Portaal:Bulgarije

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op het wikiportaal van Bulgarije!
Portaal Bulgarije kaart.png

Bulgarije is een land in Zuidoost-Europa dat grenst aan Roemenië, Turkije, Griekenland, Macedonië, Servië en de Zwarte Zee.

Uitgelicht

De Nationale Beweging Simeon II (Bulgaars: Национално движение Симеон Втори, НДСВ, Nacionalno Dviženie Simeon Vtori, NDSV), is een Bulgaarse politieke partij. De partij werd in 2001 opgericht door de in Spanje in ballingschap levende ex-koning Simeon II. Simeon II keerde voorgoed naar Bulgarije terug en nam de naam Simeon Sakskoburggotski aan. Bij de parlementsverkiezingen van 17 juni 2001 behaalde de NDSV 42,7%, goed voor 120 van de 240 zetels tellende Narodno Sobranie (Nationale Vergadering). De NDSV werd de grootste partij en vormde een regering met de Beweging voor Rechten en Vrijheden (een liberale partij die de Turkse minderheid vertegenwoordigt). Simeon Sakskoburggotski werd minister-president.

De parlementsverkiezingen van 25 juni 2005 verliepen minder gunstig voor de NDSV.

Afbeelding van de dag

Het Bulgaarse platteland in de winter

Geografie Centraal Bulgarije wordt van oost naar west overgestoken door waaiers van het Balkan gebergte. Een vruchtbaar plateau ligt in het noorden van de Balkan aan de rivier de Donau. Deze rivier vormt het grootste deel van de noordelijke grens. In het zuiden liggen het Rodopegebergte. Verder is er de Rila, waar het hoogste punt van Bulgarije (en het Balkanschiereiland) ligt, de berg Moesala (2925 m), en de Pirin met de hoogste berg Vichren (2920 m). Ten zuiden van de Balkan en ten noorden van Rodopegebergte is het land vlak. Dit gebied wordt Thracië genoemd, naar de volkeren uit de oudheid die er woonden, de Thraciërs. De Donau, Iskur, Maritsa en Strimon zijn de belangrijkste rivieren. lees verder >>>

Steden

De volgende Bulgaarse steden hebben meer dan 100.000 inwoners:

  1. Sofia
  2. Plovdiv
  3. Varna
  4. Boergas
  5. Roese
  6. Stara Zagora
  7. Pleven
  8. Sliven
  9. Dobritsj

Gewenste artikelen

Subportalen van Zuidoost-Europa
Klik op een regio om naar het portaal over de regio te gaan

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul