Les Halles (markt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Les Halles
Les Halles (2016)
Les Halles (2016)
Locatie Parijs
Openingsdatum 12e eeuw
Herontwikkeling tussen 1854 en 1866 en rond 1970
Officiële website

Les Halles de Paris (afgekort tot Les Halles, Nederlands: de hallen) was eeuwenlang een grote markt in het eerste arrondissement van Parijs. Al in de 12e eeuw werden er markten gehouden in de open lucht. De negentiende-eeuwse schrijver Emile Zola beschreef Les Halles als "de buik van Parijs".

Toen Napoleon III in 1852 zijn keizerrijk stichtte, had hij grootse plannen met Parijs. In het prestigieuze ontwerp van twaalf boulevards in een stervorm lag het marktterrein in de weg. Prefect Georges-Eugène Haussmann liet daarom tussen 1854 en 1866 tien overdekte markthallen bouwen. Architect Victor Baltard ontwierp daarvoor gietijzeren boogconstructies met glazen daken. Zola tekende het leven in de hallen in zijn roman Le Ventre de Paris (1873).

Forum des Halles[bewerken]

In 1970 werd het complex volledig afgebroken en werd de versmarkt naar Rungis buiten Parijs verplaatst. De reden daarvoor was dat de groeiende stroom vrachtwagens niet meer door de binnenstad kon. Twee van de negentiende-eeuwse gietijzeren constructies zijn op een andere plek opnieuw opgebouwd: een staat in Nogent-sur-Marne, de andere in het Japanse Yokohama. Op de vrijgekomen plek werd een groot, grotendeels ondergronds, winkelcentrum gebouwd, het Forum des Halles. Onder Les Halles werden het metrostation Les Halles en het RER-station Châtelet-Les Halles gebouwd. Dit gecombineerde station in het hart van Parijs wordt dagelijks door ongeveer 750.000 reizigers aangedaan.

In 2010 werd begonnen met de sloop van het Forum des Halles. In april 2016 opende op de plek van deze voormalige markt een nieuw, architecturaal gebouw van vijf verdiepingen hoog met een winkelcentrum, een conservatorium, bibliotheek en een hip-hop-centrum.[1][2]