Luchthaven Istanbul Atatürk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Atatürk International Airport
Atatürk International Airport
Atatürk International Airport
IATA: IST ICAO: LTBA
Algemene informatie
Opgericht 1912
Type Civiel en Militair
Eigenaar TAV - Tepe Akfen Venture
Plaats Istanboel
Hoogte 50 m
Coördinaten 40° 59′ NB, 28° 49′ OL
Website http://www.ataturkairport.com/eng/
Locatie in Turkije
Luchthaven Istanbul Atatürk
Luchthaven Istanbul Atatürk
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
17L/35R 3000 m Beton
17R/35L 3000 m Beton
05/23 2300 m Beton
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Luchthaven Istanbul Atatürk (Turks: Atatürk Havalimanı) is het belangrijkste vliegveld van de Turkse stad Istanboel. De luchthaven is genoemd naar de eerste president van de Turkse republiek: Mustafa Kemal Atatürk.

Ligging[bewerken]

Atatürk International Airport ligt in het Europese gedeelte van Istanboel, in het stadsdeel Yeşilköy, 24 km zuidwestelijk van het centrum van de stad.

Feiten en cijfers[bewerken]

De luchthaven had in 2007 een passagiersaanbod van 25 miljoen, in 2014 was dit reeds toegenomen tot 57 miljoen passagiers. Daarmee was de Atatürk luchthaven reeds de op drie na drukste passagiersluchthaven van Europa.

De luchthaven is de thuishaven van Turkish Airlines. Er zijn drie terminals, de internationale (terminal A), de binnenlandse (terminal B) en een vrachtterminal. Istanbul kent nog een tweede luchthaven, de Luchthaven Istanbul Sabiha Gökçen dewelke in 2014 de op 17 na drukste luchthaven van Europa was.

Er wordt sinds 2014 gebouwd aan een nieuwe luchthaven boven İstanbul: İstanbul üçüncü havalimanı (Letterlijk: Derde luchthaven van Istanboel), welke volgens de Turkse overheden de grootste ter wereld moet worden. De huidige twee luchthavens raken overvol door onder andere de snelle groei van Turkish Airlines.[1]

Terminals[bewerken]

Er zijn drie terminals, één internationale (Terminal A), één voor binnenlandse vluchten (Terminal B) en één voor vracht (Terminal C). De internationale terminal is heel efficiënt en modern. Nadat in 2001 Terminal A werd geopend zijn alle binnenlandse vluchten naar de oude geplaatst (nu Terminal B). Die is in in de jaren 70 stijl en was niet meer geschikt voor internationale vluchten. De nieuwe terminal kan meer passagiers aan dan de oude. Er zijn plannen om de oude gebouwen aan de oostkant van het vliegveld om te bouwen tot een nieuwe terminal voor het binnenland.