Veliko Tarnovo (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veliko Tarnovo
Велико Търново
Plaats in Bulgarije Vlag van Bulgarije
Vlag van Veliko Tarnovo Wapen van Veliko Tarnovo
Veliko Tarnovo (stad) (Bulgarije)
Veliko Tarnovo (stad)
Situering
Oblast Veliko Tarnovo
Coördinaten 43° 5′ NB, 25° 39′ OL
Algemeen
Inwoners (32 december 2018) 73.111
Hoogte 325 m
Burgemeester Daniël Panov
Overig
Postcode 5000
Netnummer 062
Website veliko-tarnovo.net/
Portaal  Portaalicoon   Bulgarije

Veliko Tarnovo (Bulgaars: Велико Търново, ook wel getranslitereerd als Veliko Turnovo) is een stad in het noorden van Bulgarije en het administratief centrum van de oblast Veliko Tarnovo. De stad ligt aan de rivier de Jantra en is bekend als voormalige hoofdstad van het Tweede Bulgaarse rijk en om zijn befaamde architectuur.

Beschrijving[bewerken]

Naar Veliko Tarnovo wordt dikwijls verwezen als "Stad van de Tsaren". Het oude gedeelte van de stad bevindt zich op drie heuvels, gelegen tussen de meanders van de rivier Jantra: Tsarevets, Trapezitsa en Sveta Gora. Op Tsarevets bevinden zich de paleizen van de vroegere Bulgaarse keizers en van het Patriarchaat, de Patriarchale kathedraal, en ook een aantal administratieve en residentiële gebouwen, omgeven door dikke muren. Trapezitsa is bekend om de vele kerken, en de vroegere woningen van de adel. In de Middeleeuwen was de stad een van de belangrijkste Europese cultuurcentra, en zij gaf haar naam aan de architectuur en de schilderkunst van de Tarnovo Artistieke School en aan de letterkunde. Nog steeds is Veliko Tarnovo een belangrijk administratief, economisch, opvoedkundig en cultureel centrum van Noord-Bulgarije.

Geschiedenis[bewerken]

Voorgeschiedenis en Oudheid

koningen heuvel Tsarevets

Veliko Tarnovo is een van de oudste sites in Bulgarije, met een geschiedenis die meer dan 5000 jaar teruggaat. De eerste sporen van menselijke aanwezigheid, daterend van het 3e millennium voor O.T., werden ontdekt op de heuvel Trapezista.

Middeleeuwen

Tarnovo by Felix Kanitz.jpg

Veliko Tarnovo, oorspronkelijk Tarnovgrad genoemd, groeide snel aan, om van de 12e tot de 14e eeuw de belangrijkste Bulgaarse vestiging te worden, zowel politiek, economisch, cultureel als godsdienstig. Door de Bulgaarse klerk Gregory Tsamblak werd Veliko beschreven als "een belangrijke stad, mooi en omgeven door muren, met 12.000 tot 15.000 inwoners". Tijdens de 14e eeuw, bij het verval van het Byzantijnse Keizerrijk, maakte Tarnovo aanspraak op de titel van het Derde Rome, vanwege haar culturele invloed in Oost-Europa. Van 1187 tot 1393 was Tarnovo de hoofdstad van het Tweede Bulgaarse Rijk, als een quasi-cosmopolitische stad, met vele buitenlandse handelaars en afgevaardigden. Zo is bekend dat er belangrijke groepen Armeense, Joodse en Rooms-Katholieke kooplieden aanwezig waren, naast de overheersende Bulgaarse bevolking. De ontdekking van de hoofden van drie gotische beelden wijst op het toenmalig bestaan van een Katholieke kerk.

Derde Bulgaarse staat

Grote Nationale Vergadering Bulgarije

Ter ere van het verleden van de stad koos Ferdinand I van Bulgarije, de Forty Holy Martyrs Church in Veliko Tarnovo als de plek om op 5 oktober 1908 de volledige onafhankelijkheid van Bulgarije te verklaren.

Bevolking[bewerken]

De stad Veliko Tarnovo telde 12.469 inwoners in 1910. Dat aantal nam gestaag toe vanwege migratie uit het platteland. In 1985 woonden er al bijna 70.000 mensen in de stad. Sindsdien schommelt het inwonersaantal tussen de 68.000 en 69.000 mensen.

Anno 31 december 2018 wonen er 86.833 inwoners in de gemeente Veliko Tarnovo, waarvan 68.859 in de stad Veliko Tarnovo zelf. Verder wonen er 3.779 inwoners in het stadje Debelets, 2.083 inwoners in het stadje Kilifarevo en de overige 12.112 inwoners wonen in een van de 86 dorpen op het platteland.[1]

Etniciteit[bewerken]

De bevolking bestaat grotendeels uit etnische Bulgaren (95,5 procent). De Bulgaarse Turken vormen de grootste minderheid met 3,6 procent van de bevolking. Verder woont er ook een kleine Romagemeenschap (0,5 procent).

Lokale autoriteiten[bewerken]

Stadhuis

De stad wordt bestuurd door een burgemeester en een gemeenteraad. De burgemeester heeft drie afgevaardigden, er is een algemene administratie met vijf directoraten en een gespecialiseerde administratie met zeven directoraten.

Administratieve afdeling[bewerken]

De stad is verdeeld in tien districten

Religie[bewerken]

Een meerderheid van de bevolking van de gemeente Veliko Tarnovo identificeert zichzelf als christenen. Bij de volkstelling van 2011 gaf 83,8 procent van de bevolking aan te behoren tot de Bulgaars-Orthodoxe Kerk. Ongeveer 3,6 procent is islamitisch. De rest bestaat uit atheïsten, protestanten, katholieken en aanhangers van kleinere religies.


Vervoer en infrastructuur[bewerken]

De stad is verbonden met de Europese wegen E772 en E85. De bouw van de resterende delen van de Hemus Highway Sofia - Veliko Tarnovo - Varna zou naar verwachting in 2014 beginnen. Road Junction West werd eind jaren zeventig gebouwd. Het kruist de weg Sofia - Varna en de weg van de Militaire School naar het zuidelijke deel van de nieuwe stad en Debelets. In 2000 werd een wegknooppunt Zuid gebouwd, waarop de wegen Sofia - Varna en Ruse - Stara Zagora elkaar kruisen.

Sport[bewerken]

FC Etar 1924 Veliko Tarnovo is de betaaldvoetbalclub van Veliko Tarnovo. De club werd in 1991 landskampioen van Bulgarije.

Geboren[bewerken]

Veliko Tarnovo E91.jpg
  1. POPULATION BY TOWNS AND SEX AS OF 31.12.2018