Portaal:Parijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eiffel Tower from Place du Trocadéro.jpg
Paris portal title.gif

jouw wikigids door
de lichtstad

bewerk 

Introductie

Parijs (Frans: Paris), ook wel Lichtstad (Ville Lumière) is de hoofdstad en met afstand de grootste stad van Frankrijk. Het is de zetel van de Franse regering. Met zijn 2 miljoen inwoners in het centrum en 10 miljoen voor de hele agglomeratie, met inbegrip van de 'banlieue' (voorsteden), is het na Londen de grootste stad van West-Europa.

In Parijs zijn de uitgaansmogelijkheden enorm. Men kan naar het theater, opera, dans, muziek, bioscoop en cabaret. Ook het aanbod van de 150 Parijse musea is zeer gevarieerd, van schilderkunst tot wetenschap en van natuur tot internationale culturen. Het hoogste gebouw, en misschien ook het beroemdste, is de Eiffeltoren met een hoogte van 324 meter. De Parijse skyline kent dankzij de schaarse ruimte meer dan 80 wolkenkrabbers hoger dan 100 meter. Het is portaal van de week geweest in de 3de week van mei 2018. Lees verder >>>

overzicht bewerk 

Arrondissementen

bewerk 

Overzicht

Keuken


bewerk 

Bezienswaardigheden

overzicht bewerk 

Bezienswaardigheid
van de maand

I.M. Pei's piramide op de binnenplaats van het Louvre

Het Louvre (Frans: Musée du Louvre of kortweg: Le Louvre) is een uitermate groot museum in het hart van Frankrijk, Parijs. Het ligt net ten noorden van de Seine en is eenvoudig met de metro te bereiken. Het bestaat uit 3 vleugels, de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. Het meest beroemde schilderij in het Louvre is ongetwijfeld de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

Het Louvre is gevestigd in een van oorsprong middeleeuws kasteel dat door de koningen van Frankrijk werd gebruikt. Op 10 augustus 1793 wordt het Louvre geopend als museum, een van de oudste ter wereld.

bewerk 

Parijzenaren

bewerk 

Meehelpen

bewerk 

Overzichten

Subportalen van West-Europa
België

Frankrijk

Ierland
Luxemburg

Nederland

Verenigd Koninkrijk

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht