Portaal:Istanboel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Istanbul skyline.svgDropshadow lang.jpg

het portaal waar het Westen en het Oosten bij elkaar komen

bewerk 

Introductie

Istanboel en de Bosporus

Istanboel of Istanbul (Turks: İstanbul; voorheen Byzantium, Nova Roma en Constantinopel geheten) is de grootste stad van Turkije. Istanboel telt 12,8 miljoen (2009) inwoners en is daarmee de op drie na grootste metropool van de wereld. De gelijknamige provincie Istanboel is onderverdeeld in 32 districten. De stad Istanboel is gelegen aan de zeestraat Bosporus, in het noordwesten van het land. Het strekt zich zowel uit over Europa (Thracië) als over Azië (Anatolia) en is daarmee de enige stad in de wereld die gelegen is op twee continenten.

Vlag van Turkije

In haar lange geschiedenis diende Istanboel als de hoofdstad van het Romeinse Rijk (330–395), het Byzantijnse Rijk (395–1204 en 1261–1453), het Latijnse Keizerrijk (1204–1261) en het Osmaanse Rijk (1453–1922). In 1923 maakte Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, Ankara de nieuwe hoofdstad van Turkije. In 1985 werden de historische gebieden van Istanboel toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2010 werd de stad gekozen als de Europese Hoofdstad van Cultuur.


bewerk 

Artikel uitgelicht

Sapphire van Istanboel

Sapphire van Istanboel, of Sapphire, zal het hoogste gebouw van de belangrijkste zakelijke district van Istanbul, en de tweede hoogste gebouw van Istanbul en Turkije zijn (na de Diamond van Istanboel die in het nabijgelegen Maslak district ligt) wanneer het voltooid wordt in juni 2009. Het is momenteel in aanbouw en is de eerste ecologische wolkenkrabber van het land. Sapphire zal 54 verdiepingen boven de grond stijgen. Het bovengrondse dak bereikt een hoogte van 238 meter (en een structureel hoogte van 261 meter met inbegrip van de torenspits, die niet een radio-antenne is en deel uitmaakt van het ontwerp, en wordt daarom beschouwd als een deel van de totale structurele hoogte van het gebouw.) Wanneer het voltooid wordt, zal het Europa's tweede hoogste wolkenkrabber zijn, na de 264 meter hoge Trioemf-Palas in Moskou, Rusland.

Het is strategisch gelegen nabij de TEM en O1 hoofdweg en de Bosporus en de FSM bruggen en het heeft een directe toegang tot de metro.

bewerk 

Afbeelding van de dag

Dolmabahce, Istanbul, Turchia.JPG


Dolmabahçe-paleis

Het Dolmabahçe-paleis (Turks: Dolmabahçe Sarayı) is een paleis in de Turkse stad Istanboel. De sultans van het Ottomaanse Rijk hebben het oude Topkapi-paleis verlaten, omdat het ontbrak aan alle moderne luxe, waar het Dolmabahçe-paleis wel in voorzag.

bewerk 

Overzicht

Amusement
Media
Keuken
bewerk 

Istanboelezen

bewerk 

Wist je dat

bewerk 

Categorieboom

bewerk 

Meehelpen

Gewenste artikelen: Galatasaray-universiteit(en) - Sabancı-universiteit(en) - Europa-fort(en) - Yıldız-paleis(en) - ...

(vul aan↓)

Te verbeteren:


Hagia Sophia - Topkapi-paleis


Artikel zoeken:
bewerk 

Geselecteerde citaat

Napoleon I van Frankrijk
Indien de aarde een enkel land was, zou Istanboel zijn hoofdstad zijn.
bewerk 

Panorama van de dag

[[Afbeelding:|center| 800px |Bosporusbrug en de skyline van Istanboel gezien vanaf de Çamlıca Heuvel, met het financiële district Levent in het centrum, en het financiële district Maslak aan de rechterkant]]
Credits: Kara Sabahat

De Bosporus (Turks: Bogaziçi, Grieks:Βόσπορος), ook bekend als de Straat van Istanboel , is een zeestraat, dat de grens vormt tussen Europa en Azië. De smalste zee-engte van de wereld wordt gebruikt voor internationale scheepvaart, die het Zwarte Zee met het Zee van Marmara verbindt.

bewerk 

Districten van Istanboel

Subportalen van Zuidoost-Europa

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht