uitklappen.gif Afbeelding
Uitklappen.gif Cultuur
Uitklappen.gif Economie
Uitklappen.gif Gebouw
Uitklappen.gif Geografie
Uitklappen.gif Geschiedenis
Uitklappen.gif Natuur
Uitklappen.gif Persoon
Uitklappen.gif Politiek
Uitklappen.gif Sport


Cartella rossa.jpg
Crystal Clear action viewmag.png
Verwant
Subportalen van Zuidoost-Europa
Klik op een regio om naar het portaal over de regio te gaan

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul