Place de la Bastille

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Colonne de Juillet, met aan de zuidzijde een grote voetgangersruimte (na het weghalen van de brede en drukke weg)
Colonne de Juillet vanuit dezelfde zijde als hierboven, maar nog met autoverkeer (voor de herinrichting van 2019)

De Place de la Bastille is een plein in Parijs. Tot aan de Franse Revolutie stond hier de Bastille Saint-Antoine die in 1789 werd gesloopt. Bovengronds zijn de contouren van het gebouw met noppen in het plaveisel aangegeven. In het metrostation Bastille is nog een stuk fundering van de vroegere vesting zichtbaar.

Het plein ligt op de grens van het 4e, 11e en 12e arrondissement. Het wordt doorsneden door het ondergrondse gedeelte van het Canal Saint-Martin.

Hier lag eertijds een brede verkeersrotonde rond het monument. Bij de herinrichting in 2019-2021 (in een reeks van zeven pleinen) werd deze rotonde aan de zuidkant doorgeknipt. Daardoor is op het plein een grote geplaveide voetgangers- en verblijfsruimte ontstaan, waar de versmalde verkeersweg, met een tweerichtingsfietspad aan de binnenkant, omheen wordt geleid.[1][2] Een brede trap aan de zuidzijde leidt onder het metrostation door naar de binnenhaven van het Arsenal, het beginpunt van het Canal Saint-Martin.

Het begrip Bastille leeft voort in de naam van het plein, van het naar het plein genoemde metrostation, en van de Opéra Bastille (1989), die er tussen 1984 en 1989 werd gebouwd op de plaats van het vroegere kopstation Paris-Bastille.

Colonne de Juillet[bewerken | brontekst bewerken]

In het midden van het plein staat een gedenkzuil, de Colonne de Juillet ('kolom van juli'), die tussen 1835 en 1840 werd opgericht. Het is een gedenkteken voor de Parijse opstanden van juli 1830 (Julirevolutie), en voor die in februari 1848 (Februarirevolutie). De slachtoffers van de beide opstanden rusten onder de zuil.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Place de la Bastille op Wikimedia Commons.