Place de la Nation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Place de la Nation
Place de la Nation
Place de la Nation
Coördinaten 48° 51′ NB, 2° 24′ OL
Arrondissement 11e, 12e
Quartier Sainte-Marguerite
Picpus
Lengte diameter van 252 m
Breedte diameter van 252 m
Bouwjaar al aanwezig op de plattegrond van Delagrive (1728)
Naam sinds 2 juli 1880
Beelden van Aimé-Jules Dalou op de Place de la Nation
Beelden van Aimé-Jules Dalou op de Place de la Nation
Portaal  Portaalicoon   Parijs

De Place de la Nation ("Natieplein"), vroeger Place du Trône en Place du Trône-Renversé genoemd, is een plein in de Franse hoofdstad Parijs, op de grens van het 11e en 12e arrondissement.

Geschiedenis[bewerken]

Op deze plek werd op 26 juli 1660 een troon geïnstalleerd voor de plechtige aankomst in Parijs van koning Lodewijk XIV en Maria-Theresia van Spanje, die terugkeerden uit Saint-Jean-de-Luz na hun bruiloft. Hier komt de oorspronkelijke naam Place du Trône ("Troonplein") vandaan. Na de arrestatie van Lodewijk XVI op 10 augustus 1792 werd het plein omgedoopt tot Place du Trône-Renversé ("Omvergeworpen-Troonplein").

Het plein tijdens de Franse Revolutie[bewerken]

De twee zuilen in de namiddag.

Ten tijde van de Franse Revolutie was het plein braakliggend terrein. Bij het doortrekken van de loop van de mur des Fermiers généraux tot voorbij de stad – toen nog grotendeels platteland met enkele huizen, tuinen en kloosters – liet men een grote ruimte open op de grazige en hobbelige grond, die daarvoor werd gebruikt als wijngaarden en groentetuinen. Aan de rand stonden de twee zuilen met standbeelden van Filips II en Lodewijk IX, ontworpen door Claude Nicolas Ledoux om de toegang tot de stad waar het octroi (accijns) gold te omlijsten. Vlakbij dit gebouw, op het schaduwrijkste stuk, werd de guillotine geïnstalleerd.

Enkele bekende figuren die hier werden geëxecuteerd waren:

De opgehangen personen werden begraven op de begraafplaats van Picpus. De guillotine stond op de plaats waar nu een winkel genaamd Damart staat.

Nieuwere geschiedenis[bewerken]

De huidige naam is afkomstig van de Quatorze Juillet uit 1880, als eerbetoon aan de Franse natie. Het centrale monument, Le Triomphe de la République, bestaat uit een groep bronzen beelden van de beeldhouwer Aimé-Jules Dalou. Het is ontworpen in 1889 voor het honderdjarig jubileum van de Franse Revolutie. Eerst stond er een gipsen versie; deze is in 1889 vervangen door een van brons. Geplaatst op een wereldbol staat Marianne, het symbool van de Franse Revolutie, in een kar getrokken door leeuwen en omringd door diverse symbolische figuren. Het standbeeld kijkt in de richting van de Place de la Bastille, waardoor er een lijn ontstaat, vergelijkbaar met de Grand Axe. Deze wordt vaak gebruikt voor manifestaties die verbonden zijn met de Franse republiek.

Op 22 juni 1963 organiseerde het tijdschrift Salut les copains op het plein een concert met zangers als Johnny Hallyday, Richard Anthony, Eddy Mitchell, Frank Alamo en enkele andere bekende artiesten uit die tijd. Er kwamen meer dan 150.000 jongeren op af, en het werd een groot succes. In de jaren '60 was het ook de locatie van de Foire du Trône, een grote Parijse kermis. Deze werd later verplaatst naar de Pelouse de Reuilly.

Panorama van het plein

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]