Portaal:Bulgarije

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op het wikiportaal van Bulgarije!
Portaal Bulgarije kaart.png

Bulgarije is een land in Zuidoost-Europa dat grenst aan Roemenië, Turkije, Griekenland, Macedonië, Servië en de Zwarte Zee.

Uitgelicht

Het Rilagebergte (Рила) in het westen van Bulgarije is het hoogste gebergte in de Balkan. De hoogste bergtop is de Moesala (2925 m). De naam Rila is afkomstig van het Thracische woord roula, dat veel water betekent. In het Rilagebergte bevinden zich meer dan 150 meren op hoogten tussen de 2100 en 2500 meter. De hoogste hiervan ligt op 2786 meter, aan de voet van de Moesala. Enkele grote rivieren in de Balkan (Maritsa, Iskar en Mesta) hebben hun oorsprong in het Rilagebergte. Daarnaast zijn vele minerale bronnen te vinden, waarvan de heetste zich in Sapareva Banja bevindt en een temperatuur van 102 °C heeft.

Afbeelding van de dag

Satellietafbeelding van Bulgarije

Geografie Centraal Bulgarije wordt van oost naar west overgestoken door waaiers van het Balkan gebergte. Een vruchtbaar plateau ligt in het noorden van de Balkan aan de rivier de Donau. Deze rivier vormt het grootste deel van de noordelijke grens. In het zuiden liggen het Rodopegebergte. Verder is er de Rila, waar het hoogste punt van Bulgarije (en het Balkanschiereiland) ligt, de berg Moesala (2925 m), en de Pirin met de hoogste berg Vichren (2920 m). Ten zuiden van de Balkan en ten noorden van Rodopegebergte is het land vlak. Dit gebied wordt Thracië genoemd, naar de volkeren uit de oudheid die er woonden, de Thraciërs. De Donau, Iskur, Maritsa en Strimon zijn de belangrijkste rivieren. lees verder >>>

Steden

De volgende Bulgaarse steden hebben meer dan 100.000 inwoners:

  1. Sofia
  2. Plovdiv
  3. Varna
  4. Boergas
  5. Roese
  6. Stara Zagora
  7. Pleven
  8. Sliven
  9. Dobritsj

Gewenste artikelen

Subportalen van Zuidoost-Europa
Klik op een regio om naar het portaal over de regio te gaan

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul