Montmartre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Montmartre
Wijk van Parijs
Montmartre
Montmartre
Kerngegevens
Gemeente Parijs
Stadsdeel 18e arrondissement
Coördinaten 48° 53′ NB, 2° 20′ OL
Foto's
Uitzicht op Montmartre, met de Sacré-Cœur
Uitzicht op Montmartre, met de Sacré-Cœur
Gezicht op de Sacré-Cœur vanuit de rue Briquet
Gezicht op de Sacré-Cœur vanuit de rue Briquet

Montmartre is een hoge heuvel en een wijk in Parijs, gelegen in het 18e arrondissement. Als men het over de heuvel heeft, wordt er vaak gesproken over la Butte Montmartre. In tegenstelling tot wat vaak vermeld wordt, is het niet het hoogste punt van Parijs; dat ligt in de rue du Télégraphe, in het 20e arrondissement. Op de heuvel van Montmartre staat de grote witte Basilique du Sacré-Cœur.

De heuvel is zo'n 134 meter hoog. Montmartre is voor toeristen een van de bekendste plekken van Parijs. Boven op Montmartre heeft men uitzicht over de stad. De wijk Montmartre trekt traditioneel kunstenaars en vooral schilders aan. Op de Place du Tertre, boven op de heuvel, worden speciaal voor toeristen gemaakte schilderijen verkocht.

Montmartre is ook bekend vanwege zijn (vaak steile) trappen. Bij metrohalte Anvers vindt men de Funiculaire de Montmartre; de daaraan parallel gelegen rue Foyatier bestaat uit een 222 treden tellende trap die naar het bordes van de Sacré-Cœur leidt.

In de buurt van de wijngaard staat een van de bekendste cabarets van de buurt, de Lapin Agile. De meeste theaters vindt men aan de zuidkant van de heuvel, aan de rue des Martyrs en de aan Pigalle grenzende Boulevard de Clichy. Montmartre heeft twee kerkhoven; het bekendst is het Cimetière de Montmartre dat in 1795 in gebruik genomen werd. Er liggen verschillende bekende Franse kunstenaars begraven. Een kleiner kerkhof, het Cimetière Saint-Vincent, ligt aan de Rue Caulaincourt.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk was Montmartre een dorp op een heuvel buiten Parijs. De naam is waarschijnlijk afgeleid van Mons Martis ("Marsberg"), omdat er in de Romeinse tijd een aan Mars gewijde tempel stond. Een tweede oorsprong van de naam kan le mont du martyr ("martelaarsberg") zijn, omdat volgens de overlevering Dionysius, de eerste bisschop van Parijs, hier onthoofd werd. Hij vond dit echter geen leuk plekje, dus nam hij zijn hoofd onder zijn arm en liet zich wat verderop begraven, in de huidige voorstad Saint-Denis. Een van de straten die naar Montmartre leidt heet Rue des Martyrs.

Het werd ook wel Place Blanche genoemd, omdat hier een kalksteengroeve was die de economische motor van het dorp was. In 1860 werd het dorpje bij de door baron Haussmann geïnstigeerde gebiedsuitbreidingen van Parijs geannexeerd, en aan het nieuwe 18e arrondissement toegevoegd. In de 19e eeuw begonnen schrijvers en kunstenaars zich hier te verzamelen, en vele bekende kunstenaars, onder wie Pissarro, Toulouse-Lautrec, Van Gogh, en Picasso hebben in Montmartre gewoond. Tegenwoordig wonen er vooral kunstenaars die van het toerisme leven.

Zie ook[bewerken]

Panoramisch uitzicht over Parijs vanaf Montmartre
Panoramisch uitzicht over Parijs vanaf Montmartre