Stara Zagora (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stara Zagora
Стара Загора
Plaats in Bulgarije Vlag van Bulgarije
Vlag van Stara Zagora Wapen van Stara Zagora
Stara Zagora (stad) (Bulgarije)
Stara Zagora (stad)
Situering
Oblast Stara Zagora
Coördinaten 42° 25′ NB, 25° 38′ OL
Algemeen
Inwoners (2017[1]) Gedaald136.307
Hoogte 196 m
Burgemeester Evgenij Zjelev
Overig
Postcode 6000
Netnummer 042
Kenteken CT
Website city.starazagora.net
Foto's
Samarsko Zname Panorama.jpg
Portaal  Portaalicoon   Bulgarije

Stara Zagora (Bulgaars: Стара Загора) is een stad in het centrale zuiden van Bulgarije. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige oblast. De stad heeft 136.307 inwoners (2017).

De stad staat bekend als een belangrijk economisch centrum en als vervoersknooppunt, waar de belangrijkste Bulgaarse spoorwegen bij elkaar komen. Tevens staat Stara Zagora bekend als de stad van de rechte straten, lindebomen en dichters. Volgens de plaatselijke kamer van koophandel is het, met een ouderdom van ten minste 8000 jaar, een van de oudste nederzettingen in Europa.

Geografie[bewerken]

Stara Zagora ligt in het Bulgaarse deel van de historische regio Thracië, aan de rivier de Bedetsjka, op een hoogte van 196 meter.

De stad heeft een landklimaat, met echter een belangrijke subtropische invloed. De gemiddelde temperatuur is 12,5 °C.

Geschiedenis[bewerken]

Stara Zagora wordt beschouwd als een van de oudste nederzettingen van Bulgarije en Zuidoost-Europa. De stad werd in het zesde tot vijfde millennium v.Chr. onder de naam Beroe (wat "ijzer" betekent) door de Thraciërs gesticht. De huizen uit de steentijd en de kopermijn in de buurt van de stad staan bekend als de oudst bewaarde in hun soort van Europa. Het gebied is sinds de oudheid al een mijngebied (zink en tin). Tevens was het door het goede klimaat goed geschikt voor landbouw.

In de Romeinse tijd kreeg de stad ter ere van keizer Trajanus de naam Augusta Trajana. De nederzetting werd flink uitgebreid en werd een bloeiende welvarende stad. Dankzij haar ligging op een kruispunt van vele handelswegen kreeg de stad een kosmopolitisch karakter.

Tijdens het Byzantijnse Rijk kreeg het ter ere van de Byzantijnse keizerin Irene de naam Irinipolis. Uit angst voor aanvallen van de Bulgaren, werden in die tijd de versterkingen rond de stad opnieuw aangelegd. Irinopolis en de hele Zagore-regio werd echter, als waardering voor de Bulgaarse hulp tijdens het Arabische beleg van Constantinopel, in 717 als een Byzantijnse gift, onder het bewind van kan Tervel een deel van Bulgarije. De regio werd daarmee het eerste Bulgaarse gebied ten zuiden van het Balkangebergte. Vanaf dat moment heette de stad Boruy.

Stara Zagora werd in 1371 veroverd door de Ottomaanse Turken. In 1840 werd er een school gebouwd en in 1854 werd de naam veranderd in Zjeleznik (een Slavische vertaling van Beroe), in plaats van het Turkse Eskizağra. In 1870 werd de naam echter opnieuw veranderd, ditmaal in het huidige Stara Zagora. Na de onafhankelijkheid van een groot deel van Bulgarije werd de stad aanvankelijk onderdeel van het autonome Oost-Roemelië, totdat in 1886 de twee Bulgaarse staten de facto werden samengevoegd.

Bevolking[bewerken]

De gemeente Stara Zagora telt 157.586 inwoners, waarvan 136.308 in de stad Stara Zagora en 21.279 in één van de vijftig dorpen op het platteland.

Religie[bewerken]

De meeste inwoners behoren tot de Bulgaars-Orthodoxe Kerk, namelijk 84% van de bevolking.[2] Er leeft een groeiende gemeenschap van protestanten (2%), voornamelijk etnische Roma. Ongeveer 1% is islamitisch en zo'n 5% is ongodsdienstig. De rest van de bevolking heeff niet gereageerd op de volkstelling van 2011.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Het antieke forum
  • De Thracische tombe
  • De Romeinse badhuizen
  • Het park Ayazmoto
  • "De Verdedigers van Stara Zagora" (herdenkingscomplex uit 1977)
  • Het herdenkingshuis van Geo Milev
  • De zuidelijke poort van Augusta Trajana.
  • Het Operahuis (gebouwd in 1925)
  • De zendmast van Stara Zagora
  • De Stara Zagora-zender, met een van de weinige Blaw-Knox-torens in Europa

Sport[bewerken]

De plaatselijke betaaldvoetbalclub heet Beroe Stara Zagora, opgericht in 1917. In 1986 werd de club landskampioen van Bulgarije.

Geboren[bewerken]