Place de l'Opéra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Place de l'Opéra
Place de l'Opéra (Parijs)
Place de l'Opéra
Coördinaten 48° 52′ NB, 2° 20′ OL
Arrondissement 9e
Quartier Quartier de l'Opéra
Lengte 90 m
Breedte 35 m
Bouwjaar rond 1860
Naam sinds aanleg
De Opéra aan het plein
Portaal  Portaalicoon   Parijs

De Place de l'Opéra ("Operaplein"), ontworpen in de jaren '60 van de 19e eeuw, is een plein in de Franse hoofdstad Parijs, in het 9e arrondissement. Het plein ligt voor de Opéra Garnier en is het kruispunt van de Boulevard des Italiens, de Boulevard des Capucines, de Avenue de l'Opéra, de Rue Auber, de Rue Halévy, de Rue de la Paix en de Rue du Quatre-Septembre. De opera ligt nabij La Fayette, het bekendste en grootste winkelcentrum van Parijs.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Panorama of Place de L'Opera (1900)
Het plein rond 1900

In de tijd dat het plein gebouwd werd, tegelijkertijd met de Opéra van Charles Garnier, was de belangrijkste functie ervan om voorbijgangers de gelegenheid te geven de hoofdfaçade van het nieuwe bouwwerk te aanschouwen. De Place de l'Opéra maakte ook deel uit van de planologische transformaties van de hoofdstad, zoals bevolen door Napoleon III en gerealiseerd door baron Georges-Eugène Haussmann, bedoeld om de doorstroming van alle soorten verkeer te vergemakkelijken.

Metrostation[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het begin van de 20e eeuw ontwikkelde zich een polemiek over het net gebouwde metrostation. Het station werd gebouwd in de opkomende art-nouveau-stijl, die hevig contrasteerde met de volgens academische tradities ontworpen gebouwen in de omgeving, waaronder de Opéra. In talrijke debatten werden de hoogte en de stijl van het ontwerp van het station veroordeeld, vanwege de verschillen met de Opéra. Het idee voor een bovengronds station met een metalen structuur werd afgeblazen en vervangen door een ontwerp met onopvallende ingangen, die uitkomen op de twee centrale verhogingen die er nu nog steeds staan.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Place de l'Opéra is een belangrijk kruispunt en bezienswaardigheid geworden, zowel voor de Parijse bevolking als voor de toeristen. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn het feit dat het plein het metrostation Opéra huisvest, waar de drukke lijnen 3, 7 en 8 binnenkomen, en dat het een kruispunt is van de belangrijkste verbindingswegen van het noordwestelijke deel van de hoofdstad. Het plein ligt in het centrum van een zakenwijk, waar veel hoofdkantoren, banken en verzekeringsbedrijven te vinden zijn, evenals enkele luxe winkels en warenhuizen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Place de l'Opéra (Paris) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.