Portaal:Istanboel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Istanbul05banner.jpgDropshadow lang.jpg

het portaal waar het Westen en het Oosten bij elkaar komen

bewerk 

Introductie

Istanboel en de Bosporus

Istanboel of Istanbul (Turks: İstanbul; voorheen Byzantium, Nova Roma en Constantinopel geheten) is de grootste stad van Turkije. Istanboel telt 12,8 miljoen (2009) inwoners en is daarmee de op drie na grootste metropool van de wereld. De gelijknamige provincie Istanboel is onderverdeeld in 32 districten. De stad Istanboel is gelegen aan de zeestraat Bosporus, in het noordwesten van het land. Het strekt zich zowel uit over Europa (Thracië) als over Azië (Anatolia) en is daarmee de enige stad in de wereld die gelegen is op twee continenten.

Vlag van Turkije

In haar lange geschiedenis diende Istanboel als de hoofdstad van het Romeinse Rijk (330–395), het Byzantijnse Rijk (395–1204 en 1261–1453), het Latijnse Keizerrijk (1204–1261) en het Osmaanse Rijk (1453–1922). In 1923 maakte Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, Ankara de nieuwe hoofdstad van Turkije. In 1985 werden de historische gebieden van Istanboel toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2010 werd de stad gekozen als de Europese Hoofdstad van Cultuur.


bewerk 

Artikel uitgelicht

Kadıköy district

Kadıköy is een district van de provincie Istanbul, Turkije. Kadıköy is sinds 1928 een apart district. Toentertijd scheidde het van Üsküdar, dat tegenwoordig samen met Kartal, Ümraniye en Maltepe een buurdistrict is. Kadıköy ligt aan de Zee van Marmara, in het Aziatische gedeelte van Istanboel. Met de vele bars, bioscopen en boekhandels wordt Kadıköy ook wel het culturele middelpunt van Aziatisch Istanbul genoemd.

Kadıköy is 34 vierkante kilometer groot en telde in 2007 744.670 inwoners. Het district ligt gemiddeld 120 meter boven zeeniveau. Uit opgravingen tussen 1942 en 1952 zijn in Kadıköy vele botten, skeletten, vazen, beelden e.d. gevonden. Deze voorwerpen zouden afstammen van circa 3000 voor Christus. Dit geeft aan dat Kadıköy een bewoond gebied was ver voordat Istanbul (of Byzantium) gesticht werd. In vroegere tijden was de plaats bekend als Chalcedon.

Tegenwoordig is Kadıköy een belangrijk residentieel en economisch district van Istanbul.

bewerk 

Afbeelding van de dag

Maiden tower.JPG


Kız Kulesi

De Meisjestoren (Turks: Kız Kulesi), ook bekend in de oude Griekse en middeleeuwse Byzantijnse periodes als Leandertoren (toren van Leandros), ligt op een klein eilandje gelegen in de Bosporus zeestraat voor de kust van Üsküdar in Istanboel, Turkije. Er zijn vele legendes over de bouw van de toren en de locatie.

bewerk 

Overzicht

Amusement
Media
Keuken
bewerk 

Istanboelezen

bewerk 

Wist je dat

bewerk 

Categorieboom

bewerk 

Meehelpen

Gewenste artikelen: Galatasaray-universiteit(en) - Sabancı-universiteit(en) - Europa-fort(en) - Yıldız-paleis(en) - ...

(vul aan↓)

Te verbeteren:


Hagia Sophia - Topkapi-paleis


Artikel zoeken:
bewerk 

Geselecteerde citaat

Napoleon I van Frankrijk
Indien de aarde een enkel land was, zou Istanboel zijn hoofdstad zijn.
bewerk 

Panorama van de dag

Historische foto van het Dolmabahçe-paleis
Credits: Monedula

Het Dolmabahçe-paleis (Turks: Dolmabahçe Sarayı) is een paleis gelegen aan de westelijke, Europese, zijde van de Bosporus. In de tijd van het Ottomaanse Rijk diende het paleis van 1856 tot 1923 als administratief centrum.

bewerk 

Districten van Istanboel

Subportalen van Zuidoost-Europa

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York City · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht