Portaal:Istanboel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Istanbul skyline.svgDropshadow lang.jpg

het portaal waar het Westen en het Oosten bij elkaar komen

bewerk 

Introductie

Istanboel en de Bosporus

Istanboel of Istanbul (Turks: İstanbul; voorheen Byzantium, Nova Roma en Constantinopel geheten) is de grootste stad van Turkije. Istanboel telt 12,8 miljoen (2009) inwoners en is daarmee de op drie na grootste metropool van de wereld. De gelijknamige provincie Istanboel is onderverdeeld in 32 districten. De stad Istanboel is gelegen aan de zeestraat Bosporus, in het noordwesten van het land. Het strekt zich zowel uit over Europa (Thracië) als over Azië (Anatolia) en is daarmee de enige stad in de wereld die gelegen is op twee continenten.

Vlag van Turkije

In haar lange geschiedenis diende Istanboel als de hoofdstad van het Romeinse Rijk (330–395), het Byzantijnse Rijk (395–1204 en 1261–1453), het Latijnse Keizerrijk (1204–1261) en het Osmaanse Rijk (1453–1922). In 1923 maakte Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, Ankara de nieuwe hoofdstad van Turkije. In 1985 werden de historische gebieden van Istanboel toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2010 werd de stad gekozen als de Europese Hoofdstad van Cultuur.


bewerk 

Artikel uitgelicht

Het Concilie van Constantinopel I was het tweede oecumenische concilie van de christelijke kerken binnen het toenmalige Romeinse Rijk. Het werd in 381 bijeengeroepen door de Oost-Romeinse / Byzantijnse keizer Theodosius I, die zich het jaar tevoren had laten dopen.

Het doel van Theodosius was om door middel van dit tweede concilie de eenheid van de christenen te versterken. Aangezien het arianisme door het eerste oecumenische concilie in 325 in Nicea al als ketterij was veroordeeld, hoefde dit onderwerp niet op de agenda van het tweede concilie te staan. Theodosius gebruikte gewoon zijn keizerlijke macht om de nog zeer grote invloedrijke groep aanhangers van het arianisme zo veel mogelijk uit te schakelen

bewerk 

Afbeelding van de dag

Dolmabahce, Istanbul, Turchia.JPG


Dolmabahçe-paleis

Het Dolmabahçe-paleis (Turks: Dolmabahçe Sarayı) is een paleis in de Turkse stad Istanboel. De sultans van het Ottomaanse Rijk hebben het oude Topkapi-paleis verlaten, omdat het ontbrak aan alle moderne luxe, waar het Dolmabahçe-paleis wel in voorzag.

bewerk 

Overzicht

Amusement
Media
Keuken
bewerk 

Istanboelezen

bewerk 

Wist je dat

bewerk 

Categorieboom

bewerk 

Meehelpen

Gewenste artikelen: Galatasaray-universiteit(en) - Sabancı-universiteit(en) - Europa-fort(en) - Yıldız-paleis(en) - ...

(vul aan↓)

Te verbeteren:


Hagia Sophia - Topkapi-paleis


Artikel zoeken:
bewerk 

Geselecteerde citaat

Napoleon I van Frankrijk
Indien de aarde een enkel land was, zou Istanboel zijn hoofdstad zijn.
bewerk 

Panorama van de dag

[[Afbeelding:|center| 800px |Bosporusbrug en de skyline van Istanboel gezien vanaf de Çamlıca Heuvel, met het financiële district Levent in het centrum, en het financiële district Maslak aan de rechterkant]]
Credits: Kara Sabahat

De Bosporus (Turks: Bogaziçi, Grieks:Βόσπορος), ook bekend als de Straat van Istanboel , is een zeestraat, dat de grens vormt tussen Europa en Azië. De smalste zee-engte van de wereld wordt gebruikt voor internationale scheepvaart, die het Zwarte Zee met het Zee van Marmara verbindt.

bewerk 

Districten van Istanboel

Subportalen van Zuidoost-Europa

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht