Place Charles de Gaulle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Place Charles de Gaulle

De Place Charles de Gaulle, of voorheen Place de l'Étoile, is het plein in Parijs, waar de Arc de Triomphe staat. Het plein is genoemd naar president Charles de Gaulle. Tot 13 november 1970 was de naam van dit plein Place de l'Étoile. Het is een van de drukste pleinen in Parijs.

Het 8e, 16e en 17e arrondissement van Parijs komen op het plein uit.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Place Charles de Gaulle bij nacht

De oorspronkelijke naam van het plein was Butte Chaillot. Het was het einde van de in 1670 aangelegde Champs-Élysées. De Marquis de Marigny liet er in 1777 een plein met zijwegen van maken, in dezelfde tijd dat hij langs de Champs Élysées bomen liet planten. Door de vorm van het plein kreeg het de naam Place de l'Étoile. (étoile: ster).

In 1787 werden de Muur van de Belastingpachters (Mur des Fermiers généraux) en la Barrière de l'Étoile, of ook la Barrière de Neuilly, gebouwd. Zij kwamen uit op de Place de l'Étoile. Op deze manier kon tolgeld worden geïnd. In de 19e eeuw werden beide muren afgebroken.

In de 19e eeuw liet Haussmann de Place de l'Étoile en de daarop uitkomende lanen ingrijpend veranderen. Dit was een onderdeel van zijn plannen om Parijs stedebouwkundig nieuw in te richten.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Oversteken op de Place Charles de Gaulle is levensgevaarlijk. Voetgangers, die naar de Arc de Triomphe gaan, gebruiken de voetgangerstunnel van het metrostation onder het plein.

De verkeerscirculatie op de Place Charles de Gaulle is zo druk, dat tussen de verschillende verzekeraars een knock-for-knock agreement is afgesproken. Dat komt erop neer, dat iedere verzekeraar alleen de schade van eigen klanten betaalt. Toch kan het verkeer er goed doorrijden. Fietsers doen er verstandig aan het plein te vermijden. Net zoals veel andere boulevards in Parijs is de Place Charles de Gaulle bestraat met klinkers.

Place Charles de Gaulle, Paris

Op het plein komen 12 straten uit. Met de klok mee vanuit het noorden zijn dit:

 1. Avenue de Wagram
 2. Avenue Hoche
 3. Avenue de Friedland
 4. Champs-Élysées
 5. Avenue Marceau
 6. Avenue d'Iéna
 7. Avenue Kléber
 8. Avenue Victor Hugo
 9. Avenue Foch
 10. Avenue de la Grande-Armée
 11. Avenue Carnot
 12. Avenue Mac-Mahon

De Axe historique, de lijn van brede boulevards door Parijs van het Louvre naar la Défense, kruist de Place Charles de Gaulle.

Zie de categorie Place Charles-de-Gaulle (Paris) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.