Portaal:Parijs/Bezienswaardigheid uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
/01 Montmartre
/02 Conciergerie
/03 Palais du Luxembourg
/04 Opéra Garnier
/05 Galeries Lafayette
/06 Moulin Rouge
/07 Eiffeltoren
/08 Arc de Triomphe
/09 Louvre
/10 Notre Dame
/11 Stade de France
/12 Grande Arche

Montmartre[brontekst bewerken]

Parijs gezien vanuit Montmartre
Parijs gezien vanuit Montmartre

Montmartre is de hoogste heuvel van Parijs, gelegen in het 18e arrondissement. Deze heuvel is zo'n 130 meter hoog. Montmartre is voor toeristen een van de bekendste plekken van Parijs. Boven op Montmartre is er een mooi uitzicht op de stad. De wijk Montmartre trekt al heel lang veel kunstenaars en vooral schilders. Op het Place du Tertre, bovenop de heuvel, worden de speciaal voor het toerisme gemaakte schilderijen verkocht. Op de heuvel van Montmartre staat de grote witte basiliek Sacré-Cœur. In de buurt van de wijngaard staat een van de laatste cabarets (Lapin Agile) die bedoeld waren om zang, voordracht en humor bij elkaar te brengen. Lees verder >>>

Conciergerie[brontekst bewerken]

La Conciergerie
La Conciergerie

La Conciergerie is een voormalige gevangenis in Parijs. Het oude fort staat op het Ile de la Cité aan de westoever van de Seine, vlakbij de Notre Dame. Het maakt nu deel uit van het Franse paleis van justitie.

Filips IV de Schone (1285-1314) liet de Conciergerie halverwege de 14e eeuw bouwen door de architecten Nicolas des Chaumes en Jean de Saint-Germer. Het was een fort van de Comte des Cierges (graaf der kaarsen), die de scepter zwaaide over belastingen en huisvesting. In 1358 verhuisde de koninklijke familie naar het Louvre. Vanaf 1391 deed het dienst als staatsgevangenis voor soms wel 1200 gevangenen. Lees verder >>>

Palais du Luxembourg[brontekst bewerken]

Palais du Luxembourg
Palais du Luxembourg

Het Palais du Luxembourg is een paleis in het 6e arrondissement van Parijs. Ten zuiden ervan liggen de tuinen van Jardin du Luxembourg. In de bibliotheek hangen schilderijen van Eugène Delacroix. Op het plafond van de aanbouw heeft Jacob Jordaens een voorstelling van de tekens van de dierenriem aangebracht. In de Salon du livre d'Or zijn de 17e eeuwse lambriseringen en de schilderijen te zien die ooit de vertrekken van Maria de' Medici sierden. De meubilering van de raadzaal van de senaat, de eregalerij en de meeste salons stamt uit de tijd van Louis-Philippe. In het grote trappenhuis, dat van de hand van Chalgrin is, hingen ooit schilderijen van Rubens. Lees verder >>>

Opéra Garnier[brontekst bewerken]

Opéra Garnier
Opéra Garnier

Opéra Garnier is een operagebouw in het 9e arrondissement in Parijs. De Opéra Garnier is ontworpen door architect Charles Garnier in opdracht van Napoleon III en werd gebouwd tussen 1861 en 1875. Het gebouw zou geopend worden in 1871, maar de opening werd vanwege de Frans-Duitse Oorlog uitgesteld tot 5 januari 1875.

Het interieur is rijkelijk voorzien van bladgoud, fresco's en marmer. Het plafond werd in 1964 beschilderd door Marc Chagall. De stijl is barok, eclectisch en extravagant te noemen. Opéra Garnier is het grootste operagebouw ter wereld met een oppervlakte van ruim 11.000 m². het gebouw is ook bekend doordat het Het spook van de opera (roman) zich er afspeelt. Volgens de roman van Gaston Leroux zou dit misvormde wezen in de ondergrondse gangen van de Opéra rondzwerven. Lees verder >>>

Galeries Lafayette[brontekst bewerken]

De glas in lood koepel van Lafayette in Parijs
De glas in lood koepel van Lafayette in Parijs

Galeries Lafayette is een Franse warenhuisketen. In meer dan zestig grote Franse steden is er een warenhuis van Lafayette aanwezig. Het bekendste en meest prestigieuze is gelegen in Parijse departement, in het 9e arrondissement van Quartier. Het staat op de Boulevard Haussmann, een van de belangrijkste winkelstraten in Parijs.

In 1893 openden Theophile Bader en Alphonse Kahn een klein warenhuis in Parijs, op de hoek van de Rue La Fayette en de Rue de la Chaussée d'Antin. Het warenhuis werd in de periode 1896 tot en met 1905 fors uitgebreid. In 1912 werd de reusachtige koepel van glas in lood gebouwd door de architect Ferdinand Cahnautin en glaskunstenaar Jacques Grüber. Vanaf het dak van Galeries Lafayette heeft men een wijd uitzicht over Parijs. In dit tien verdiepingen tellende warenhuis worden meer dan 75.000 merken aangeboden en bevinden zich meerdere restaurants en bars. Het gebouw is een stadsmonument.

Lees verder >>>

Moulin Rouge[brontekst bewerken]

Moulin Rouge
Moulin Rouge

De Moulin Rouge (Frans voor "rode molen") is een cabaret. Het ligt aan de Boulevard Clichy in de rosse buurt van Pigalle vlak bij Montmartre in Parijs (departement) in het 18e arrondissement. Het iconische gebouw is te herkennen aan de grote rode imitatiewindmolen op het dak. De Moulin Rouge werd op 6 oktober 1889 geopend.

De Moulin Rouge is een symbool van het bohémien. Het trekt jaarlijks duizenden toeristen en is wereldwijd geïmiteerd. Het cabaret was de inspiratie voor veel schilderijen van Henri de Toulouse-Lautrec en affiches van Jules Chéret. Veel boeken en films spelen zich af in en rond de nachtclub. Een bekende film is Moulin Rouge! uit 2001 met Ewan McGregor en Nicole Kidman in de hoofdrollen. Lees verder >>>

Eiffeltoren[brontekst bewerken]

De Eiffeltoren is het opmerkelijkste monument in het 7e arrondissement van Parijs en een van de meest bezochte bezienswaardigheden in de Franse hoofdstad. De Eiffeltoren is wereldwijd het symbool van Parijs. Het wordt door velen gezien als een van de niet-klassieke wereldwonderen. De Eiffeltoren werd tussen 1887 en 1889 gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1889.

De toren is ontworpen door deingenieurs Maurice Koechlin en Émile Nouguier, twee medewerkers van naamgever Gustave Eiffel. De toren ontvangt jaarlijks meer dan zes miljoen bezoekers en is daarmee het meest bezochte monument ter wereld. Op 28 november 2002 verwelkomde de Eiffeltoren zijn 200.000.000ste gast.

Zonder de televisieantenne mee te rekenen is de Eiffeltoren 317 meter hoog (324 meter met antenne). lees verder >>>

Arc de Triomphe[brontekst bewerken]

Arc de Triomphe. Foto: JOOP
Arc de Triomphe. Foto: JOOP

De Arc de Triomphe (Nederlands: Triomfboog) is een triomfboog en een van de bekendste bouwwerken van Parijs in het 8e arrondissement.

Het bouwwerk staat op de Place Charles de Gaulle, een van de drukste verkeerspleinen van Parijs, aan het westelijke eind van de Champs-Élysées waar twaalf banen samenkomen. De triomfboog is ongeveer 50 meter hoog, 45 meter breed en 22 meter diep. Hij is de op twee na grootste in de wereld. De bouw begon in 1806, ter ere van een van Napoleons overwinningen bij Austerlitz. Pas rond 1836, onder koning Lodewijk Filips, werd de bouw voltooid.

Louvre[brontekst bewerken]

I.M. Pei's piramide op de binnenplaats van het Louvre
I.M. Pei's piramide op de binnenplaats van het Louvre

Het Louvre (Frans: Musée du Louvre of kortweg: Le Louvre) is een uitermate groot museum in het hart van Frankrijk, Parijs. Het ligt net ten noorden van de Seine en is eenvoudig met de metro te bereiken. Het bestaat uit 3 vleugels, de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. Het meest beroemde schilderij in het Louvre is ongetwijfeld de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

Het Louvre is gevestigd in een van oorsprong middeleeuws kasteel dat door de koningen van Frankrijk werd gebruikt. Op 10 augustus 1793 wordt het Louvre geopend als museum, een van de oudste ter wereld.

Notre-Dame[brontekst bewerken]

Frontzicht van de Notre-Dame
Frontzicht van de Notre-Dame

De Notre-Dame van Parijs is een imposante, in vroeggotische stijl opgetrokken kathedraal op het eiland midden van de Seine, "Ile de la Cité", in het centrum van Parijs. De kathedraal werd in opdracht van bisschop Maurice de Sully gebouwd in de tijd van Lodewijk VII. De eerste steen werd in 1163 door paus Alexander III geplaatst. De bouw werd in 1345 voltooid.

De Notre-Dame is 130 meter lang, de twee niet-afgebouwde torens, die een hoogte hebben van 69 meter, kunnen beklommen worden en bieden een uitzicht over de stad.

Stade de France[brontekst bewerken]

De Stade de France is een stadion dicht bij Parijs, meer bepaald in de voorstad Saint-Denis. Het wordt gebruikt voor tal van sportmanifestaties zoals voetbal, rugby, atletiek en voor openluchtmanifestaties. Het bevat 80.000 overdekte zitplaatsen. Het werd officieel geopend op 28 januari 1998, waarbij tussen Frankrijk en Spanje een openingswedstrijd gespeeld werd waarbij Frankrijk met 1-0 won. Vier architecten (Macary, Zubléna, Regembal, Costantin) werkten aan de realisatie van het stadion. Het 14.000 ton wegend dak hangt op 40 meter hoogte, en het is mogelijk om de onderste tribune, die uit 25.000 zitplaatsen bestaat, met 15 meter naar achteren te verplaatsen zodat het stadion omgevormd kan worden in een olympisch stadion. Lees verder >>>

Grande Arche[brontekst bewerken]

La Grande Arche de la Fraternité is een gebouw in de wijk La Défense in Parijs. De Deense architect Johann Otto von Sprechelsen wilde een 20e eeuwse versie van de Arc de Triomphe. Toen hij in 1987 overleed nam de Franse architect Paul Andreu het werk over. In 1989 werd het gebouw geopend. De Arch is een kubus waarvan de binnenkant open is. Hij heeft een hoogte van 110 meter (zo hoog dat de Notre Dame erin zou passen), een lengte van 108 meter en een breedte van 112 meter. Het gebouw telt 35 verdiepingen en er werken 4000 mensen. In het gebouw zijn kantoren gevestigd, en de bovenste verdiepingen zijn onder andere in gebruik als expositieruimte, restaurant en winkel. Het restaurant is op werkdagen voor de lunch geopend, en in de zomer ook op zaterdagavond. Lees verder >>>