Les Halles (markt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Les Halles of in het Nederlands De Hallen waren de grote aanvoerpunten in Parijs voor vers voedsel.

Al in de 12e eeuw werden er markten gehouden in de open lucht van Parijs. Toen Napoleon III in 1852 zijn keizerrijk stichtte, had hij grootse plannen met zijn hoofdstad. In het prestigieuze ontwerp van twaalf boulevards in een stervorm lag het marktterrein in de weg. Prefect Georges Eugène Haussmann liet daarom tussen 1854 en 1866 tien overdekte markthallen bouwen op de linker Seineoever. Architect Victor Baltard ontwierp gietijzeren boogconstructies met glazen daken.

De sfeer trok ook veel toeristen. Bekend uit die tijd zijn de, nog voor een deel in de Rue Saint-Denis bestaande, kroegen en bistro's, waar altijd goede en goedkope uiensoep werd geserveerd.

In de speelfilm Irma la Douce uit 1963 van Billy Wilder zijn mooie scènes te zien die zijn opgenomen in de hallen van weleer. Met hoofdrollen van Jack Lemmon en Shirley MacLaine

In 1970, toen de binnenstad, waar Les Halles lagen, de groeiende stroom vrachtwagens niet meer kon verwerken, werden de markante hallen afgebroken en werd de markt naar Rungis buiten Parijs verplaatst.

Tegenwoordig is op de plaats van Les Halles een groot, grotendeels ondergronds winkelcentrum gebouwd genaamd Forum des Halles. Nabij bevindt zich het metrostation Les Halles.

Zie ook[bewerken]