Portaal:Albanië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Mirsevini!
Welkom!
Portaal van Albanië
Apollonia
Kasteel van Elbasan Valbona, Shkodër Albanese Riviera
----
Albanië (Albanees: Shqipëria of Shqipnija), officieel de Republiek Albanië, is een land in het westen van het Balkanschiereiland, grenzend aan de Adriatische en Ionische Zee en aan Griekenland, Macedonië, Kosovo en Montenegro.

Albanië is lid van de Verenigde Naties, de NAVO, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de Raad van Europa, de Wereldhandelsorganisatie, de Organisatie van de Islamitische Conferentie en een van de oprichtende leden van de Unie voor het Middellandse Zeegebied. Op 28 april 2009 heeft het land bovendien officieel het EU-lidmaatschap aangevraagd.

Albanië is een parlementaire democratie. De Albanese hoofdstad Tirana is de thuisbasis van ongeveer 895.000 van de 3,6 miljoen inwoners van het land, en het is ook de financiële hoofdstad van het land. Vrijemarkthervormingen in het land hebben de weg opengesteld voor buitenlandse investeerders, met name in de energie- en vervoersinfrastructuursector.

(Lees verder over Albanië)


Cartella rossa.jpg
Crystal Clear mimetype txt.png
Uitgelicht
Flag of Kosovo.svg

Kosovo (Albanees: Republika e Kosovës, Servisch: Република Косово, Republika Kosovo) is een de facto onafhankelijke staat op het Balkanschiereiland. Kosovo riep eenzijdig zijn onafhankelijkheid uit op 17 februari 2008. Deze onafhankelijkheid wordt echter niet volledig door de internationale gemeenschap erkend. Kosovo is volgens Servië een autonome provincie van Servië, ook al heeft dat land in de praktijk vrijwel geen gezag in Kosovo.

Kosovo werd sinds juni 1999 op basis van VN-resolutie 1244 bestuurd door de VN-missie UNMIK. Op 15 juni 2008 werd in Kosovo een nieuwe grondwet van kracht. Kosovo kreeg daarmee formeel de leiding over het eigen land, na negen jaar van VN-bestuur. De Verenigde Naties hebben belangrijke bevoegdheden overgedragen aan de Kosovaarse regering. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat de Kosovaarse president voortaan de wetten zal afkondigen in plaats van de Verenigde Naties, die tot nu toe de voogdij hadden. Daarnaast krijgt Kosovo voor het eerst een minister van Buitenlandse Zaken. Kosovo mag voortaan ook zelf verkiezingen organiseren, het krijgt een centrale bank, staatsburgerschap, een veiligheidsmacht en een nieuw volkslied. (Lees verder)

Pix.gif


Cartella rossa.jpg
Crystal Clear app lphoto.png
Uitgelichte afbeelding
Albanië vanuit de ruimte
Pix.gif


Cartella rossa.jpg
Gnome-globe.svg
Geschiedenis
Butrint, Albania.jpg

Butrint (Albanees: Butrint of Butrinti) is een Oude Griekse stad en een archeologische vindplaats in het uiterste zuiden van Albanië, in het district Sarandë, aan de Ionische Zee. Het Griekse eiland Korfoe ligt vlak voor deze plaats en de Albanese havenplaats Sarandë ligt ongeveer 20 kilometer noordelijk van deze plaats, van waaruit het relatief makkelijk te bereiken is. In de oudheid was het bekend als Βουθρωτόν (Bouthroton) of Βουθρώτιος (Bouthrotios) in het Oud-Grieks en Buthrotum in het Latijn. (Lees verder)

Pix.gif


Cartella rossa.jpg
Gnome-globe.svg
Cultuur en natuur
De Dajti vanuit Tirana

Het nationaal park Mali i Dajtit (letterlijk: de berg Dajti) ligt ongeveer 25 km ten oosten van de Albanese hoofdstad Tirana. Het is 330 km² groot en omvat de 1612 meter hoge Dajt, een berg die ook bekendstaat als het natuurlijke balkon van Tirana. Het werd opgericht in 1966.

Het park is vrij dicht bebost, met vooral beuken, en op lagere hoogten ook pijnbomen. Het is een van de meest populaire nationale parken van Albanië, en wordt vooral bezocht door dagjesmensen. Activiteiten zoals wandelen en rotsklimmen zijn er mogelijk. Een kabelbaan brengt bezoekers van de voet van de berg naar een hoger gelegen plateau. (Lees Verder)

Pix.gif


Cartella rossa.jpg
Gnome-globe.svg
Politiek

Ramiz Alia (Shkodër, 18 oktober 1925) was van 1985 tot 1991 partijleider in het communistische Albanië.

Alia was tijdens de Tweede Wereldoorlog onder de Italiaanse bezetting aanvankelijk lid van de fascistische partij, maar in 1944 liep hij over naar de communisten. Na de oorlog was hij van 1945 tot 1955 leider van de (communistische) jeugdbeweging. In 1955 werd hij minister van cultuur. In 1956 werd Alia in het centraal comité van de Albanese Arbeiderspartij gekozen en kandidaat-lid van het politbureau. In 1960 werd hij stemgerechtigd lid van het politbureau. In 1982 werd Alia benoemd tot president van de Albanese Socialistische Volksrepubliek. (Lees verder)

Pix.gif


Cartella rossa.jpg
Torchlight help red.png
Wist je dat...
Skanderbeg
 • ... koning Zog I van Albanië van Albanië in het Guinness Book of Records staat als grootste roker aller tijden, en dat hij tevens het vaakst vogelvrij is verklaard?
 • ... diezelfde koning voor Hergé als model diende voor de Syldavische koning in Kuifje-album De scepter van Ottokar?
 • ... Skanderbeg meer dan 1.500.000 Ottomaanse soldaten versloeg en daardoor Europa behoedde voor een Turkse overheersing?
 • ...Albanië tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna één miljoen joden onder zijn hoede nam, en er uiteindelijk slechts dertig zijn gedeporteerd?
 • ... Albanië op 28 november de nationale feestdag viert?
 • ... Albanië (5,4%) en Cyprus (3,6%) de enige landen in Europa zijn die in het eerste kwartaal van 2009 nog een economische groei kenden?
 • ... Albanië het eerste land was dat aan de Verenigde Staten officieel aanbood om gevangenen van hun detentiecentrum Guantánamo Bay op Cuba te nemen?
 • ... Albanië de grootste en diepste meren van de Balkan heeft?
 • ... Moeder Teresa Albanese was?
 • ... de UNESCO-site Butrint in Zuid-Albanië heel populair is als uitstapje met de ferry bij archeologisch geïnteresseerde reizigers op het Griekse eiland Korfoe?
 • ... Albanië de meeste kikkers exporteert in de hele wereld?
 • ... volgens de Engelse krant The Observer het de beste backpack bestemming is?
 • ... de laatste slag tussen Julius Caesar en Pompeius plaatsvond in de Albanese stad Kavajë?
 • ... de Korab de hoogste berg van Albanië is met zijn 2764 meter hoogte?
 • ... Albanië samen met Spanje de meeste dagen zon van Europa heeft?
 • ... de Albanezen samen met de Grieken en Turken worden gezien als een van de eerste bewoners van Europa?
Pix.gif


Cartella rossa.jpg
Nuvola apps ksig.png
Artikelen
Goede artikelen

In de Fairytale bookmark.png Etalage:

Er is nog geen etalageartikel over Albanië, help mee artikelen verbeteren!

Andere goede artikelen:

Skanderbeg
Moeder Teresa
Beleg van Krujë (1450)

Gewenste artikelen

Lijst met gewenste artikelen over Albanië:

Lijst met artikelen die dienen uitgebreid te worden:

(Vul aan)

Dit kan beter

Wij zijn nog op zoek naar portaalmedewerkers:

 1. Vinie007
 2. ...

Word medewerker

Pix.gif


Cartella rossa.jpg
Crystal Clear action viewmag.png
Categorieën
Uitklappen.gif Afbeelding
Uitklappen.gif Cultuur
Uitklappen.gif Economie
Uitklappen.gif Gebouw
Uitklappen.gif Geografie
Uitklappen.gif Geschiedenis
Uitklappen.gif Natuur
Uitklappen.gif Persoon
Uitklappen.gif Politiek
Uitklappen.gif Sport
Pix.gif


Cartella rossa.jpg
Crystal Clear action viewmag.png
Verwant
Subportalen van Zuidoost-Europa

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul

Pix.gif