Les Halles (markt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Les Halles
Les Halles
Les Halles
Locatie Parijs
Openingsdatum 12e eeuw
Herontwikkeling tussen 1854 en 1866 en rond 1970
Officiële website

Les Halles (Nederlands: de hallen) was het grote aanvoerpunt in Parijs voor vers voedsel. De handel werd over verschillende markten verspreid. Al in de 12e eeuw werden er markten gehouden in de open lucht van Parijs. Tegenwoordig is het een groot winkelcentrum in het 1e arrondissement.

Toen Napoleon III in 1852 zijn keizerrijk stichtte, had hij grootse plannen met Parijs. In het prestigieuze ontwerp van twaalf boulevards in een stervorm lag het marktterrein in de weg. Prefect Georges-Eugène Haussmann liet daarom tussen 1854 en 1866 tien overdekte markthallen bouwen, architect Victor Baltard ontwierp daarvoor gietijzeren boogconstructies met glazen daken.

De hallen trokken ook veel toeristen. Bekend uit die tijd zijn de, nog voor een deel in de Rue Saint-Denis bestaande, kroegen en bistro's. In de speelfilm Irma la Douce uit 1963 van Billy Wilder zijn scènes te zien die zijn opgenomen in de hallen. Met hoofdrollen van Jack Lemmon en Shirley MacLaine

In 1970 werden de hallen afgebroken en werd de markt naar Rungis buiten Parijs verplaatst. De reden daarvoor was dat de groeiende stroom vrachtwagens niet meer door de binnenstad kon. Tegenwoordig is op dezelfde plaats een groot, grotendeels ondergronds winkelcentrum gebouwd, het Forum des Halles.

Dertig jaar later was de plaats niet meer in trek en verschraalde het winkelaanbod. Sinds 2010 wordt de site dan ook vernieuwd. In april 2016 opent op deze plaats een nieuw, architecturaal gebouw van vijf verdiepingen hoog en een vernieuwd ondergronds monument.[1]

Les Halles is een van de grootste winkelcentra van de wereld.

Nabij bevindt zich het metrostation Les Halles.

Panorama van Les Halles
Panorama van Les Halles