Slag om Parijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag bij Parijs
Onderdeel van Zesde Coalitieoorlog
Verdediging van Clichy, Hauts-de-Seine tijdens de slag bij Parijs
Datum 30-31 maart 1814
Locatie Parijs, Frankrijk
Resultaat Overwinning van de Zesde Coalitie
Strijdende partijen
Frankrijk Rusland
Oostenrijk
Pruisen
Leiders en commandanten
Jozef Bonaparte
Auguste de Marmont
Jeannot de Moncey
Édouard Mortier
Alexander I van Rusland
Michael Andreas Barclay de Tolly
Louis Alexandre Langeron
Karl von Schwarzenberg
Ignaz Giulay
Frederik Willem II van Pruisen
Gebhard Leberecht von Blucher
Troepensterkte
23.000 Franse soldaten
6.000 gardisten
155.000
Verliezen
5.000 18.000

De Slag om Parijs was een slag die werd geleverd op 30 en 31 maart 1814. Het was de laatste en definitieve overwinning van de Zesde Coalitie (Rusland, Oostenrijk en Pruisen) op het Eerste Franse Keizerrijk onder leiding van Napoleon.

Na de mislukte invasie van Rusland trok Napoleon zich met zijn legers terug in 1813. De coalitielegers voegden zich samen en overwonnen de Fransen in de slag bij Leipzig. Keizer Frans I van Oostenrijk was geïnteresseerd in vrede met de Fransen maar Rusland, gesteund door Pruisen, wilde Frankrijk binnenvallen en Parijs innemen als vergelding voor de plundering van Moskou door Napoleon een jaar eerder. Na de inname van Parijs door de legers van Rusland, Pruisen en Oostenrijk met aan het hoofd tsaar Alexander I van Rusland werd Napoleon genoodzaakt zijn troon op te geven en werd hij verbannen naar het eiland Elba. Dit was de eerste inname van Parijs door vreemde legers in bijna 400 jaar (sinds de Honderdjarige Oorlog).

Lodewijk XVIII, volgens de Zesde Coalitie de wettelijke monarch van Frankrijk, landde op 24 april in Calais en kwam op 3 mei aan te Parijs.