Luchthaven Istanboel Atatürk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Luchthaven Istanbul Atatürk)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Atatürk International Airport
Atatürk International Airport
Atatürk International Airport
IATA: IST ICAO: LTBA
Algemene informatie
Opgericht 1912
Type Civiel en Militair
Eigenaar TAV - Tepe Akfen Venture
Plaats Istanboel
Hoogte 50 m
Coördinaten 40° 59′ NB, 28° 49′ OL
Website http://www.ataturkairport.com/eng/
Locatie in Turkije
Luchthaven Istanboel Atatürk (Turkije)
Luchthaven Istanboel Atatürk
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
17L/35R 3000 m Beton
17R/35L 3000 m Beton
05/23 2300 m Beton
Lijst van luchthavens
Portaal:  Luchtvaart

Luchthaven Istanboel Atatürk (Turks: Atatürk Havalimanı) is het belangrijkste vliegveld van de Turkse stad Istanboel. De luchthaven, genoemd naar de eerste president van de Turkse republiek: Mustafa Kemal Atatürk, is de thuishaven van Turkish Airlines. Sinds de opening van de derde luchthaven bij Istanboel op 29 oktober 2018 is een operatie gestart waarbij in de komende maanden alle vluchten naar de nieuwe luchthaven zullen worden omgeleid. Vanaf 6 april 2019 vertrekken alle vluchten van Turkish Airlines vanaf de nieuwe luchthaven.

Ligging[bewerken]

Atatürk International Airport ligt in het Europese gedeelte van Istanboel, in het stadsdeel Yeşilköy, 24 km zuidwestelijk van het centrum van de stad.

Feiten en cijfers[bewerken]

De luchthaven had in 2007 een passagiersaanbod van 25 miljoen, in 2014 was dit reeds toegenomen tot 57 miljoen passagiers, in 2018 tot 63 miljoen passagiers. Daarmee was de Atatürk luchthaven reeds de op drie na drukste passagiersluchthaven van Europa.

Terminals[bewerken]

De luchthaven heeft drie terminals: de internationale (Terminal A), de binnenlandse (Terminal B) en een vrachtterminal (Terminal C). De internationale terminal staat bekend als efficiënt en modern. Nadat in 2001 Terminal A werd geopend zijn alle binnenlandse vluchten naar de oude geplaatst (nu Terminal B). Vanwege diens leeftijd, Terminal B stamt uit de jaren 1970, werd die niet meer geschikt geacht voor internationale vluchten. De luchthaven nadert eind 2018 begin 2019 zijn sluiting.

Aanslag[bewerken]

Op 28 juni 2016 vond er een aanslag plaats in Terminal 2. Hierbij vielen ten minste 45 doden en 239 gewonden.

Andere luchthavens in Istanboel[bewerken]

Istanboel heeft ook een tweede luchthaven: de Luchthaven Istanboel Sabiha Gökçen. Die luchthaven was in 2014 de op 17 na drukste luchthaven van Europa.

Sinds 2014 wordt gebouwd aan een derde luchthaven bij Istanboel (Turks: İstanbul üçüncü havalimanı), die volgens de Turkse overheden de grootste ter wereld moet worden. De huidige twee luchthavens raken overvol door onder andere de snelle groei van Turkish Airlines.[1] De derde luchthaven gaat sinds de opening van een eerste fase in 2018 (de verdere aanleg en uitbreiding gaat onverminderd verder) de twee andere luchthaven ontlasten en op relatief korte termijn zelfs volledig vervangen.