Franse nationale feestdag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Champs-Elysees in Parijs op 14 juli
President Nicolas Sarkozy tijdens de militaire parade, 2008
Vuurwerk op Quatorze Juillet (2006) in Parijs

De nationale feestdag van Frankrijk wordt gevierd op 14 juli (Frans: quatorze juillet). Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille-gevangenis gevierd, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon. Formeel is dit niet helemaal juist: men viert de eerste verjaardag van de bestorming van de Bastille, het feest van de Franse federatie. Dat was een patriottisch feest op 14 juli 1790 om de eenheid van Frankrijk te benadrukken. In 1880 werd de dag tot nationale feestdag verklaard. De vaderlandsliefde kon na het debacle van de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871) immers wel een oppepper gebruiken.

Tradities[bewerken]

Quatorze Juillet wordt in Frankrijk traditioneel gevierd met veel vuurwerk, vaak al de voorafgaande avond, maar ook op de dag zelf. Het gaat daarbij om professioneel geregisseerde shows. In de ochtend van de 14e juli wordt begonnen met een grote militaire parade op de Champs-Elysées ten overstaan van de zittende president van de republiek.

De Franse vlag wordt, als symbool van de republiek, uitgehangen. De kleuren van de vlag komen tevens terug in allerhande feestversiering.

In de meeste gemeenten wordt er op deze dag een groots vuurwerk met aansluitend een bal populaire (een dansavond geschikt voor de gehele bevolking) georganiseerd.

Externe link[bewerken]