Portaal:Istanboel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Istanbul05banner.jpgDropshadow lang.jpg

het portaal waar het Westen en het Oosten bij elkaar komen

bewerk 

Introductie

Istanboel en de Bosporus

Istanboel of Istanbul (Turks: İstanbul; voorheen Byzantium, Nova Roma en Constantinopel geheten) is de grootste stad van Turkije. Istanboel telt 12,8 miljoen (2009) inwoners en is daarmee de op drie na grootste metropool van de wereld. De gelijknamige provincie Istanboel is onderverdeeld in 32 districten. De stad Istanboel is gelegen aan de zeestraat Bosporus, in het noordwesten van het land. Het strekt zich zowel uit over Europa (Thracië) als over Azië (Anatolia) en is daarmee de enige stad in de wereld die gelegen is op twee continenten.

Vlag van Turkije

In haar lange geschiedenis diende Istanboel als de hoofdstad van het Romeinse Rijk (330–395), het Byzantijnse Rijk (395–1204 en 1261–1453), het Latijnse Keizerrijk (1204–1261) en het Osmaanse Rijk (1453–1922). In 1923 maakte Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, Ankara de nieuwe hoofdstad van Turkije. In 1985 werden de historische gebieden van Istanboel toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2010 werd de stad gekozen als de Europese Hoofdstad van Cultuur.


bewerk 

Artikel uitgelicht

Tempel in Miniaturk

Miniatürk is een Turkse miniatuurstad in Istanbul. Miniatürk werd geopend in mei 2003. Het is het grootste miniatuurpark ter wereld met een totale oppervlakte van 60.000 vierkante meter, waarvan 15.000 vierkante meter bebouwd is met miniaturen.

In het miniaturen-gedeelte staan 105 bouwwerken, elk nagebouwd op een schaal van 1:25. Van 45 gebouwen vindt men het origineel in Istanbul, 45 gebouwen staan oorspronkelijk in Anatolië en 15 gebouwen staan in het groot in Ottomaanse gebieden die buiten het tegenwoordige Turkije liggen. Onder deze gebouwen vindt men bestaande gebouwen die belangrijk waren of zijn voor de cultuur, zoals de Hagia Sophia, Fort Rumeli en de Galatatoren, maar ook herrezen gebouwen uit het verleden zoals de Tempel van Artemis in Efeze, het Mausoleum van Halicarnassus en het Ajyad kasteel.

bewerk 

Afbeelding van de dag

Dolmabahce, Istanbul, Turchia.JPG


Dolmabahçe-paleis

Het Dolmabahçe-paleis (Turks: Dolmabahçe Sarayı) is een paleis in de Turkse stad Istanboel. De sultans van het Ottomaanse Rijk hebben het oude Topkapi-paleis verlaten, omdat het ontbrak aan alle moderne luxe, waar het Dolmabahçe-paleis wel in voorzag.

bewerk 

Overzicht

Amusement
Media
Keuken
bewerk 

Istanboelezen

bewerk 

Wist je dat

bewerk 

Categorieboom

bewerk 

Meehelpen

Gewenste artikelen: Galatasaray-universiteit(en) - Sabancı-universiteit(en) - Europa-fort(en) - Yıldız-paleis(en) - ...

(vul aan↓)

Te verbeteren:


Hagia Sophia - Topkapi-paleis


Artikel zoeken:
bewerk 

Geselecteerde citaat

Napoleon I van Frankrijk
Indien de aarde een enkel land was, zou Istanboel zijn hoofdstad zijn.
bewerk 

Panorama van de dag

[[Afbeelding:|center| 800px |Bosporusbrug en de skyline van Istanboel gezien vanaf de Çamlıca Heuvel, met het financiële district Levent in het centrum, en het financiële district Maslak aan de rechterkant]]
Credits: Kara Sabahat

De Bosporus (Turks: Bogaziçi, Grieks:Βόσπορος), ook bekend als de Straat van Istanboel , is een zeestraat, dat de grens vormt tussen Europa en Azië. De smalste zee-engte van de wereld wordt gebruikt voor internationale scheepvaart, die het Zwarte Zee met het Zee van Marmara verbindt.

bewerk 

Districten van Istanboel

Subportalen van Zuidoost-Europa

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht